Laatste ontwikkelingen Covid-19

Bolsonaro demonstreert tegen coronamaatregelen terwijl dodental oploopt

De versoepeling van de coronamaatregelen in juni kan doorgaan, besloot het kabinet deze week. Ondertussen neemt het aantal coronapatiënten op intensive cares steeds verder af. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zondag 24 mei de belangrijkste ontwikkelingen bij over de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Bij het RIVM zijn van zaterdag op zondag elf nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. Daarmee is het officiële dodental in Nederland is opgelopen tot 5.822. Het werkelijke dodental ligt hoger omdat niet ieder sterfgeval door Covid-19 als zodanig wordt geregistreerd. Er lagen zondagmiddag nog 223 coronapatiënten op de intensive care, vier minder dan zaterdag.
 • Op de voorpagina van The New York Times prijkte zondag een lijst met namen van bijna duizend Amerikanen die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. De lijst bevat namen, leeftijden en korte omschrijvingen van de overledenen. Het dodental door het coronavirus in de VS loopt tegen de 100.000.
 • De Britse premier Boris Johnson heeft het reisgedrag van zijn omstreden adviseur Dominic Cummings verdedigd. Cummings reisde - tegen de coronaregels in - honderden kilometers om zijn zoon naar zijn ouders te brengen. Volgens Johnson volgde Cummings zijn vaderlijke instincten en is zijn reis te verdedigen.
 • Dit weekend bleek dat voetballer Luuk de Jong een feestje met meer dan tien personen heeft bezocht - iets wat momenteel verboden is in Spanje. Zijn club FC Sevilla heeft een vermanende brief ontvangen van competitieorganisator La Liga. De Jong zegt tegen NRC dat hij hoopt dat het voorval niet groter wordt gemaakt dan het is.
 • Ruim 20 procent van alle medewerkers van het woensdag gesloten Vion-slachthuis in Groenlo is besmet met het coronavirus. Meer dan de helft van de besmette werknemers woont in Duitsland. Vakbond FNV waarschuwde eerder al dat de coronaprotocollen in slachthuizen onvoldoende bescherming bieden voor medewerkers.
 • Terwijl het dodental door het coronavirus in Brazilië steeds verder oploopt en de Verenigde Staten overwegen de grenzen voor inwoners van het land te sluiten, bezocht president Bolsonaro zondag een antilockdowndemonstratie. Op Facebook zagen zijn aanhangers hoe hij handjes schudde en demonstranten toejuichte.

 

Lees voor het laatste nieuws het coronablog van maandag 25 mei

Zuid-Afrikanen mogen na twee maanden weer drank kopen, tabaksverkoop blijft verboden

Een greep uit het coronavirus-gerelateerde nieuws uit het buitenland.

 • In Zuid-Afrika mag vanaf 1 juni weer drank worden verkocht. Dat heeft president Cyril Ramaphosa zondag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De verkoop van alcohol ging eind maart in de ban als onderdeel van de lockdownmaatregelen in het land. Het verbod moest het aantal aan alcohol gerelateerde geweldsincidenten doen afnemen en zo de druk op de nooddiensten verminderen.

  Zuid-Afrikanen kunnen vanaf 1 juni op vooraf aangewezen dagen en tijdstippen drank kopen om thuis te nuttigen. Ook de avondklok wordt op die datum opgeheven en Zuid-Afrikanen mogen vanaf dan weer buiten sporten. De verkoop van sigaretten blijft voorlopig nog wel verboden „vanwege de gezondheidsrisico's die aan roken zijn verbonden”, aldus Ramaphosa.

 • Professionele sportploegen in de staat New York mogen per direct weer hun groepstrainingen hervatten. Daartoe heeft gouverneur Andrew Cuomo zondag besloten. „We willen dat mensen weer naar sport kunnen kijken”, aldus Cuomo. „Het geeft mensen wat te doen zolang zij thuis moeten blijven.” Desondanks is er nog geen zicht op de hervatting van de competities, die al ruim twee maanden stilliggen. Cuomo zegt erin te geloven dat deze kunnen worden hervat zonder publiek op de tribunes.
 • De Verenigde Staten gaan vermoedelijk de grenzen sluiten voor reizigers uit Brazilië, dat na de VS nu de meeste coronabesmettingen telt. Veiligheidsadviseur Robert O'Brien zegt tegen tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS dat de VS „elke noodzakelijke stap” neemt om het Amerikaanse volk te beschermen tegen Covid-19. President Donald Trump zei eerder deze week al een inreisverbod vanuit Brazilië te overwegen. Eenzelfde maatregel geldt al wekenlang voor reizigers uit Europa en China.
 • In Frankrijk zijn afgelopen etmaal 115 meldingen van coronabesmettingen gemeld, het laagste dagelijkse aantal sinds halverwege maart een lockdown van kracht ging in het land. Ook het aantal IC-opnames van coronapatiënten is verder afgenomen. Het aantal 'gewone' ziekenhuisopnames nam voor het eerst sinds 15 april juist licht toe. Die toename is volgens Franse autoriteiten toe te schrijven aan het Hemelvaartweekend. Daardoor geven ziekenhuizen langzamer nieuwe cijfers door en moeten patiënten bovendien langer in het ziekenhuis verblijven.

Bolsonaro demonstreert tegen coronamaatregelen terwijl dodental oploopt

De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro heeft zondag een demonstratie tegen de lockdownmaatregelen in het Zuid-Amerikaanse land bezocht. Op zijn Facebookpagina deelde de president een video waarin te zien is hoe hij demonstranten in hoofdstad Brasilia toejuicht, hun handen schudt en met ze op de foto gaat. Hij draagt - anders dan zijn bodyguards - het grootste gedeelte van de tijd geen mondkapje.

De afgelopen tijd moedigde Bolsonaro zijn landgenoten al aan te demonstreren tegen de maatregelen die verschillende staten hebben afgekondigd. Volgens de president en zijn aanhangers zijn de beperkingen onnodig en richten ze te veel schade aan aan de economie. Bolsonaro doet het coronavirus al langer af als een griepje en verzet zich tegen officiële adviezen van gouverneurs en gezondheidsexperts.

Ondertussen is Brazilië hard op weg om een van de zwaarst getroffen landen ter wereld te worden. In het land zijn na de Verenigde Staten de meeste coronabesmettingen vastgesteld en inmiddels zijn er meer dan 22.000 Brazilianen overleden aan de longziekte die het virus veroorzaakt.

President Bolsonaro tijdens een antilockdowndemonstratie. Foto Adriano Machado/Reuters

Lees meer over de crisis in Brazilië: In de regering van Bolsonaro blijven vrijwel alleen militairen over

147 medewerkers gesloten slachthuis Groenlo besmet met coronavirus

Ruim 20 procent van alle medewerkers van het deze week gesloten slachthuis in Groenlo blijkt besmet te zijn met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. De GGD Noord- en Oost-Gelderland testte afgelopen dagen 657 personeelsleden van het bedrijf van vleesverwerker Vion en dat resulteerde in 147 positieve testen. Ruim de helft van de besmettingen is vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen.

Het bedrijf in de Achterhoek is sinds woensdag dicht vanwege de corona-uitbraak. De GGD kwam die op het spoor na een steekproef onder 212 medewerkers, van wie er 45 besmet bleken te zijn met het virus. De steekproef werd uitgevoerd omdat een groot deel van de medewerkers van het slachthuis in Duitsland wonen, waardoor er veel verplaatsingen zijn tussen Duitsland en Nederland.

Het is nog onduidelijk wanneer het slachthuis weer open kan. Op dit moment zijn 25 medewerkers nog niet getest omdat zij niet op de testlocatie verschenen, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Ook zijn van vijf medewerkers nog geen gegevens aangeleverd. Vion heeft twee dagen de tijd gekregen om dit alsnog op orde te krijgen. De VNOG stelde vrijdag dat het bedrijf twee weken lang verboden terrein is voor alle medewerkers.

Vakbond FNV waarschuwde eerder al dat de protocollen in slachthuizen onvoldoende bescherming bieden voor medewerkers. De VNOG verzoekt andere grote slachthuizen in de regio zich voor te bereiden op steekproeven. Ook in Helmond worden medewerkers van een slachthuis getest, nadat twee keurmeesters en een dierenarts besmet bleken te zijn.

FC Sevilla op vingers getikt na feestje met Luuk de Jong

Profvoetballer Luuk de Jong heeft samen met drie ploeggenoten voor ophef gezorgd door de coronamaatregelen te overtreden. De Nederlandse spits is samen met ploeggenoten Lucas Ocampos, Franco Vázquez, Éver Banega van FC Sevilla en acht vrouwen te zien geweest op een foto van een feestelijk samenzijn. Volgens de regels van de Spaanse overheid mogen tijdens de huidige alarmfase niet meer dan tien personen bij elkaar zijn. De vrouw van de Argentijnse voetballer Banega zou de foto kortstondig hebben gedeeld via haar Instagramaccount.

Voorzitter van La Liga Javier Tebas heeft naar aanleiding van de foto een brief naar alle clubs geschreven waarin hij hen er nadrukkelijk op wijst alle regels en protocollen te respecteren. FC Sevilla heeft een apart schrijven gekregen van Tebas waarin expliciet naar het voorval wordt gewezen. Het is nog niet duidelijk of het feestje consequenties zal hebben voor de club.

Het uitlekken van het verboden feestje komt op een zeer ongelukkig moment voor de Spaanse liga. Na weken van intensief overleg en voorbereiding gaf de Spaanse premier Pedro Sánchez afgelopen zaterdag openlijk toestemming om de competitie in juni te hervatten. Op vrijdag 12 juni staat het duel tussen FC Sevilla en Real Betis als eerste op het programma.

De spelers hebben via Instagram hun spijt betuigd over het samenzijn. Luuk de Jong laat in een reactie aan NRC weten te hopen dat het voorval niet groter wordt gemaakt dan het is.

Lees ook: Spaanse voetballers hebben honger naar de bal, na twee maanden thuiszitten

Archiefbeeld van De Jong in actie tegen Atlético Madrid. Foto Rodrigo Jimenez/EPA

Coronabesmettingen na kerkdienst Frankfurt opgelopen tot boven honderd

Zeker 107 coronabesmettingen in Duitsland zijn herleidbaar tot een kerkdienst in Frankfurt van twee weken geleden. Dat meldt de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zondag op basis van de autoriteiten. Zaterdag werd nog gesproken over veertig besmettingen. De Duitse gezondheidsdienst probeert contact te leggen met alle kerkgangers die de dienst bezochten.

Het is onduidelijk hoeveel van de positief geteste mensen de besmetting in de kerk hebben opgelopen en hoeveel op een ander moment door kerkgangers zijn besmet. De meeste patiënten in Frankfurt, waar een derde van de 107 besmettingen is vastgesteld, hebben het virus buiten de kerk opgelopen.

In de Duitse deelstaat Hessen zijn kerkdiensten sinds begin mei weer mogelijk, mits daarbij voldoende afstand wordt gehouden. De kerk in Frankfurt heeft nu uit voorzorg haar deuren gesloten. De dienst van deze zondag kon alleen online worden bijgewoond.

De kerk waar de corona-uitbraak plaatsvond. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Johnson verdedigt reisgedrag van adviseur Cummings

De Britse premier Boris Johnson heeft zondagavond tijdens een persconferentie zijn vertrouwen uitgesproken in Dominic Cummings. De topadviseur staat onder druk omdat hij tijdens de Britse lockdown een trip van ruim vierhonderd kilometer naar zijn ouders maakte. „Ik geloof dat hij in elk opzicht verantwoordelijk en legaal heeft gehandeld”, aldus Johnson.

Johnson heeft zondag „uitgebreid” met Cummings gesproken over de kwestie. De premier stelt dat zijn adviseur „geen alternatief” had en dat hij „het instinct” volgde dat elke ouder zou hebben. Cummings zou naar zijn ouders zijn gereisd om daar zijn zoon onder te brengen. Zijn vrouw vertoonde op dat moment symptomen van Covid-19 en in de dagen daarna ontwikkelde hij deze ook zelf. Elke ouder zou begrijpen waarom Cummings de reis maakte, aldus Johnson.

Tijdens de persconferentie zei Johnson daarnaast dat het Verenigd Koninkrijk „in de positie” is om de gefaseerde opening van scholen zoals gepland door te laten gaan. Dat betekent dat kleuterklassen en basisscholen vanaf 1 juni weer deels open kunnen. Twee weken later moet ook meer mogelijk worden voor bepaalde klassen op middelbare scholen.

Lees hier de analyse over de kwestie: Johnsons adviseur Cummings vond dat de strenge lockdown niet voor hem gold

Een actiegroep heeft zondag een groot scherm voor Cummings' huis geplaatst waarop een video wordt afgespeeld waarin Johnson zijn landgenoten vraagt thuis te blijven.

Twitter avatar Tony_Diver Tony Diver A campaign van has turned up outside Dominic Cummings’ house in Islington and is playing new clips and a video of Boris thanking the public for their sacrifice https://t.co/W6tceV7TRS

Oostenrijkse president in opspraak na nachtelijk restaurantbezoek

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen is dit weekend in opspraak geraakt omdat hij na sluitingstijd een restaurant heeft bezocht. Van der Bellen zat zaterdagnacht samen met zijn vrouw rond 00.20 uur op het overdekte terras van een restaurant in Wenen, terwijl alle horeca om 23.00 uur moeten sluiten om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Archiefbeeld van president Van der Bellen. Foto Leonhard Foeger/Reuters

Het is onduidelijk of er coronaregels overtreden zijn. Formeel mogen restaurant- en cafégasten na sluitingstijd blijven zitten – er is geen avondklok of uitgaansverbod – maar er mogen geen drankjes en voedsel meer geserveerd worden. Volgens de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung had het stel nog drankjes op tafel toen patrouillerende agenten ze opmerkten. De restauranteigenaar stelt in dezelfde krant dat de laatste ronde vóór 23.00 uur is gehouden, „zoals wettelijk verplicht”. Als vastgesteld wordt dat er regels overtreden zijn, kan hij een boete tot 30.000 euro krijgen.

Van der Bellen heeft zijn excuses aangeboden en spreekt tegenover Kronen Zeitung van „een fout”. „Ik was voor het eerst sinds de lockdown uit eten. We waren aan het kletsen en zijn helaas de tijd vergeten. Het spijt me echt”, aldus de president.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van vandaag

Een selectie van het belangrijkste coronavirusgerelateerde nieuws van zondag.

 • Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM elf nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld, waarmee het dodental in Nederland is opgelopen tot 5.822. Er liggen nu nog 223 coronapatiënten op de intensive care, vier minder dan zaterdag.
 • Dominic Cummings, de onder vuur liggende topadviseur van de Britse premier Boris Johnson, ontkent dat hij een tweede trip van ruim vierhonderd kilometer heeft gemaakt naar zijn familie terwijl een landelijke lockdown van kracht was.
 • De Mponeng-goudmijn in Zuid-Afrika, de diepste mijn ter wereld, is gesloten omdat 164 medewerkers positief zijn getest op het coronavirus. Mijnwerkers waarschuwden eerder al dat afstand houden diep onder de grond lastig is.
 • In Australië liggen de regering en oppositie met elkaar overhoop vanwege een rekenfout van de minister van Financiën, die de omvang van het overheidssteunpakket voor werknemers 60 miljard Australische dollar (36 miljard euro) te hoog inschatte.
 • Op de gehele voorpagina van de Amerikaanse krant The New York Times stond zondag een lijst met namen van bijna duizend Amerikanen die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. De lijst bevat namen, leeftijden en korte omschrijvingen van de overledenen.

Aantal coronapatiënten op IC's en andere afdelingen neemt af

Op dit moment worden 223 Nederlandse patiënten met Covid-19 verzorgd op een intensive care; vier minder dan zaterdag. Eén van hen ligt in Duitsland. Het aantal reguliere ziekenhuisopnames van patiënten met Covid-19 bedraagt 730, 81 minder dan zaterdag.

Deze laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) laten zien dat de afname van het aantal coronapatiënten op de IC én op andere ziekenhuisafdelingen doorzet. „Het aantal Covid-patiënten buiten de IC neemt momenteel snel af”, constateert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Verder stelt hij dat de „overall bezetting op de IC” momenteel laag is, wat een signaal is dat de niet-corona-gerelateerde zorg traag op gang komt. Momenteel liggen er 499 non-Covid-19-patiënten op de IC's, zes minder dan zaterdag.

Diepste mijn ter wereld dicht vanwege corona-uitbraak

De Mponeng-goudmijn in Zuid-Afrika, de diepste mijn ter wereld, is vanwege een grote corona-uitbraak onder het personeel gesloten. 164 mijnwerkers zijn positief getest op het virus, meldt persbureau Reuters zondag op basis van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Het is nog niet duidelijk wanneer de mijn weer open gaat.

Om voldoende afstand te kunnen houden tijdens het werk draaide de mijn, waar normaal gesproken vijfduizend mensen werken, op 50 procent van zijn gebruikelijke capaciteit. Zuid-Afrikaanse mijnwerkers waarschuwden eerder al dat afstand houden desondanks niet altijd mogelijk is, vooral diep onder de grond. Tussen eind maart en eind april was Mponeng al een maand helemaal buiten bedrijf, vanwege de strenge lockdown in Zuid-Afrika.

De Mponeng-mijn ligt in de noordelijke provincie Gauteng en strekt zich uit tot bijna vier kilometer diepte. In 2018 werd er volgens vakblad Mining Technology ruim 7.500 kilo goud gewonnen, een hoeveelheid die, afhankelijk van de puurheid, tussen de 200 en 400 miljoen euro waard is. Naar schatting zit er nog 1,3 miljoen kilo goud in de grond bij de mijn.

Mijnwerkers in de Mponeng-goudmijn. Foto Naashon Zalk/Bloomberg

RIVM meldt elf nieuwe Covid-19-doden

Het RIVM heeft sinds zaterdagmiddag elf sterfgevallen geregistreerd waarvan duidelijk is dat de doodsoorzaak Covid-19 is. Niet al deze mensen zijn daadwerkelijk de afgelopen 24 uur overleden, omdat er vaak enige vertraging zit tussen het sterven en de registratie daarvan. Het totale dodental in Nederland staat nu op 5.822.

Het RIVM meldde zondagmiddag dertien nieuwe ziekenhuisopnames voor het virus. Ook hier is sprake van een vertraging. Alles bij elkaar zijn nu 11.672 Nederlandse coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Verder zijn er afgelopen dag 172 mensen positief getest op het virus, wat het totaal op 45.236 brengt. In werkelijkheid zijn meer Nederlanders besmet geraakt, want lang niet iedereen met verschijnselen is daadwerkelijk getest. Later op zondag wordt de meest actuele bezettingsgraad op IC-afdelingen duidelijk. Zaterdag kregen 227 mensen intensieve zorg, 25 minder dan op vrijdag.

Ruzie in Australische politiek over rekenfout van 60 miljard

De Australische regering en oppositie liggen met elkaar overhoop vanwege een rekenfout van minister van Financiën Josh Frydenberg. Hij schatte de omvang van het overheidssteunpakket voor werknemers 60 miljard Australische dollar (36 miljard euro) te hoog in. Dit weekend riep Labor, de grootste oppositiepartij, Frydenberg op hierover verantwoording af te leggen aan het parlement. Dat schrijft The Guardian.

Aanvankelijk ging Frydenberg ervan uit dat er 130 miljard dollar nodig zou zijn om de lonen door te betalen van Australiërs in dienst van bedrijven die door de lockdown zijn getroffen. Cruciaal daarbij was de aanname dat 6,5 miljoen werknemers salarissteun nodig zouden hebben. Dat blijken er in werkelijkheid echter circa 3,5 miljoen te zijn, liet de regering vrijdag weten. Veel bedrijven hebben het aantal personeelsleden dat steun nodig heeft veel te hoog opgegeven. Daardoor is per saldo nog maar ongeveer 70 miljard dollar nodig.

De oppositie is niet blij met de situatie. „Josh, als je een blunder van deze omvang hebt begaan, is het misschien tijd om eerlijk uitleg te geven”, aldus Penny Wong, de leider van Labor in de Senaat. Ze wil dat Frydenberg komt getuigen tegenover een speciale Senaatscommissie. Premier Morrison vindt die oproep echter een „politieke stunt”. De inschatting van Freydenberg is volgens Morrison gemaakt „op basis van de beste informatie die we op dat moment hadden”. Financiële schade veroorzaakt de inschattingsfout bovendien niet, benadrukt de regering. „Integendeel”, aldus Morrison: Australië hoeft zich nu veel minder in de schulden te steken.

De Australische minister van Financiën Josh Frydenberg (r). Foto Mick Tsikas/AP

Cummings ontkent tweede lange reis te hebben gemaakt tijdens Britse lockdown

Dominic Cummings, topadviseur van de Britse premier Boris Johnson, ontkent dat hij een tweede trip van ruim vierhonderd kilometer heeft gemaakt naar zijn familie in het noorden van Engeland, terwijl een landelijke lockdown van kracht was. Volgens The Telegraph noemt hij dat bericht „volledig onjuist”.

Zaterdag berichtte boulevardkrant The Daily Mirror dat Cummings op 19 april zou zijn gezien in Durham, waar zijn ouders wonen. Cummings ligt zwaar onder vuur voor een reis naar Durham tussen 31 maart en 13 april, ondanks een landelijk verbod op reizen en bezoeken aan familieleden buiten het eigen huishouden.

Cummings heeft het kantoor van Johnson laten weten dat hij op 13 april vanuit Durham is teruggekeerd naar Londen om weer aan het werk te gaan, en niet opnieuw naar Durham is gereisd, aldus The Telegraph.

Oppositiepartijen hebben aangedrongen op het ontslag van Cummings sinds is gebleken dat hij ondanks de strikte lockdown naar het noorden van Engeland was gereisd, terwijl hij symptomen had van Covid-19. Naar eigen zeggen deed hij dat om onderkomen te regelen voor zijn zoontje, nadat ook zijn vrouw symptomen had ontwikkeld. Johnson heeft tot nu toe geweigerd om Cummings weg te sturen.

Amerikanen eropuit voor lang weekend, dagelijks dodental New York onder honderd

Amerikanen zijn zaterdag naar stranden en parken getrokken, aan het begin van het lange weekend ter gelegenheid van Memorial Day, aanstaande maandag. Het Memorial Day-weekend, dat geldt als het onofficiële begin van de zomer in de Verenigde Staten, luidde voor veel Amerikanen ook de versoepeling in van lockdowns wegens het coronavirus, schrijft persbureau Reuters.

Op stranden in Florida en Californië was het druk, en in Arizona trokken veel mensen naar recreatiegebieden in de woestijn. Dat leidde tot verkeersopstoppingen. President Donald Trump ging golfen op zijn eigen golfclub in Virginia. Dat was voor het eerst sinds het Witte Huis in maart een nationale noodsituatie uitriep wegens het coronavirus.

Ondanks Trumps oproep om te heropenen, bleven andere Amerikanen voorzichtig. Op sommige plaatsen gingen restaurants open met halve capaciteit, op andere plekken bleven ze nog dicht. Los Angeles houdt beperkingen tot 4 juli in stand.

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 1.227 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden, meldt AFP op basis van cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore. In totaal zijn in de VS inmiddels meer dan 97.000 mensen aan de gevolgen van de ziekte overleden.

In New York, de zwaarst getroffen staat, lag het dagelijks gemelde dodental als gevolg van het coronavirus voor het eerst sinds maart onder de honderd. Het aantal sterfgevallen liep op met 84, verklaarde gouverneur Andrew Cuomo zaterdag. Op 8 april, tijdens het hoogtepunt van de pandemie in de staat, overleden op één dag 799 mensen. „Het is een teken dat we echte vooruitgang boeken”, zei Cuomo.

Een fietser met gezichtsbedekking rijdt zaterdag bij Coney Island in Brooklyn. Door regen bleef drukte op stranden in New York en omgeving uit. Foto Jeenah Moon / Reuters

Premier League meldt nog twee gevallen van Covid-19

Bij de Engelse Premier League zijn twee nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, na een tweede ronde van tests. Daarmee zijn in totaal acht gevallen geconstateerd binnen de Engelse voetbalcompetitie sinds spelers afgelopen dinsdag beperkte groepstrainingen hebben hervat, meldt Reuters.

De nieuwe gevallen zijn geconstateerd bij twee clubs, nadat in totaal 996 spelers en medewerkers van twintig ploegen zijn getest, liet de Premier League zaterdag weten. De betrokken personen moeten een week in thuisisolatie. Of het om spelers of stafleden gaat, is niet bekendgemaakt. Eerder bleek dat Watford-speler Adrian Mariappa was besmet, evenals twee medewerkers van die club. Ook assistent-trainer Ian Woan van Burnley testte positief.

Sinds maart zijn geen wedstrijden gespeeld in de Premier League. De Britse regering heeft groen licht gegeven voor de hervatting van topsport, waaronder voetbal, vanaf 1 juni. De hoogste Engelse profdivisies hopen in juni weer wedstrijden te gaan spelen, maar een datum is nog niet vastgesteld.

Argentinië verlengt lockdown in Buenos Aires tot 7 juni

Argentinië verlengt de verplichte lockdown in Buenos Aires tot 7 juni. Dat heeft president Alberto Fernández zaterdag aangekondigd, naar aanleiding van een gestage stijging van het aantal gevallen in de hoofdstad in de afgelopen dagen, schrijft persbureau Reuters.

Een landelijke lockdown in Argentinië, die zondag zou aflopen, is sinds 20 maart van kracht. In sommige delen van het land zijn de coronabeperkingen versoepeld. In het Zuid-Amerikaanse land zijn ongeveer 11.500 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Ongeveer 450 mensen zijn er aan de ziekte overleden.

New York Times vult voorpagina met namen van coronadoden

De Amerikaanse krant The New York Times heeft zijn gehele voorpagina zondag ingeruimd voor een lijst met namen van Amerikanen die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Met de lijst van in totaal bijna duizend overledenen markeert de krant de naderende mijlpaal van honderdduizend coronadoden in de Verenigde Staten.

Onder de kop „Bijna 100.000 sterfgevallen in de VS, een onschatbaar verlies”, staat een lange lijst van namen, leeftijden en korte omschrijvingen van mensen die in de VS aan Covid-19 zijn overleden. Ze zijn ontleend aan overlijdensberichten uit honderden media, verspreid over het hele land. Het is voor het eerst in decennia dat de voorpagina van de krant uitsluitend uit tekst bestaat.

Twitter avatar nytimes The New York Times The front page of The New York Times for May 24, 2020 https://t.co/Mp4figjnQe

Doel van het project is volgens de samenstellers om zowel de omvang van het dodental als de verscheidenheid van de overledenen weer te geven op een manier die de dagelijkse coronacijfers overstijgt. Volgens initiatiefnemer Simone Landon realiseerden zij en haar collega's zich dat „zowel onder onszelf als wellicht onder het lezerspubliek, er enige moeheid is rond de cijfers”.

Op de lijst staan overledenen als „Joseph Migliucci, 81, White Plains, N.Y., in vierde generatie eigenaar van Mario's restaurant, een begrip in The Bronx”, „Sherrell Stokes 54, Chicago, actief in haar kerk”, „Alan Lund, 81, Washington, dirigent met 'een verbazingwekkend gehoor'”, en „Freda Ocran, 51, New York City, verpleegkundige met interesse voor reizen en kennis”.

Volgens cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore zijn inmiddels ongeveer 97.000 mensen in de VS overleden aan Covid-19, veruit het hoogste aantal ter wereld. Het aantal bevestigde gevallen is opgelopen tot ruim 1,6 miljoen.

Welkom in een nieuw blog

Dagelijks houdt NRC het laatste nieuws bij rondom de wereldwijde coronapandemie. Welkom in het blog van zondag 24 mei. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van zaterdag:

 • In Nederland zijn sinds vrijdag 23 nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld, waarmee nu volgens het RIVM zeker 5.811 mensen zijn overleden aan het coronavirus. Volgens het LCPS liggen nog 227 coronapatiënten op de intensive care, 25 minder dan vrijdag.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over Zuid-Amerika: daar is het nieuwe epicentrum van de pandemie. Bij 330.000 Brazilianen is het coronavirus vastgesteld. Daarentegen meldde China zaterdag voor het eerst nul nieuwe besmettingen.
 • Samen met drie andere Europese 'zuinige' lidstaten, heeft Nederland een nieuw voorstel ingediend voor een herstelfonds binnen de unie. Het gaat om beperkte noodsteun, in de vorm van een lening, voor de zwaarst getroffen EU-landen. Van het „mutualiseren van de schulden” mag volgens deze indieners geen sprake zijn.
 • Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft richtlijnen gepubliceerd om exploitanten te helpen hun zaak in te richten op de anderhalvemetersamenleving.
 • De Britse overheidsadviseur Dominic Cummings kwam zaterdag onder vuur te liggen, omdat hij onder de strenge lockdown toch een reis naar zijn ouders zou hebben ondernomen. Premier Boris Johnson liet weten dat hij geen reden ziet Cummings de deur te wijzen.
 • Met de steunpakketten van het Nederlandse kabinet in verband met de corona-uitbraak aan Aruba is een derde van de bevolking van het eiland geholpen.

Lees hier het gehele blog van zaterdag 23 mei terug