De meeste mensen deugen

Deel boek Bregman wordt verfilmd

De filmrechten van een hoofdstuk uit de bestseller De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, over zes jongens die ruim een jaar overleefden op een onbewoond eiland in de Stille Oceaan, zijn verworven door de grote Amerikaanse producent New Regency. Dat meldde Bregman, schrijver voor De Correspondent, vrijdagavond op Twitter. New Regency bracht talloze (top)films uit, onder meer 12 Years A Slave en The Revenant.

Bregman vertelt aan The Guardian, de Britse krant die eerder deze maand een versie van het hoofdstuk publiceerde, dat er meerdere partijen belangstelling toonden als gevolg van de Engelstalige publicatie, die breed werd opgepikt.

Het waargebeurde verhaal over de jongens die in 1966 gered werden door een Australische schipper vormt in Bregmans boek een tegenwerping voor het zwartgallige mensbeeld dat oprijst uit de literaire (fictieve) klassieker Lord of the Flies (1951), waar na een vliegtuigcrash Britse tieners aan hun lot zijn overgelaten en in chaos en onderling geweld ten onder gaan. De zes jongens uit Tonga tonen volgens Bregman aan dat samenwerking en medemenselijkheid ook bij ontbering en in uitzichtloze situaties bovenkomt.

Hun lotgevallen zijn in 1966 alleen summier beschreven, onder meer in een nooit uitgebrachte documentaire die Bregman zag toen hij in Australië research deed. De auteur heeft contact gehad met alle nog levende betrokkenen en zegt bij New Regency te hebben bedongen dat zoveel mogelijk lokale mensen worden ingezet voor de verfilming. Hij zal zijn eigen opbrengst afstaan aan de lokale gemeenschap op Tonga. (NRC)