Politie Hongkong grijpt in bij grootste protest in maanden

Nationale veiligheidswet Voor het eerst gingen inwoners van Hongkong de straat op om te demonstreren tegen Chinese plannen voor een nieuwe wet.
Het eerste protest tegen de geplande wetswijziging vanuit Beijing escaleerde direct.
Het eerste protest tegen de geplande wetswijziging vanuit Beijing escaleerde direct. Foto Isaac Lawrence?AFP

De politie in Hongkong heeft zondag traangas en pepperspray ingezet om demonstranten in het centrum van de stad uiteen te drijven. De duizenden mensen die de straat op waren gegaan, maken zich boos om een nieuwe nationale veiligheidswet die de Chinese regering Hongkong probeert op te leggen. De protesten van zondag zijn de eerste tegen die wet.

Met de huidige plannen gaat China in tegen de eerdere belofte dat Hongkong in de vijftig jaar vanaf de machtsoverdracht in 1997 zou worden geregeerd door bestuurders uit Hongkong zelf.

De menigte die door het drukke winkeldistrict Causeway Bay trok, riep volgens persbureau Reuters vrijheidsleuzen als „Onafhankelijkheid is de enige uitweg” en „Bevrijd Hongkong!” De politie van Hongkong zou het ingrijpen hebben verantwoord met de geldende coronamaatregelen, die samenkomsten van meer dan acht personen tegelijk verbieden.

Nationale veiligheidswet

Vrijdag stelde de Chinese regering op de eerste dag van het Nationale Volkscongres in Beijing een nieuwe nationale veiligheidswet voor Hongkong voor, die de speciale administratieve regio volgens critici haar autonomie ontneemt. Beijing wil het „streven naar onafhankelijkheid” strafbaar stellen en verbindt ook consequenties aan terrorisme en belediging van Chinese iconen als de vlag en het volkslied. Volgens critici probeert Beijing actief een einde te maken aan het model van ‘één land, twee systemen’, dat in 1997 is opgesteld toen de Britse kolonisator Hongkong autonomie verstrekte en het toezicht daarop overdroeg aan Beijing.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi weersprak op een persconferentie zondag de zorgen van mensen in Hongkong. Volgens hem zijn de vrijheden en rechten van de stadstaat niet in het geding. De bepalingen in de nationale veiligheidswet zijn niettemin vele malen verstrekkender dan die in de uitleveringswet die inwoners van Hongkong vorig jaar massaal de straat opdreef. Naar verwachting zal het Volkscongres de wet donderdag zonder tussenkomst van het parlement van Hongkong aannemen.

China leek van de uitbraak van Covid-19 gebruik te maken om de pro-democratische beweging in Hongkong voor eens en altijd de kop in te drukken, zonder dat de wereld daar veel erg in had.