Gesloten liveblog

Aantal coronapatiënten op de intensive cares is gelijk gebleven

De versoepeling van de coronamaatregelen in juni gaat door, besloot het kabinet vorige week. Ondertussen neemt het aantal coronapatiënten op intensive cares steeds verder af. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op maandag 25 mei de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van dinsdag 26 mei

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Het RIVM meldt acht nieuwe doden door Covid-19 en acht nieuwe ziekenhuisopnames. Op de IC's liggen 223 Covid 19-patiënten, hetzelfde aantal als zondag. Het aantal nieuwe patiënten dat met Covid-19 op een intensive care wordt opgenomen is al twee weken stabiel.
 • In Nederland is hoogstwaarschijnlijk een tweede persoon door een nerts besmet met het coronavirus. Het gaat om een medewerker van een nertsenfokkerij. Waar het bedrijf ligt waar de besmetting heeft plaatsgevonden, is niet bekendgemaakt.
 • 87 procent van de gemeenten vreest in de komende maanden door het coronavirus in de financiële problemen te raken als de Rijksoverheid geen extra steun biedt. 48 procent voorziet dan zelfs „grote problemen”. Gemeenten voorzien een terugloop in allerlei inkomstenbronnen, bijvoorbeeld wat betreft belastinginkomsten.
 • Britse winkeliers mogen hun deuren vanaf 15 juni weer openen. Sinds 23 maart zijn alle winkels die niet-noodzakelijkste producten voor levensonderhoud verkopen gesloten. Vanaf 1 juni worden ook markten in de buitenlucht toegestaan.
 • Positief nieuws voor toeristen die deze zomer naar Spanje op vakantie gaan. Zij hoeven vanaf 1 juli niet langer twee weken in quarantaine. In Spanje gelden al sinds begin maart inreisbeperkingen. Op 16 maart gingen de grenzen dicht voor alle buitenlandse bezoekers.

AZ eist tevergeefs CL-ticket Ajax op

Voetbalclub AZ heeft achter de schermen een poging gedaan om het lucratieve ticket van Ajax voor de groepsfase van de Champions League te bemachtigen via de Europese voetbalbond UEFA. De UEFA verwees AZ terug naar de Nederlandse voetbalbond KNVB, die blijft bij zijn besluit van 24 april, zo meldt persbureau ANP maandagavond.

Eind april werd het lopende eredivisieseizoen wegens de coronamaatregelen definitief beëindigd, zonder het vaststellen van een officiële landskampioen. Hoewel Ajax en AZ een gelijk aantal punten behaald hadden, riep de KNVB koploper Ajax uit als nummer één, omdat de Amsterdammers een positiever doelsaldo hadden. Het verschil tussen de twee clubs was acht doelpunten. AZ voerde echter aan dat het onderlinge resultaat beslissend zou moeten zijn, aangezien de club Ajax dit seizoen tweemaal versloeg.

De KNVB gaat hier niet in mee. „Wij hebben de club laten weten dat er niets veranderd. De rangschikking en verdeling van de Europese tickets blijft zoals die eerder is vastgesteld”, zegt een woordvoerder van de voetbalbond, die door de UEFA op de hoogte was gebracht over de poging van AZ. De Alkmaarse club was in april een van de voorstanders van het direct stopzetten van de competitie.

Binnen Ajax is met enige verbazing kennis genomen van het handelen van AZ. „Bij ons was hiervan niets bekend. We hebben geregeld contact en zijn hierdoor verrast”, zegt algemeen directeur Edwin van der Sar in een reactie tegen Voetbal International. Ajax zegt geld aan de eredivisie en de onderliggende eerste divisie te zullen schenken, maar is nog in gesprek over de hoogte van dat bedrag.

Lees ook: De eredivisie 2019-2020 zal altijd het seizoen met een asterisk (*) blijven

Britse winkels half juni weer open

Britse winkeliers mogen hun deuren vanaf 15 juni weer openen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson maandagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie, meldt de BBC. Sinds 23 maart zijn alle winkels die niet-noodzakelijke producten voor levensonderhoud verkopen gesloten. Supermarkten en apotheken bleven wel open.

Als onderdeel van de versoepeling van de coronamaatregelen mogen vanaf 1 juni markten in de buitenlucht en autodealers die hun voertuigen in de buitenlucht aanbieden al open. Net als in veel andere landen geldt dat mensen genoeg afstand moeten houden en de hygiënevoorschriften moeten opvolgen. „Winkeliers hebben nu de tijd om deze richtlijnen in te voeren voordat zij heropenen”, aldus Johnson, die liet weten dat er controles komen op de naleving van deze regels. In het Verenigd Koninkrijk staat het aantal geregistreerde coronadoden op 36.914, het hoogste van Europa. De afgelopen weken namen het aantal nieuwe sterfgevallen en besmettingen af.

Ondertussen zijn in buurland Ierland volgens de regering voor het eerst sinds 11 maart een etmaal lang geen coronadoden gemeld. Wel nam het aantal besmettingsgevallen met 59 toe tot 24.698. Het aantal geregistreerde coronadoden in Ierland staat op 1.608.

Premier Boris Johnson licht de versoepeling van de regels toe. Foto AFP

Spanje stelt dodental met tweeduizend naar beneden bij

Spanje heeft het officiële dodental als gevolg van de coronacrisis naar beneden bijgesteld. Na een nieuwe telling blijken tweeduizend minder mensen te zijn overleden aan het virus dan eerder werd gedacht. Dat meldt persbureau Reuters. De telling is gebaseerd op cijfers aangedragen door de individuele landsregio's. In Spanje zijn voor zover nu bekend 26.834 inwoners overleden aan de gevolgen van Covid-19. De data vielen eerder anders uit omdat sommige sterfgevallen twee keer werden meegerekend, zeggen de autoriteiten. Wel wordt gedacht dat in verzorgingstehuizen duizenden patiënten zijn gestorven aan het virus die nooit op een besmetting zijn getest.

Ook het aantal besmettingen is naar beneden bijgesteld. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat het gaat om 235.400 vastgestelde besmettingen, zo'n vierhonderd minder dan eerder werd gedacht.

Afgelopen week stierven in het land vijftig mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal dagelijkse sterfgevallen ligt nu al een aantal weken onder de honderd, waar dat er voorheen veel meer waren. In april werd een piek van 950 doden op dezelfde dag bereikt. In het begin van de coronacrisis was Spanje een van de hevigst getroffen Europese landen.

Spaanse cafégangers met mondkapjes op een terras in Madrid. Foto Kiko Huesca/EPA

Europese waakhond: banken hebben voldoende buffer voor coronacrisis

De Europese banken beschikken over voldoende buffers om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Dat blijkt uit een eerste analyse van de Europese Bankenfederatie (EBA). Volgens de EBA, één van de belangrijkste Europese toezichthouders, hebben de banken gezamenlijk een buffer van meer dan 430 miljard euro. Dat zou volgens de EBA genoeg moeten zijn om op korte termijn niet in de problemen te komen door leningen die tijdelijk niet worden afgelost.

Door toegenomen kapitaal en liquiditeit zijn banken beter in staat de coronacrisis het hoofd te bieden dan dat het geval was bij voorgaande crises. Na de bankencrisis werden de kapitaal- en liquiditeitseisen aangescherpt. Eventuele verliezen op lange termijn zouden de banken eveneens aan moeten kunnen.

Lees ook: De ‘zuinige vier’ wankelen (nog) niet

Wel adviseert de EBA de Europese lidstaten indirect om hun krachten te bundelen in het door Duitsland en Frankrijk voorgesteld herstelfonds van 500 miljard euro. „Het zou voor de hand liggen om met een Europese aanpak de banken te steunen”, aldus EBA-directeur Jose Manuel Campa. Onlangs kwamen de Duitse leider Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron samen met een voorstel voor een noodfonds. Een aantal Europese landen is tot nu toe terughoudend, waaronder Nederland.

CPB: wereldhandel in maart verder gedaald, sterke terugval Europa

De wereldhandel lijdt het eerste kwartaal onder de coronacrisis, laten op maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) zien. De wereldhandel nam in maart 1,4 procent af vergeleken met de maand ervoor. In januari en februari werd er wereldwijd gemiddeld 1,2 procent minder handel gedreven.

Naast de verminderde handel vond in maart ook minder industriële productie plaats. In vergelijking met een maand daarvoor, daalde de industriële productie met 0,2 procent.

Lees ook: Van mild tot hels: de vier coronasmaken van het CPB

Wel waren er grote regionale verschillen in maart. Vooral in Europa was een sterke terugval, volgens het CPB. De handel nam ruim 7 procent af en de industriële productie met meer dan 12 procent. In China stegen de handel en productie juist weer, nadat daar in januari een scherpe daling was en in februari een minimale toename van een half procent.

Voor april en mei voorziet het planbureau een sterkere daling van de handel en productie in de wereld. Die ligt in lijn met de aanscherping van de coronamaatregelen in veel regio’s.

Denemarken versoepelt grenscontroles voor buitenlandse geliefden

Goed nieuws voor Denen met een geliefde in een ander Scandinavisch land of Duitsland: na maanden kunnen ze elkaar weer opzoeken. Denemarken heeft maandag een versoepeling aangekondigd van de grenscontroles voor deze groep, meldt persbureau Reuters. De koppels moeten dan wel kunnen bewijzen dat ze minstens zes maanden een relatie hebben.

Volgens de Deense politie kunnen de partners op verschillende manier bewijs overleggen, onder andere door onderlinge berichtjes, foto's of persoonlijke informatie over elkaar te delen. „Ze kunnen een foto of een liefdesbrief meenemen” stelde een Deense politiefunctionaris voor. Hij zei zich ervan bewust te zijn dat het om „intieme zaken” gaat, maar dat de beslissing wel of geen toegang tot het land te verlenen genomen wordt door individuele agenten.

Denemarken heeft sinds 14 maart haar grenzen gesloten, waardoor koppels van wie een van de twee in een ander land woont zijn gescheiden. Aan weerskanten van de Deens-Duitse grens hielden koppels de afgelopen tijd elkaars hand vast boven de grensafscheiding of dronken daar samen een kop koffie.

Niet iedereen is het eens met de controle. „We staan koppels eindelijk weer toe om elkaar te bezoeken, maar daarmee hebben we het recht op privacy niet afgeschaft”, reageerde parlementariër Kristian Hegaard op Twitter.

Behalve liefdespartners, mogen ook mensen die een zomerhuisje hebben in Denemarken en de grootouders van Deense staatsburgers het land weer in. Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarnaast nieuwe richtlijnen ingesteld voor zakelijk reisverkeer naar en vanuit het land.

Een stelletje ontmoet elkaar bij de grens. Foto Emile Ducke/The New York Times/Hollandse Hoogte

Het laatste coronanieuws

Een korte samenvatting van het belangrijkste coronanieuws:

Aantal coronapatiënten op de IC's gelijk gebleven

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat verzorgd wordt op een intensive care is in vergelijking met zondag gelijk gebleven. Dat betekent dat er totaal 223 mensen die positief zijn getest op Covid-19 worden behandeld op een intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Eén van hen ligt in een Duits ziekenhuis.

„Het aantal Covid-patiënten op de IC neemt momenteel maar langzaam verder af”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het aantal nieuwe patiënten dat met Covid-19 op een intensive care wordt opgenomen is al twee weken stabiel, drie tot zeven per dag, zegt Kuipers. „Daarom verwachten we dat de bezetting in de komende week verder zal dalen naar 150.”

Verder is de bezetting van de intensive care's in alle regio's in Nederland onder de 90 procent, waardoor er geen patiënten meer verplaatst worden.

Toeristen hoeven vanaf juli in Spanje niet meer in quarantaine

Toeristen die in Spanje met vakantie willen, hoeven vanaf 1 juli niet meer twee weken in quarantaine. Dat heeft de regering van het land maandag bekendgemaakt. „Het ergste is achter de rug”, twitterde minister Arancha González. „We zien ernaar uit om jullie te verwelkomen!🧳🕶️👙”

Toerisme is voor de Spaanse economie van groot belang. De sector was in 2018 goed voor 81,5 miljard dollar (74,8 miljard euro), of 11,8 procent van het bruto binnenlands product, blijkt uit cijfers van de OESO. Dat is het hoogste bedrag van alle landen in de Europese Unie. Er is voor het land dan ook veel aan gelegen om nog iets van het zomerseizoen te redden. Toch zal dat alleen gebeuren als de gezondheidstoestand het toelaat, aldus de regering, en er zoveel mogelijk maatregelen getroffen zijn om de volksgezondheid te beschermen.

In Spanje gelden al sinds begin maart inreisbeperkingen. Op 16 maart gingen de grenzen dicht voor alle buitenlandse bezoekers. Sinds 15 mei mogen buitenlanders het land weer in, maar dan moeten ze wel de eerste twee weken thuisblijven. Om die reden ontraadt de Nederlandse regering naar Spanje te reizen, tenzij het niet anders kan.

'Meeste gemeenten vrezen geldproblemen door het virus, Rijk moet bijspringen'

87 procent van de gemeenten vreest in de komende maanden door het coronavirus in de financiële problemen te raken als de Rijksoverheid geen extra steun biedt. Dat stelt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) na gezamenlijk onderzoek met EenVandaag. 48 procent voorziet dan zelfs „grote problemen”, meldt de VNG maandag.

Gemeenten voorzien een terugloop in allerlei inkomstenbronnen. De belastinginkomsten lopen bij 57 procent terug, de leges voor onder meer bouwvergunningen bij 74 procent. Er komen bij 75 procent van de gemeenten minder huurinkomsten binnen en de toeristenbelasting is met 78 procent gedaald, zo verwacht de VNG.

Intussen wordt wel meer geld uitgegeven, bijvoorbeeld aan de handhaving van coronaregels en de GGD'en. Steungelden, bijvoorbeeld aan zelfstandigen, sportclubs of culturele instellingen, komen deels ook uit de gemeentepot. 81 procent van de gemeenten is bang dat de coronacrisis grote maatschappelijke gevolgen zal hebben doordat voorzieningen wegvallen.

NRC deed eerder ook onderzoek naar de gemeentefinanciën. Lees ook: Voor gemeenten is het virus één kostenpost te veel

De Rijksoverheid moet bijspringen om de gemeenten te helpen, vindt de VNG. Anders zal er gesneden moeten worden in bijvoorbeeld de Wmo, bedoeld om mensen te ondersteunen die het zonder hulp niet redden. „Het beeld dat volgend jaar mogelijk moet worden bezuinigd op allerlei voorzieningen is een schrikbarend vooruitzicht”, zegt VNG-voorzitter en burgemeester van Utrecht Jan van Zanen. De vereniging spreekt er dinsdag verder over met het kabinet.

Een verkeersregelaar begeleidt fietsers in het centrum van Utrecht. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Japan heft noodtoestand op, honkbalcompetitie gaat verder

 • Nu maandag ook in de laatste prefecturen van Japan de noodtoestand is ingetrokken, hervat het Oost-Aziatische land vanaf 19 juni zijn honkbalcompetitie. Wel zullen de wedstrijden in ieder geval in eerste instantie zonder publiek gespeeld worden, meldt persbureau AP. Honkbal is de populairste sport van Japan. Maandag kondigde premier Shinzo Abe aan dat de noodtoestand ook in de laatste vijf prefecturen van het land, waaronder Tokio, is ingetrokken. Dit betekent dat de regels rondom social distancing worden versoepeld. In Japan zijn de gevolgen van de epidemie met ruim achthonderd dodelijke slachtoffers op een kleine 130 miljoen inwoners relatief beperkt gebleven.
 • Montenegro is 'coronavrij' verklaard. De minister van Gezondheid van het kleine Balkanland, Kenan Hrapovic, zegt dat er momenteel geen inwoners besmet zijn met het coronavirus. Montenegro, een land met zo'n 620.000 inwoners, heeft de afgelopen tijd een strenge lockdown gehandhaafd om de epidemie tegen te gaan. In totaal zijn negen Montenegrijnen overleden. Volgens Hrapovic is het nu zaak om „verantwoordelijk gedrag” te blijven tonen. Dat is samen met de gezondheidszorg „de troefkaart” om „trotse dragers van de titel coronavrij land” te blijven, aldus de minister.
 • Syrië heeft maandag met twintig nieuwe besmettingsgevallen de grootste toename in één dag geconstateerd, aldus het ministerie van Gezondheid. Het land in het Midden-Oosten heeft inmiddels 106 besmettingen en vier dodelijke slachtoffers vastgesteld. De toename is volgens het ministerie ten dele het gevolg van de terugkeer van Syriërs uit het buitenland. Dokters en hulporganisaties waarschuwen dat de medische infrastructuur van het land, waarvan een deel nog verwikkeld is in een burgeroorlog die in 2011 begon, een echte uitbraak niet aan zou kunnen. De Syrische minister van Gezondheid roept het Westen op sancties gericht op de zorg in te trekken.
 • In Wuhan zijn de afgelopen tien dagen 6,5 miljoen inwoners getest op het coronavirus. De Chinese stad waar de pandemie is begonnen, had zich voorgenomen in tien dagen alle elf miljoen inwoners te testen. Eerder al waren één tot vijf miljoen inwoners onderzocht op besmetting. De lokale autoriteiten roepen nu iedereen die nog niet getest is op zich te melden. De metropool begon met de campagne om alle inwoners getest te krijgen nadat zes besmettingsgevallen in één wooncomplex waren aangetroffen.
 •  

  Lees ook: Volgens China kan het: heel Wuhan testen op corona

  Nederlands dodental door coronavirus met acht opgelopen

  Bij het RIVM zijn acht nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis opgenomen (geweest) is met Covid-19, nam toe met acht tot 11.680. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden of opgenomen. Er zit vaak een vertraging in het doorgeven van sterfgevallen en ziekenhuisopnames.

  In totaal zijn er nu 5.830 mensen aan Covid-19 overleden. Het aantal bevestigde besmettingen liep op met 209. Nederland telt nu 45.445 bevestigde besmettingen. In werkelijkheid zijn dat er waarschijnlijk meer, omdat niet iedereen wordt getest.

  Het is voor het eerst sinds 16 maart (anderhalve week nadat het eerste Nederlandse sterfgeval bekend was geworden) dat het RIVM minder dan tien sterfgevallen meldt. De laatste keer gebeurde dat op 13 maart, precies een week nadat de eerste coronadode werd gemeld.

  Volgens de meest recente gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen nu 223 patiënten als gevolg van het coronavirus op de intensive care. Later maandag wordt dat cijfer geactualiseerd. De IC's hebben verder een opvallend laag aantal patiënten dat géén Covid-19 heeft. „Een teken dat de overige zorg traag op gang komt", zo zei het LCPS zondag. Medici vrezen dat zorg voor patiënten zonder het virus, zoals hartpatiënten en mensen met kanker, te lang wordt uitgesteld. Dat kan op langere termijn van negatieve invloed zijn op de gezondheidstoestand van die patiënten.

  Kabinet: slachthuizen die te weinig doen ter voorkoming corona moeten dicht

  Slachthuizen die dinsdagavond onvoldoende kunnen aantonen dat zij de nodige maatregelen hebben getroffen om coronabesmettingen te voorkomen, moeten de deuren sluiten. Dat heeft minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) maandag gezegd, meldt persbureau ANP.

  Afgelopen week stelde Schouten de slachthuizen al op de hoogte van de voorwaarden waaraan zij moeten voldoen. De minister gaat dinsdagavond in gesprek met de vleessector over de getroffen voorzorgsmaatregelen. „En als dat onvoldoende is, dan moet ik ook de medewerkers van de NVWA gaan beschermen”, aldus Schouten.

  De medewerkers in slachthuizen werken dicht op elkaar en wonen doorgaans ook nog samen, waardoor er bedenkingen zijn of deze groep wel goed beschermd wordt tegen het coronavirus. In Nederland en Duitsland zijn veel besmettingen van medewerkers van slachthuizen.

  Zondagavond werd bekend dat ruim 20 procent van alle medewerkers van het onlangs gesloten slachthuis van Vion in Groenlo positief getest is op Covid-19. Het gaat om 147 van de 657 personeelsleden.

  Het slachthuis van Vion in Groenlo, dat wegens coronabesmettingen de deuren moest sluiten. Foto Vincent Jannink/ANP

  Veilig Thuis komt met chatfunctie voor slachtoffers huiselijk geweld tijdens corona

  Slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld kunnen vanaf maandag chatten met medewerkers van alle 26 regionale Veilig Thuis-organisaties. Het chatten is bedoeld voor slachtoffers die door de coronamaatregelen niet of moeilijker kunnen bellen met het advies- en meldpunt, bijvoorbeeld omdat de pleger van het geweld hen thuis in de gaten houdt. Dat heeft koepelorganisatie GGD GHOR maandag bekendgemaakt.

  Op werkdagen kunnen slachtoffers van huiselijk geweld tussen 9.00 uur en 17.00 uur anoniem chatten met medewerkers van Veilig Thuis. „Zeker in deze periode dat we meer met elkaar thuis zijn, willen we een extra mogelijkheid bieden om contact op te nemen met Veilig Thuis”, aldus Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

  De chatdienst is niet bedoeld voor het doen van officiële meldingen, daarvoor moeten slachtoffers nog steeds bellen met de organisatie, via het nummer 0800-2000. Wel kan Veilig Thuis tijdens het chatten advies geven en helpen bij het formuleren van een melding. De telefoonlijn is nog steeds 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.

  Eind april startte de regionale Veilig Thuis-afdeling in Zuidoost-Brabant als eerste met de chatfunctie. Daar kwamen een maand tijd 82 chatgesprekken binnen, een vijfde van het totale aantal oproepen, laat een woordvoerder van GGD GHOR weten. Dit resultaat was succesvol genoeg om de functie landelijk in te voeren, aldus de woordvoerder. De landelijke invoering van het chatten is ook een proef. Mocht deze goed bevallen, dan zal de chatfunctie mogelijk blijven bestaan als alle coronamaatregelen zijn opgeheven.

  Lees ook: Aan huiselijk geweld valt nu bijna niet meer te ontsnappen

  Ondernemer introduceert app voor deurcheck bij horeca en bedrijven

  Technologiebedrijf Chatback heeft een app geïntroduceerd die het 'checkgesprek' waar premier Rutte het vorige week over had kan overnemen. De dienst kan gebruikt worden door bedrijven die bij binnenkomst aan hun klanten moeten vragen of ze geen coronaklachten hebben. Via de site Checkgesprek.nl kunnen bezoekers ‘inchecken’ bij een bedrijf door een QR-code te scannen. Daarna krijgen ze zeven vragen over hun gezondheidstoestand. Krijgt de gebruiker vervolgens een groen scherm in beeld, dan mag hij of zij naar binnen.

  Lees hier het volledige artikel: Coronacheckapp moet helpen bij heropening van bedrijven

  Tweede besmetting door nerts geconstateerd

  Voor de tweede keer is bij een medewerker van een nertsenfokkerij vastgesteld dat die hoogstwaarschijnlijk door een nerts is besmet met het coronavirus. Dat schrijven de ministers Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Waar het bedrijf ligt waar de besmetting heeft plaatsgevonden, zeggen de bewindslieden niet.

  Bij drie medewerkers van het bedrijf in kwestie is besmetting met het virus vastgesteld. De genetische code van de virussen die de medewerkers bij zich dragen „laat grote gelijkenis zien” met de genetische code van het virus dat is aangetroffen bij de nertsen, zo schrijven de ministers. Bovendien is bij coronapatiënten in de buurt van de nertsenfokkerij een virus met een andere genetische code gevonden. Dat minimaal één van de medewerkers aangestoken is door een nerts, is daarom het „meest waarschijnlijk”, aldus Schouten en De Jonge.

  Lees meer over het eerste besmettingsgeval van nerts op mens: Het coronavirus zat in nertsen, katten, mensen en het stof

  Evenals bij het eerste besmettingsgeval van nerts op mens, was ook bij dit bedrijf op het moment van de infectie nog niet bekend dat nertsen virusdragers kunnen zijn. De medewerkers gebruikten daarom geen persoonlijke beschermingsmiddelen in de stallen. Deze zouden bij „correct en consequent gebruik” bescherming moeten bieden tegen het coronavirus overgedragen door nertsen, aldus het RIVM. Later vandaag zal in de Tweede Kamer een technische briefing plaatsvinden over de overdraagbaarheid van Covid-19 van dier op mens.

  'Liverpool - Atlético Madrid zorgde voor 41 coronadoden'

  De beslissing om het Champions League-duel tussen Liverpool en Atlético Madrid op 11 maart doorgang te laten vinden, heeft mogelijk tot 41 extra Covid-19-doden geleid. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van de Britse National Health Service (NHS), schrijft de krant The Sunday Times.

  In ziekenhuizen in de buurt van het voetbalstadion van Liverpool zouden 25 tot 35 dagen na de wedstrijd 41 mensen meer overleden zijn vergeleken met ziekenhuizen elders in het land, die als controlegroep gebruikt werden. Het werkelijke aantal coronadoden als gevolg van het duel kan nog hoger liggen: de analyse houdt alleen rekening met lokale ziekenhuizen, niet met ziekenhuizen elders in het land of in Spanje. Bij de wedstrijd zaten ruim vijftigduizend supporters op de tribune, van wie zeker drieduizend toeschouwers uit Spanje.

  In Spanje gold ten tijde van de wedstrijd, die met 2-3 werd gewonnen door Atlético, al een gedeeltelijke lockdown. Grote evenementen en voetbalwedstrijden waren afgelast en scholen, kinderdagverblijven, universiteiten en culturele instellingen gesloten. Drie dagen na de wedstrijd ging Spanje volledig in lockdown. De Britse overheid, eerder bekritiseerd voor het te laat reageren op de verspreiding van het coronavirus, zag op 11 maart nog geen aanleiding om maatregelen te nemen.

  Correctie (25 mei 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond onjuiste informatie over het aantal besmettingen in Spanje en het Verenigd Koninkrijk op de dag van de wedstrijd. Die is hierboven verwijderd.

  Volle tribunes bij Liverpool - Atlético op 11 maart. Foto Peter Powell/EPA

  Frankrijk trof tot nu toe 450 miljard euro aan steunmaatregelen

 • De Franse economische steunmaatregelen kunnen de staat tot wel 450 miljard euro gaan kosten. Dat heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire maandag gezegd tegen BFM TV, meldt persbureau Reuters. Dat komt neer op 20 procent van het bruto binnenlands product. 110 miljard is direct uitgegeven, onder meer aan uitkeringen en belastingvoordelen. Verder is er voor 300 miljard euro aan garantstellingen voor leningen uitgegeven. Die kosten de overheid pas geld als de schuldenaar zelf niet kan aflossen. Op 10 juni wordt meer duidelijk over de kosten die Frankrijk maakt om de economische gevolgen van het virus in te perken. Dan wordt de geactualiseerde begroting voor 2020 gepubliceerd.
 • Tegen alle coronaregels in heeft de omstreden Vlaams Belang-politicus Dries Van Langenhove een feestje bijgewoond in Gent, meldt De Standaard maandag. Het 27-jarige lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers werd betrapt door de politie die een kijkje kwam nemen na klachten van de buren over geluidsoverlast. Zelf zegt hij dat het een „rustige barbecue met acht man” was. De politicus, die zich herhaaldelijk kritisch heeft uitgelaten over mensen die zich niet aan de regels houden, geeft zijn fout toe.
  Van Langenhove is volgens De Standaard een schikking van 250 euro aangeboden. Als hij die niet betaalt, zou een procedure opgezet moeten worden om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen voor bestraffing. Tegen Van Langenhove loopt al een strafrechtelijk onderzoek vanwege seksistische, racistische en antisemitische opmerkingen in een appgroep van de jongerenbeweging die hij heeft opgericht, Schild & Vrienden.
 • Het stadsbestuur van Berlijn heeft Moskou hulp aangeboden bij het verplegen van Covid-19-patiënten. Dat zegt burgemeester Michael Müller in een interview met Der Tagesspiegel. In Berlijn zijn nog acht- tot twintigduizend ziekenhuisbedden beschikbaar en de verwachting is niet dat die allemaal nodig zullen zijn voor inwoners van de stad. Er is al een aantal mensen in Frankrijk opgevangen. Ook Italië was hulp aangeboden, maar die bleek niet nodig. Moskou heeft nog niet gereageerd.

  Het aantal bevestigde besmettingen in Rusland loopt snel op. De afgelopen dag zijn volgens Reuters 8.946 nieuwe besmettingen gemeld en 92 doden. Daarmee komt het aantal bevestigde besmettingen op 353.427 in totaal en het aantal doden op 3.633. In Duitsland staat de teller op 178.570 bevestigde gevallen en 8.257 sterfgevallen, waarvan respectievelijk 6.642 en 191 in Berlijn.
 •  

  Meeste basisscholen zien geen extra achterstanden door corona

  Op circa negen van de tien Nederlandse basisscholen hebben leerlingen geen extra leerachterstand opgelopen door de sluiting van de scholen. Dat blijkt maandag uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder duizend schoolleiders in het basis- en speciaal onderwijs. In 10 procent van de gevallen was wel sprake van toegenomen leerachterstanden.

  Volgens de AVS is de „minimale” toename van achterstanden te danken aan het tempo waarin digitaal onderwijs door basisscholen mogelijk is gemaakt. Scholen die wel een achterstand bij leerlingen hebben gesignaleerd, maken momenteel plannen om deze weer in te lopen, stelt de AVS. Nederlandse basisscholen zijn vanaf 11 mei weer gedeeltelijk geopend, nadat ze in maart verplicht waren gesloten.

  Lees ook deze analyse over achterstanden in het basisonderwijs: Leerlingen zijn de afgelopen weken digitaal handiger en zelfstandiger geworden

  Een ruime meerderheid (79 procent) van de schoolleiders het eens is met het besluit om basisscholen vanaf 8 juni weer volledig te openen. Wel zeggen ze te vrezen voor hun personeelsbezetting. „Naast het normale lerarentekort zijn er op scholen ook leraren afwezig omdat ze vanwege de coronacrisis niet kunnen werken”, aldus Ingrid Doornbos, vicevoorzitter van de AVS. Voor de coronacrisis had bijna 40 procent van de reguliere basisscholen en 70 procent van de scholen in het speciaal onderwijs te maken met onderbezetting. Respectievelijk 55 en 87 procent van de scholen heeft te maken met afwezige docenten door (risico's op) het coronavirus.

  Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) tijdens een bezoek aan een school in Zwolle eerder deze maand. Foto Vincent Jannink/ANP

  Goedkope mondkapjes, gestalde fietsen en andere versoepelingen vanaf deze maandag

  Wie een mondkapje wil kopen is vanaf deze maandag goedkoper uit dan hiervoor. Maskers vielen aanvankelijk nog onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar die belasting hoeft van 25 mei tot in ieder geval 1 september niet meer betaald te worden. De regeling geldt voor zowel medische als niet-medische mondmaskers. De reden is dat mondkapjes verplicht zijn in het openbaar vervoer. „We willen dit als overheid natuurlijk zo goedkoop mogelijk maken", schreef staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën, D66) hierover aan de Tweede Kamer.

  Er zijn meer regels versoepeld. Een paar dagen nadat was begonnen met geleidelijke heropening van de stationswinkels gaan ook alle fietsenstallingen weer open als voorheen. De bagagekluisjes komen vanaf 1 juni weer beschikbaar, en dan gaan ook de stations-wc's weer open zoals voor de coronacrisis. In veel verpleeghuizen is het een belangrijke dag: als daar aan bepaalde randvoorwaarden word voldaan, mogen bewoners weer één vaste bezoeker ontvangen.

  Voor de dagjesmensen is er ook verlichting: een aantal amusementsparken gaat weer open. Pretparken en dierentuinen mogen tot op zekere hoogte in samenspraak met de lokale autoriteiten zelf bepalen wanneer ze heropenen. Vanaf deze maandag laten Walibi, Safaripark Beekse Bergen en Dierentuin Wildlands in Emmen weer bezoekers toe. Musea mogen vanaf 1 juni weer open.

  Achttien besmettingen na restaurantopening vlak over Duitse grens bij Groningen

  Door de heropening van een restaurant in Leer, een Duitse stad net over de grens bij de provincie Groningen, hebben zeker achttien mensen direct of indirect corona opgelopen. Dat schrijft Der Spiegel zondag. Veertien van de slachtoffers waren tien dagen geleden zelf aanwezig bij de feestelijke opening van de Alte Scheune, die maandenlang gerenoveerd werd. De vier anderen raakten via hen besmet.

  Als gevolg van de restaurantopening is 118 mensen opgelegd in thuisisolatie te gaan. De aanwezigen hebben volgens het Duitse weekblad mogelijk de coronaregels genegeerd. Zo zouden gasten elkaar de hand hebben geschud en elkaar hebben omhelsd. In totaal waren ongeveer veertig gasten aanwezig bij de opening. De overige bijna tachtig Duitsers die in quarantaine zitten, zijn onder anderen familieleden en huisgenoten van de gasten. Ook de eigenaar van het restaurant is positief getest.

  In Duitsland heeft de zaak tot felle reacties geleid omdat restaurants pas sinds kort hun deuren weer mochten openen nu de corona-uitbraak is afgeremd. De politiek heeft horecagelegenheden op het hart gedrukt voorzichtig om te springen met de versoepeling.

  'Een op de drie middelbare scholen schaft zittenblijven dit jaar af'

  Ruim een derde van de Nederlandse middelbare scholen (38 procent) schaft dit jaar het zittenblijven af. Dat blijkt maandag uit een enquête van de Volkskrant, ingevuld door 149 Nederlandse middelbare scholen in het regulier voortgezet onderwijs. Samen geven de geënquêteerde scholen les aan 20 procent van alle leerlingen in het regulier voortgezet onderwijs. Op 15 procent van de scholen bepalen ouders samen met leerlingen of hun kinderen naar het volgende leerjaar gaan.

  De belangrijkste reden voor scholen om soepeler om te gaan met overgangsregels, is dat leerlingen al enkele maanden geen officiële rapportcijfers hebben ontvangen. Sinds het sluiten van de scholen op 16 maart konden proefwerken op school niet doorgaan. Leerlingen krijgen thuis les, maar de ondervraagde middelbare scholen signaleren dat niet alle leerlingen deze even goed kunnen volgen. Niet alle leerlingen hebben bijvoorbeeld een rustige werkplek. Ook blijkt volgens de Volkskrant uit de enquête dat sommige leerlingen angst of stress ervaren vanwege het virus of de maatregelen ertegen.

  Veel scholen maken op deze versoepelde regels wel uitzonderingen voor 'extreme gevallen'. Dit zijn bijvoorbeeld leerlingen die ook vóór de crisis niet of nauwelijks op school verschenen. Minder dan de helft van alle ondervraagde scholen (41 procent) stelt ook dit jaar de normale overgangsregels te hanteren. 5 procent van de scholen moet nog een besluit nemen over de overgangscriteria.

  Lees ook deze analyse over het schrappen van de eindexamens: Wat betekent het schrappen van de eindexamens?

  Republikeinen klagen Californië aan vanwege stemmen per post

  De Republikeinen beginnen volgens CNN een rechtszaak tegen de staat Californië, omdat de Democratische gouverneur Gavin Newsom kiezers vanwege de coronacrisis aanmoedigt per post te stemmen. Volgens de Republikeinen zal dat tot fraude leiden.

  Newsom tekende twee weken geleden een decreet waardoor alle kiesgerechtigden hun stembiljet voor de presidentsverkiezingen van november krijgen opgestuurd en ze hun stemdocumenten vervolgens ook per post kunnen indienen, maar volgens voorzitter Ronna McDaniel van het Republikeins Nationaal Comité zorgt dat voor oneerlijke verkiezingen. „Democraten blijven deze pandemie gebruiken als een truc om hun partijdige verkiezingsagenda ten uitvoer te brengen, en het decreet van gouverneur Newsom is de laatste directe aanval op de integriteit van onze verkiezingen”, aldus Mc Daniel.

  President Trump sprak zich eerder op Twitter ook al fel uit tegen stemmen per post. Hij waarschuwde dat het de „grootste verkiezingsfraude ooit” zal opleveren.

  The United States cannot have all Mail In Ballots. It will be the greatest Rigged Election in history. People grab them from mailboxes, print thousands of forgeries and “force” people to sign. Also, forge names. Some absentee OK, when necessary. Trying to use Covid for this Scam!

  — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 24, 2020

  De Democraten in Californië hameren er op dat kiezers tijdens de coronacrisis niet moeten worden gedwongen een keuze te maken tussen hun gezondheid en het uitoefenen van hun stemrecht.

  Weer beperkt bezoek toegestaan in verpleeghuizen

  Vanaf deze maandag mogen verpleeghuizen weer beperkt bezoek toelaten. Op afdelingen waar geen corona heerst, is per bewoner één vaste bezoeker toegestaan. De bezoekers mogen geen symptomen hebben die wijzen op een mogelijke besmetting met het coronavirus.

  Het isolement vanaf maart viel veel bewoners en hun families zwaar. De verpleeghuizen gingen dicht voor bezoekers in een poging coronabesmettingen zo veel mogelijk te voorkomen. Toch zijn veel slachtoffers gevallen onder de bewoners. Afgelopen week openden 26 verpleeghuizen al bij wijze van proef hun deuren voor één bezoeker per bewoner.

  Nog niet alle verpleeghuizen gaan meteen open, omdat ze niet allemaal voldoen aan belangrijke randvoorwaarden rondom hygiëne, beschermingsmiddelen en personeelsbezetting. Het is de bedoeling dat de beperkte bezoekregeling die vandaag ingaat na 15 juli wordt verruimd.

  Lees ook: Bewoner verpleeghuis: ‘Ik zag hem iedere dag en toen ineens helemaal niet meer’

  ‘Coalitie ernstig verdeeld over coronahulp aan Afrika’

  In de coalitie is onenigheid ontstaan over coronahulp aan Afrika, meldt De Telegraaf. Terwijl de VVD „er geen cent bij” wil, vinden D66 en ChristenUnie dat er in deze coronacrisis meer geld voor ontwikkelingssamenwerking moet worden uitgetrokken. Ook het CDA sluit dat niet uit.

  De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) heeft geadviseerd 1 miljard euro uit de algemene middelen te besteden voor hulp aan Afrika om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Maar in het regeerakkoord was afgesproken het budget voor ontwikkelingshulp te koppelen aan het nationale inkomen van Nederland en omdat dat vanwege de coronacrisis flink daalt, zou de begroting voor ontwikkelingssamenwerking ook naar beneden moeten.

  VVD-kamerlid Arne Weverling zegt tegen De Telegraaf onder geen beding van de in het regeerakkoord gemaakte afspraak af te willen wijken: „Als ons inkomen daalt, moet ook het budget voor ontwikkelingshulp omlaag. Ons uitgangspunt is: nul euro erbij. Ik snap dat de coronacrisis hard aankomt in kwetsbare landen. Maar wij hebben het geld ook hard nodig.”

  VS beperken reizen uit Brazilië

  De Verenigde Staten laten geen buitenlanders meer toe die de afgelopen twee weken in Brazilië zijn geweest, zo heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Brazilië telt na de VS de meeste coronabesmettingen. Door de nieuwe beperkingen hopen de Amerikanen extra besmettingen te voorkomen. De handelsstromen tussen beide landen blijven ongemoeid.

  De VS hebben al maandenlang de grenzen gesloten voor reizigers uit China en de Europese Unie. President Donald Trump had eerder deze week al gezegd een inreisverbod vanuit Brazilië te overwegen. Amerikanen die in Brazilië zijn geweest mogen nog wel terug naar huis en de maatregelen gelden ook niet voor familieleden van Amerikaanse staatsburgers, vliegtuigpersoneel en voor mensen die een permanente verblijfsvergunning hebben.

  In de VS zijn ruim 1,6 miljoen vastgestelde coronabesmettingen en in Brazilië bijna 350.000. De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro wuift de ernst van het virus nog altijd weg en liet zich zondag weer zien bij een demonstratie tegen lockdownmaatregelen die gouverneurs van verschillen staten hebben ingesteld. Daarbij schudde hij verschillende demonstranten de hand en droeg hij in tegenstelling tot zijn bodyguards de meeste tijd geen mondkapje.

  Lees meer over de coronacrisis in Brazilië: ‘De verpleegsters op de afdeling droegen geen mondkapjes’

  Een nieuw blog over de wereldwijde uitbraak van het coronavirus

  Welkom in dit nieuwe blog over de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij.

  Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zondag.

  • Bij het RIVM zijn van zaterdag op zondag elf nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. Daarmee is het officiële dodental in Nederland is opgelopen tot 5.822. Het werkelijke dodental ligt hoger omdat niet ieder sterfgeval door Covid-19 als zodanig wordt geregistreerd. Er lagen zondagmiddag nog 223 coronapatiënten op de intensive care, vier minder dan zaterdag.
  • Op de voorpagina van The New York Times prijkte zondag een lijst met namen van bijna duizend Amerikanen die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. De lijst bevat namen, leeftijden en korte omschrijvingen van de overledenen. Het dodental door het coronavirus in de VS loopt tegen de honderdduizend.
  • De Britse premier Boris Johnson heeft het reisgedrag van zijn omstreden adviseur Dominic Cummings verdedigd. Cummings reisde - tegen de coronaregels in - honderden kilometers om zijn zoon naar zijn ouders te brengen. Volgens Johnson volgde Cummings zijn vaderlijke instincten en is zijn reis te verdedigen.
  • Dit weekend bleek dat voetballer Luuk de Jong een feestje met meer dan tien personen heeft bezocht - iets wat momenteel verboden is in Spanje. Zijn club FC Sevilla heeft een vermanende brief ontvangen van competitieorganisator La Liga. De Jong zegt tegen NRC dat hij hoopt dat het voorval niet groter wordt gemaakt dan het is.
  • Ruim 20 procent van alle medewerkers van het woensdag gesloten Vion-slachthuis in Groenlo is besmet met het coronavirus. Meer dan de helft van de besmette werknemers woont in Duitsland. Vakbond FNV waarschuwde eerder al dat de coronaprotocollen in slachthuizen onvoldoende bescherming bieden voor medewerkers.
  • Terwijl het dodental door het coronavirus in Brazilië steeds verder oploopt en de Verenigde Staten overwegen de grenzen voor inwoners van het land te sluiten, bezocht president Bolsonaro zondag een antilockdowndemonstratie. Op Facebook zagen zijn aanhangers hoe hij handjes schudde en demonstranten toejuichte.

   

  Lees hier het hele blog van zondag terug: Bolsonaro demonstreert tegen coronamaatregelen terwijl dodental oploopt
  [/up]