Machinist omgekomen bij botsing trein en tractor Drenthe

Hooghalen Bij een botsing tussen een passagierstrein en een tractor met oplegger op een onbewaakte spoorwegovergang in Drenthe is een persoon om het leven gekomen.
De trein botste tegen een tractor met oplegger.
De trein botste tegen een tractor met oplegger. Foto Roland Heitink/ANP

Bij een botsing tussen een passagierstrein en een tractor met oplegger op een onbewaakte spoorwegovergang bij het Drentse Hooghalen is vrijdag de machinist van de trein omgekomen. Dat meldt de politie Drenthe. Twee treinpassagiers raakten lichtgewond, de bestuurder van de tractor is ongedeerd gebleven.

Lees ook: Kabinet wil binnen vijf jaar eind aan onbewaakte overgang

Het ongeluk gebeurde om ongeveer vier uur ‘s middags. De machinist zou bekneld zijn geraakt en overleden. Bij het ongeluk waren 54 mensen betrokken, die ter plekke op verwondingen zijn gecontroleerd. De twee verwonde passagiers zijn naar het ziekenhuis gebracht. De overleden machinist was een 58-jarige man uit Hardenberg. De toedracht van het ongeluk wordt door de politie onderzocht.

Eind 2018 kondigde staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur, D66) aan de ongeveer 135 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland binnen vijf jaar te willen beveiligen, omdat op die plekken een verhoogd risico op ongelukken bestaat. Hiervoor worden bindende afspraken gemaakt met gemeenten, provincies en ProRail. Jaarlijks vinden er enkele tientallen botsingen tussen treinen en voertuigen plaats bij spoorwegovergangen.

Twitter avatar rogervanboxtel Roger van Boxtel “Dit is een gitzwarte dag. Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij zijn gezin, familie, vrienden en directe collega’s van onze machinist. Dit verlies voelen wij bij NS allemaal! We spreken de hoop uit dat de andere betrokkenen die gewond zijn geraakt snel herstellen. #NS