Zeventig migranten aan land gegaan in Sicilië

Migratie Eerder op zondag werd melding gedaan van vierhonderd migranten die zouden zijn aangekomen op Sicilië. Dit aantal is naar beneden bijgesteld.
Een van de migranten die zondag is aangekomen op Sicilië.
Een van de migranten die zondag is aangekomen op Sicilië. Foto Sandro Catanese/AFP

Zo’n zeventig migranten zijn zondag aan land gegaan in Sicilië, meldt het Italiaanse persbureau ANSA zondagavond op basis van de politie. Eerder op de dag werd gesproken over honderden migranten, maar dit cijfer werd later op de dag flink bijgesteld naar beneden.

Eenmaal aan land splitsten de migranten, wier herkomst nog onbekend is, zich op in kleine groepjes. Een dertigtal werd meteen tegengehouden, meldt de Italiaanse krant La Repubblica, anderen werden later op verschillende plekken op het eiland gezien. Sommigen zochten de schaduw op onder bomen, anderen vroegen voorbijrijdende automobilisten om water of vervoer.

Het komt vaker voor dat bootjes met vluchtelingen Italiaanse eilanden proberen te bereiken. Zo kwam eerder op zondag een tien meter lange boot met 52 mensen aan boord aan op het eilandje Linosa. Deze migranten waren afkomstig uit de sub-Sahara en worden naar een vluchtelingenkamp gebracht.

Uit cijfers van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat dit jaar tot dusver 4.445 migranten zijn aangekomen in Italië. Hierbij zijn de mensen die het land dit weekend bereikten nog niet meegeteld. In dezelfde periode vorig jaar was dat aantal 1.361. De cijfers passen in het beeld dat ook andere Zuid-Europese landen zien: het aantal vluchtelingen dat (meestal vanuit Libië) de oversteek naar Europa durft te maken, neemt ondanks de coronacrisis toe.

Lees ook: Stroom bootmigranten uit Libië zwelt weer aan