Biden betuigt spijt na uitspraak dat Trump-kiezer ‘niet zwart’ kan zijn

De uitspraak van Biden leidde vrijdag tot ophef. Medestanders van Trump noemden de opmerking „arrogant” en „racistisch”. Zwarte kiezers bekritiseerden hem als neerbuigend.
Oud-vicepresident Joe Biden vrijdag vanuit zijn woning in Delaware in gesprek met presentator Charlamagne tha God, tijdens het programma The Breakfast Club.
Oud-vicepresident Joe Biden vrijdag vanuit zijn woning in Delaware in gesprek met presentator Charlamagne tha God, tijdens het programma The Breakfast Club. Foto Reuters

De Amerikaanse oud-vicepresident en presidentskandidaat Joe Biden is vrijdag door het stof gegaan voor een omstreden uitspraak. Biden had tegen een zwarte radiopresentator gezegd dat hij „niet zwart” was als hij nog niet wist of hij Biden of president Donald Trump zou steunen bij de aanstaande presidentsverkiezingen op 3 november.

De uitspraak van Biden, tijdens een interview bij het programma The Breakfast Club, dat populair is onder zwarte luisteraars, leidde vrijdag tot ophef. Aanhangers van Trump voerden de opmerking aan als bewijs dat Biden de steun van zwarte kiezers als vanzelfsprekend beschouwt. Medestanders van de president noemden de uitspraak „arrogant” en „racistisch”. Zwarte kiezers, onder wie Democraten, bekritiseerden de uitspraak als neerbuigend.

„Ik had niet zo’n slimmerik moeten zijn”, zei Biden, die verzekerd is van de Democratische nominatie voor het presidentschap, tijdens een ingelast telefoongesprek met de Amerikaanse Zwarte Kamer van Koophandel. Hij voegde toe dat hij er niet zonder meer van uitgaat dat hij de stemmen van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap krijgt. „Niemand hoeft op een partij te stemmen om zijn of haar ras of godsdienst of achtergrond.”

Onhandige uitspraken

De 77-jarige Biden, die acht jaar diende als vicepresident onder Barack Obama, dankt zijn nominatie voor een belangrijk deel aan zwarte kiezers, die hem dit jaar overweldigend steunden bij de Democratische voorverkiezingen. De indruk dat hij die steun als vanzelfsprekend beschouwt ligt echter gevoelig. Biden, die bekend staat om onhandige uitspraken, kan zich niet veroorloven om zwarte kiezers tegen zich te keren in de aanloop naar de verkiezingen.

Biden deed de uitspraak aan het einde van het interview, nadat presentator Charlamagne tha God hem vroeg of hij een Afro-Amerikaanse vrouw zou kiezen als kandidaat-vicepresident. Een medewerker van Biden probeerde het gesprek daarop af te ronden. De presentator nodigde Biden uit terug te komen, omdat hij nog meer vragen had. „Je hebt meer vragen?”, reageerde Biden. „Nou ik zal je zeggen, als je nog moeite hebt om er achter te komen of je voor mij bent of voor Trump, dan ben je niet zwart (‘you ain’t black‘).”

Twitter avatar AmericaRising America Rising Joe Biden’s message to black voters: Vote for me or #YouAintBlack https://t.co/endvWnOIV2

Op Twitter ontstond met als hashtag #YouAintBlack veel commotie. Commentator Terrence Williams schreef „het disrespect zat” te zijn. „Ik ben zwart en ik stem op president Donald Trump.”

Symone Sanders, een campagne-adviseur van Biden, zei vrijdag dat de opmerking „schertsend” was gemaakt. Biden had bedoelde dat hij zich wat betreft verdiensten tegenover de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap met gemak kon meten met de staat van dienst van Trump.

Twitter avatar SymoneDSanders Symone D. Sanders The comments made at the end of the Breakfast Club interview were in jest, but let’s be clear about what the VP was saying: he was making the distinction that he would put his record with the African American community up against Trump’s any day. Period.