Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Premier Rutte riep „kinderen en jongeren” deze week op mee te praten over de anderhalvemetersamenleving: „Kom met ideeën, lever kritiek”. Een dag later gebruikte hij zelfs het woord „revolutie”.

Dat tegen het decor van de coronacrisis ook een generatieconflict broeit, is ons niet ontgaan. Vooral oudere lezers schrijven ons al weken over de invloed van de coronamaatregelen. De een wil niet bij een „kwetsbare groep” horen, de ander biedt aan binnen te blijven om jongeren hun vrijheid terug te geven.

Het „‘wegzetten’ van de ‘oudjes’ in onze samenleving” is al langer aan de gang, schrijft Bob Lagaaij („boven de 70”). Door corona komt daar volgens hem „nog meer naargeestigheid bij”: het ouderenuurtje in de supermarkt bijvoorbeeld. Dat is „met de beste bedoelingen”, maar „tegengas” is volgens hem geboden.

Mieke de Haan maakte ons deelgenoot van een „duivels dilemma”: moet ze ervoor kiezen meer risico te lopen door ná school weer op haar kleinkinderen te passen? Ze wil dat de noodopvang voor kinderen van mensen met vitale beroepen openblijft zodat grootouders niet gedwongen worden tot het maken van deze moeilijke keus. Irene Hadjidakis-van Schagen vindt het „onverteerbaar” dat over ouderen wordt besloten „zonder dat wij daarin gekend zijn”, schrijft ze.

Peter van der Vlis („50’er”) wil jongeren „de ruimte geven”. Maar „het helpen van de medemens is geen uitruilspel”, waarschuwt Pauline Wiersema (24). „Die uitruil groeit immers volledig scheef: van corona kun je doodgaan (de één wat meer dan de andere), en veel mensen wíllen simpelweg nog niet dood”, schrijft ze. „Samenleven is geen koehandel.”

Wat vinden jongeren? Net als Rutte zouden ook wij graag eens wat jongere opinies ontvangen. Een oproep staat op nrc.nl/jongerenidee. En de mailbox staat open voor artikelen en brieven.

chef Opinie