Belastingdienst

Hoofd FIOD Van der Vlist weg om toeslagenaffaire

Het hoofd van de fiscale opsporingsdienst FIOD, Hans van der Vlist, is op non-actief gesteld wegens de toeslagenaffaire. Dat bevestigen bronnen tegen NRC na berichtgeving van Follow The Money vrijdag. Van der Vlist, die tijdens de affaire eerder werkte als topambtenaar op de afdeling Toeslagen, zou op verzoek van het ministerie van Financiën zijn teruggetreden. Van der Vlist maakte zijn terugtreden deze week bekend in een interne e-mail, die ook in handen is van NRC. Daarin schrijft hij nu te stoppen als directeur van de FIOD „gelet op mijn mede beeldbepalende functie binnen de Belastingdienst in die periode”. Van der Vlist ontkent direct betrokken te zijn geweest bij de verkeerde afhandeling van de toeslagen. In de toeslagenaffaire werden ouders die kinderbijslag ontvingen onterecht als fraudeurs aangemerkt. Zij moesten soms tienduizenden euro’s terugbetalen terwijl zij hier wel recht op hadden. Veel gezinnen raakten in financiële problemen. „Ik heb geen betrokkenheid, wetenschap en directe verantwoordelijkheid gehad bij de behandeling van toeslagen. Wel bij de strafrechtelijke aanpak van toeslagen met een rechterlijke toets. Bij dat laatste is er naar mijn weten ook geen discussie”, schrijft Van der Vlist. Toch is hem gevraagd „een stap terug te doen”. Hij vertrekt „binnen enkele weken”. (NRC)