Dodental vliegtuigongeluk Karachi loopt op tot 97

Pakistan Twee passagiers hebben het ongeluk overleefd. De gecrashte vlucht PK8303 had 99 inzittenden. Het Pakistaanse leger is met andere hulpdiensten ter plaatse voor reddingswerkzaamheden.
Foto Asif Hassan/AFP

Hulpdiensten hebben lichamen van zeker 97 mensen geborgen sinds vrijdag een passagiersvliegtuig met 99 inzittenden is neergestort in een woonwijk in Karachi, de grootste stad van Pakistan. Volgens de autoriteiten zijn de lichamen van alle omgekomen passagiers en bemanningsleden geborgen, meldt persbureau AFP.

Twee inzittenden hebben de crash overleefd. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen op de grond gewond zijn geraakt of zijn omgekomen. Het Pakistaanse leger is met hulpdiensten ter plaatse voor reddingswerkzaamheden. Het gaat waarschijnlijk om een dichtbevolkte buurt. Volgens de burgemeester zijn zeker vijf huizen verwoest door de crash.

Het vliegtuig was afkomstig uit Lahore, qua omvang de tweede stad van het land, op zo’n anderhalf uur vliegen van Karachi vandaan. Het toestel met vluchtnummer PK8303 was een Airbus A320 van Pakistan International Airlines (PIA), en had 91 reizigers en zeven bemanningsleden aan boord. „Het laatste dat we van de piloot hoorden was dat hij een technisch probleem had”, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij PIA tegenover Reuters. „Het is een zeer tragisch ongeval.”

Op videobeelden is te zien dat het toestel met een brandende vliegtuigmotor naar beneden leek te komen. De piloot zou de luchtverkeersleiding hebben gewaarschuwd dat hij problemen had met zijn motor

Zwarte rookpluimen

Op sociale media worden videobeelden gedeeld van grote zwarte rookwolken en een straat vol brokstukken. De authenticiteit van deze beelden kan op dit moment niet worden bevestigd. Ooggetuigen melden dat het vliegtuig twee of drie keer probeerde te landen voordat het neerstortte in een woonwijk nabij het vliegveld. De woonwijk, Model Colony, staat erom bekend een armere buurt te zijn, meldt persbureau AP.

Het Pakistaanse luchtruim was pas net een paar dagen weer geopend voor passagiersvluchten. Binnenlandse vluchten waren ruim een maand lang opgeschort om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Waarschijnlijk waren de inzittenden inwoners van Pakistan die onder andere vanwege het einde van de ramadan naar huis of naar familie gingen.

In de afgelopen jaren zijn er vaker grote vliegtuigongelukken geweest in Pakistan. In december 2016 crashte een binnenlandse vlucht van PIA in het noorden van het land, waarbij 47 mensen omkwamen. In 2010 crashte een Airbus 321 die onderweg was van Karachi naar Islamabad. Dit toestel stortte vlak bij de hoofdstad neer, waardoor 152 mensen om het leven kwamen.

Update 22/5: in eerdere verklaringen van het vliegveld van Lahore werd gesproken over 107 inzittenden. Dit is later omlaag bijgesteld naar 98 en hierboven aangepast.

Dit bericht is zaterdag om 6:40 uur geactualiseerd. Het dodental is bijgesteld tot 97.