Interview

Aimée de Jongh: ‘De wereld voelt nu zwaarder’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Striptekenaar Aimée de Jongh werkt aan een boek over het belang van kunst in tijden van crisis.

Illustratie Aimée de Jongh

„De lockdownmaatregelen zijn voor mij niet heel lastig. Als striptekenaar deed ik al aan zelfisolatie; ik kan mij het beste focussen als ik alleen werk.

„Ik mag niet klagen: ik ben gezond, net als de mensen om mij heen. Toch maakt deze tijd mij ook een beetje angstig. Ik heb last van mood swings: soms ben ik blij, dan weer vraag ik me gestresst af hoe de toekomst eruitziet. Wat doet de lockdown bijvoorbeeld met ons inlevingsvermogen? Reizen heeft mij altijd geholpen om nieuwe perspectieven te ontdekken. Van iedere reis kwam ik rijker terug. De wereld voelt nu zwaarder.

„Twee projecten van mij zijn gecanceld. Ik zou de storyboards tekenen voor een Amerikaanse tv-serie die in Nederland zou worden opgenomen. En met negen collega-striptekenaars zou ik naar Canada reizen om hoogbejaarde Nederlandse emigranten op te zoeken. Van hun avonturen zouden we een stripboek maken.

„Ik heb nu dus volop tijd om aan mijn nieuwe graphic novel te werken. Best lekker. Al ben ik wel ingehaald door de werkelijkheid. Mijn boek speelt in de jaren dertig in de Verenigde Staten, de tijd van de Grote Depressie. Het gaat over een van de kunstenaars die toen door de overheid werden ingehuurd voor projecten. Met soms fantastische resultaten. Denk maar eens aan de foto’s die Walker Evans zo maakte.

„Een boek dus over het belang van cultuur in tijden van crisis. En toen kwam corona, en moest de overheid onze cultuursector redden. Om te onderstrepen dat dat niet alleen met geld lukt, wordt mijn boek zeker tien pagina’s dikker.”

In deze videoboodschap laat Aimée de Jongh zien hoe zij zichzelf portretteert.