Interview

Linde Schöne: ‘Het moet nu gebeuren, ik moet het nu maken’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Singer-songwriter Linde Schöne schreef een coronahit. „Het was de hele dag op tv, je hoorde het meteen overal. Vet chill.”

Foto Naomie Laan

„Mijn producer werkt bij een reclamebureau. Daar kwam het verzoek van een verzekeraar binnen voor een coronaspotje. Er waren twee eisen: ‘let een beetje op elkaar’ moest erin, die quote van Mark Rutte. En iets met ‘Nederland doet het’. Mijn producer zei: probeer het gewoon.

„‘Nederland doet het’ is een eenvoudig gitaarliedje, ik had het in tien minuten geschreven. Dit is de tekst: We tellen de uren, worden gek van de muren, maar we bellen de buren, ik sta voor je klaar. We doen het met liefde, van een meter of drie, want ja we volgen advies. Let een beetje op elkaar. Nederland kan het, Nederland voelt het, Nederland doet het.

„Ik heb er thuis drie takes van opgenomen en die opgestuurd. Als je goed luistert, hoor je aan het einde de metronoom nog tikken. Dus ja, dat is wel even wat anders dan wanneer je in de studio zit, daar denk ik soms: geniaal dit. Maar dan doet zo’n lied daarna niks. En dit: het was de hele dag op tv, je hoorde het meteen overal. Vet chill, maar ook bizar.

„Ik heb wel geluk gehad, denk ik. Voor nieuwe optredens had ik ingezet op de zomer van volgend jaar, dit najaar komt mijn nieuwe album uit, daar werk ik nog aan. Voor mij persoonlijk is het dus geen stressende tijd, maar je vraagt je wel af: is er straks nog een muziekindustrie. Er gaat vierhonderd triljard naar de luchtvaart en wij krijgen vijftien euro. Dat is toch wel een beetje jammer.

„Aan de ene kant vind ik het belangrijk om als sector als geheel op te trekken, maar als je realistisch bent dan moet je zeggen: er is straks minder podiumplek voor muziekartiesten. En dat motiveert me: het moet nu gebeuren, ik moet het nu maken. Mijn vader zei vroeger over mij: ‘Als Linde bergop moet, fietst ze drie keer zo hard.’ En dat klopt. Ik werk heel hard nu.”