Lacha van Venetië (23) was depressief en ging niet meer naar school. Ze klopte aan bij een jongerenloket. Dankzij een goede begeleider kreeg ze een woning in Pension Almonde, waar ze zich inmiddels helemaal thuis voelt. “Het voelt alsof ik een nieuwe familie gevonden heb in deze community.”

Foto Frank Hanswijk

Tussenbewoners

Het begon voor fotograaf Frank Hanswijk met portretten van de bewoners die weg moesten uit de Almondestraat in Rotterdam-Noord, sommigen nadat ze er veertig jaar hadden gewoond. De sociale huurwoningen van wooncorporatie Havensteder worden gesloopt in het kader van stadsvernieuwing. Maar terwijl de oorspronkelijke bewoners weggingen, trokken er nieuwe bewoners in de huizen aan de Almondestraat: een Roemeense designer, kunstenaars uit Duitsland, een vrouw die een plek nodig heeft tot haar huis in Feijenoord af is, een man die door een scheiding pardoes op straat stond. Onder de naam Pension Almonde biedt stichting Stad in de Maak onderdak aan hedendaagse stadsnomaden.

Kunstenares Roxy Capriles (26) werkt vanuit het Pension aan de Slopera, een opera die zich volgens haar 24 uur per dag in de straat afspeelt en die, als het straks weer mag, voor een groot publiek wordt opgevoerd. Vanuit het Sloperahuis zorgt ze voor onverwachte en creatieve interventies die het ‘stadsnomadische’ leven weerspiegelen. Foto Frank Hanswijk

Kerem Akar (22) en Floris Sikking (26) zijn huisgenoten en vrienden. Kerem vond in het pension wat hij al langer zocht: “Een plek waar je je buren kent en waar je leuke dingen kunt organiseren voor de mensen om je heen”. Floris kwam net terug uit Kopenhagen en gaat na de zomer in Wageningen studeren. Beiden vinden het prima om flexibel te wonen. Foto Frank Hanswijk

Kirsten Spruit (27) is freelance grafisch ontwerper. “Het pension geeft mij letterlijk ruimte om te experimenteren met manieren van wonen en werken en te ontdekken wat bij mij past.” Foto Frank Hanswijk

Het is een experiment dat verschillende doelen moet dienen. Het voorkomt dat straten voorafgaand aan sloop veranderen in ongure plekken, en biedt hulp aan de uitverhuizers. Het biedt een betaalbare plek voor mensen die onverwacht zonder woning zitten. Er is plek voor buurtinitiatieven die verweesd zijn geraakt na sluiting van de buurthuizen, en de tijdelijke bewoners zorgen voor voorzieningen voor de buurt, zoals een zzp-werkplek voor moeders met kinderopvang ernaast, een printshop en radiostation, een taakstraf-unit en een taalschool voor ‘verborgen’ vrouwen. Er is koffie, en Keju Kitchen brengt maaltijden rond aan buurtbewoners die tijdens de lockdown de deur niet uitkunnen of -durven.

Deze moderne variant van het traditionele stadspension is volgens de stichting daarmee ook „tegengif” tegen gentrificatie en draagt bij aan een meer inclusieve manier van stadsvernieuwing.

Grafisch vormgever en Tuina-masseur Figo van IJperen (25) woont in Pension Almonde vanwege de ruimte voor creativiteit en ontwikkeling. “Dit is wat mij betreft de meest diverse en progressieve plek in Rotterdam.” Foto Frank Hanswijk

Zelfstandig ondernemer Boukje Vastbinder (37) overbrugt met haar partner Joris en dochter Benthe in een tijdelijke woning in de Almondestraat. Ze moesten hun huurwoning al verlaten, terwijl de bouw van hun nieuwbouwproject, een ‘Havenloft’, vertraging opliep. Foto Frank Hanswijk

Ivas Liberis (32) uit Litouwen en Theresa Munz (27) uit Duitsland ontmoetten elkaar op een feestje in Rotterdam en wonen inmiddels samen in de Almondestraat. Foto Frank Hanswijk

De stichting vroeg Frank Hanswijk het experiment te documenteren. Hanswijk is een Rotterdamse fotograaf in wiens werk architectuur en landschap de laatste jaren een steeds grotere rol spelen. En dan architectuur niet als object, maar als plek waar de mens, al dan niet in beeld, een cruciale rol speelt. En in de coronatijd besloot hij de meer ‘permanente’ bewoners, ruim dertig mensen, te portretteren – met voldoende afstand. „Sommige bewoners hebben schrijnende verhalen”, zegt Hanswijk. „En het is een prachtig experiment, maar het roept ook de vraag op waar die mensen heen moeten als de sloop begint.” Het is nog onduidelijk wanneer dat is, men gaat nu uit van eind september. Maar voorlopig moet iedereen eerst intern verhuizen, om te voorkomen dat ze huurrechten opbouwen.

De Roemeense Ioana (31) verruilde haar Londense leven voor een nieuw avontuur in Rotterdam. Foto Frank Hanswijk

Mark Dokter (27) loopt stage in Rotterdam en zocht een betaalbare plek om tijdelijk te wonen. Via een gastdocent op zijn kunstacademie in Zwolle kwam hij terecht in het pension. Foto Frank Hanswijk

Pier Taylor (40) woonde in Schotland met twee kinderen en zijn Zwitserse vriendin en werkte in Nederland als informatie- en interactiedesigner. Na tien jaar liep zijn relatie stuk en had hij een tijdelijk onderkomen nodig. Hij besloot om weer in Nederland te gaan wonen, terwijl zijn ex met de kinderen naar Zwitserland vertrok. Foto Frank Hanswijk

De Italiaanse Pietro Frigato (32) is kunstenaar en muzikant. “In Italië was er weinig carrièreperspectief voor mij, dus ik besloot net als mijn zus in Nederland te gaan wonen. Ik woonde eerst in Amsterdam, maar bezocht de maandelijkse filmavond in een ander pand van Stad in de Maak. Zo hoorde ik over dit pension, een plek waar ik me creatief kan uitleven en veel mensen leer kennen.” Foto Frank Hanswijk