Vliegtuigramp Pakistan: overlevende spreekt van ‘motorproblemen’

PK8303 Van de 97 omgekomen inzittenden van het bij Karachi neergestorte vliegtuig, zijn tot nu toe 21 mensen geïdentificeerd. In de woonwijk waar het toestel neerkwam raakten acht mensen gewond.
Functionarissen bezochten zaterdag de woonwijk waar het toestel neerstortte.
Functionarissen bezochten zaterdag de woonwijk waar het toestel neerstortte. Foto Sindh provincie/via EPA

In Karachi zijn autoriteiten zaterdag begonnen met het onderzoek naar de crash van vlucht PK8303. Het toestel van Pakistan International Airlines (PIA) stortte vrijdag neer in een woonwijk van de havenstad. Zaterdag is bekendgemaakt dat de zwarte doos is teruggevonden.

In totaal kwamen 97 inzittenden om het leven. Slechts twee passagiers overleefden het ongeluk. Een topman van PIA heeft zaterdag compensatie voor nabestaanden aangekondigd. Die bijstand geldt ook voor mensen op de grond, die slachtoffer werden toen het toestel in de woonwijk terechtkwam. Daarbij gaat het voor zover bekend om acht mensen die gewond raakten, van wie er drie nog in het ziekenhuis liggen. Er zouden achttien woningen zwaar beschadigd zijn. Volgens lokale functionarissen van het ministerie van Gezondheid zijn sinds vrijdag 21 lichamen van omgekomen inzittenden geïdentificeerd, schrijft persbureau AP. De meeste lichamen zijn hevig verbrand, wat dat onderzoek bemoeilijkt.

Het Pakistaanse federale ministerie van Luchtvaart belooft een „100 procent transparant” onderzoek naar het ongeluk. Het is nog niet duidelijk wat er is gebeurd tijdens de vlucht van de Airbus A320, tussen Lahore en Karachi. Vlucht PK8303 verloor rond half drie ‘s middags lokale tijd het contact met de luchtverkeersleiding, zo liet een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zaterdag weten. Persbureau AFP meldt dat op een door PIA geverifieerde audio-opname te horen is dat een van piloten zegt de controle over de motoren te hebben verloren.

Het ministerie deelde zaterdag beelden van het bezoek door onderzoekers aan de plek van het ongeluk en aan overlevenden in het ziekenhuis:

Twitter avatar official_pcaa PCAAOfficial Federal Minister for Aviation Ghulam Sarwar khan Visited the PIA plane crash site today in Karachi. An investigation team of highly experienced and competent men has been notified to conduct the inquiry of the incident. It will be ensured that the inquiry is 100 % transparent. https://t.co/d8osRSU3xP

De internationale persbureaus citeren uit een interview met een van de twee overlevenden, die vanuit het ziekenhuis vertelt hoe hij het vliegtuig uit wist te komen na de crash. Kort daarvoor, stelt de man, had de piloot over de intercom laten weten dat de landing mogelijk „lastig” zou worden door een probleem met de motoren. „Het vliegtuig schokte af en toe hevig”, volgens deze Mohammad Zubair.