Rotterdams poppodium Annabel wordt – tijdelijk – een studio

Poppodium Annabel is omgetoverd tot hoogwaardige studio waar muzikanten hun optreden live kunnen streamen. Eigenaar Aziz Yagoub heeft de grote zaal omgebouwd tot een professionele opnameruimte waar muzikanten hun ding kunnen doen. Elke vrijdag en zaterdag, voor niets. Met professioneel licht en geluid, vijf camera’s en een green screen is het bepaald geen houtje-touwtje studio geworden. „Ik zag veel artiesten klungelen met hun smartphone en dacht: dat kan anders”, verklaart Yagoub. „Wij bieden een compleet pakket, inclusief een helpende hand. Onze buurman assisteert bij het streamen, en we hebben iemand die alles weet over muziekrechten zodat je niet halverwege de uitzending wordt geblockt. Iedereen werkt belangeloos mee.”

De behoefte om fans te bedienen is dringend, maar vaak ontbreken de middelen. „We laten zien dat wij, als ongesubsidieerd podium, er zijn voor creatieve geesten. Zo blijven we verbonden en is Annabel zichtbaar, ondanks gesloten deuren.” Want hoewel de overheidsmaatregelen mondjesmaat worden versoepeld, ziet de clubeigenaar voorlopig geen kans in zijn club iets rendabels te organiseren. „We moeten met z’n allen deze strijd aangaan. Het doet pijn, en er gaan zeker faillissementen vallen. Maar juist nu gaat mijn creativiteit stromen.” Voorlopig melden zich vooral regionale artiesten voor een streaming sessie. „Maar als De Jeugd van Tegenwoordig belt, staat de deur wijd open.”