Thuiskok

Brisket

Dit is een recept voor de gevorderde barbecueër, waarbij de temperatuur van de barbecue het succes van het gerecht bepaalt. Lukt het, dan is het waanzinnig lekker.

Auteur Julius Jaspers gaat ervan uit dat u en ik thuis een barbecue met deksel hebben. Of dat nou een Big Green Egg is of een kleine Weber, dat maakt niet uit. Verhit de barbecue tot 200 graden en bereid dit gerecht met indirect vuur (bijvoorbeeld met een plate setter of met vuur van de zij- of bovenkant).

Meng paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, zwarte peper, cayennepeper en geelwortelpoeder tot een rub en smeer de hele brisket hiermee in. Leg de brisket op het rooster en schroei rondom dicht, laat dan de temperatuur van de barbecue dalen naar 140 graden. Pak de brisket in aluminiumfolie, samen met de uien, knoflook en tijm en overgiet met de helft van het appelsap.

Leg de ingepakte brisket terug op de barbecue en vul na 2,5 uur aan met de rest van het appelsap. Houd er rekening mee dat bij een barbecue zonder deksel de gaartijd behoorlijk langer zal zijn. Controleer na een totaal van 4 uur de kerntemperatuur, die moet 92 graden zijn, stook anders de barbecue wat op. Laat de brisket een kwartier rusten en snijd daarna in vingerdikke plakken.