Ramadan

Einde vasten

ROBIN UTRECHT/ANP

Bij bakkerij Fes in Rotterdam staan zoetigheden uitgestald voor de viering van het Suikerfeest, dat het einde markeert van de ramadan. De jaarlijkse vastenperiode voor moslims eindigt deze zaterdagavond bij zonsondergang. Dit jaar viel de ramadan samen met de corona-lockdown, waardoor moslims het dagelijkse breken van de vasten niet samen konden vieren met familie of vrienden, zoals gebruikelijk is. Het alternatief was een iftar (vastenmaaltijd) via videobellen: de e-ftar. Ook zonden veel moskeeën het doorgaans drukbezochte avondgebed uit via een livestream, omdat er niet meer dan dertig mensen naar een religieuze bijeenkomst mogen komen.

In Nederland wonen zo’n 850 duizend moslims. Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit 2018 doet 55 procent van de Turkse en 87 procent van de Marokkaanse Nederlanders op alle dagen van de ramadan aan vasten.