Coronanieuws IC’s minder vol

  • De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro heeft zondag een demonstratie tegen de lockdownmaatregelen in het Zuid-Amerikaanse land bezocht. Op zijn Facebookpagina deelde de president een video waarin te zien is hoe hij demonstranten in de hoofdstad Brasilia toejuicht, hun handen schudt en met ze op de foto gaat. Hij draagt het grootste gedeelte van de tijd geen mondkapje. In Brazilië zijn na de Verenigde Staten de meeste coronabesmettingen vastgesteld. Er zijn meer dan 22.000 personen overleden aan de gevolgen van de besmetting. De VS gaan waarschijnlijk de grens sluiten voor reizigers uit Brazilië.

  • Ruim 20 procent van de medewerkers van het deze week gesloten slachthuis in Groenlo is besmet met het coronavirus. De GGD Noord- en Oost-Gelderland testte afgelopen dagen alle 657 personeelsleden van het bedrijf van vleesverwerker Vion, met als resultaat 147 positieve testen. Ruim de helft van de besmettingen zijn vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen.

  • Op zondag lagen 223 Nederlandse patiënten met Covid-19 op een intensive care; 29 minder dan vrijdag. Het aantal reguliere ziekenhuisopnames van patiënten met Covid-19 bedraagt 730, 81 minder dan zaterdag. Het RIVM heeft sinds vrijdagmiddag 34 sterfgevallen geregistreerd waarvan duidelijk is dat de doodsoorzaak Covid-19 is. Het totale dodental in Nederland staat op 5.822.

  • Met de steunpakketten van het Nederlandse kabinet in verband met de corona-uitbraak in Aruba is een derde van de bevolking van het eiland geholpen. Dat heeft premier Evelyn Wever-Croes vrijdag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie. van de in totaal 106.000 Arubanen hebben 36.000 mensen steun ontvangen.

  • De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen is dit weekend in opspraak geraakt omdat hij na sluitingstijd een restaurant heeft bezocht. Van der Bellen zat zaterdagnacht samen met zijn vrouw rond 00.20 uur op het overdekte terras van een restaurant in Wenen, terwijl alle horeca om 23.00 uur moet sluiten, om verspreiding van het virus tegen te gaan. Van der Bellen heeft zijn excuses aangeboden en spreekt tegenover Kronen Zeitung van „een fout”. „Ik was voor het eerst sinds de lockdown uit eten. We waren aan het kletsen en zijn helaas de tijd vergeten”, aldus de president.

  • De Mponeng-goudmijn in Zuid-Afrika, de diepste mijn ter wereld, is vanwege een grote corona-uitbraak onder het personeel gesloten. 164 mijnwerkers zijn positief getest op het virus, meldt persbureau Reuters zondag op basis van informatie van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Het is niet duidelijk wanneer de mijn weer open gaat. Zuid-Afrika versoepelt intussen wel de coronamaatregelen. Zo mag er vanaf 1 juni weer drank worden verkocht.