Internationaal akkoord

‘VS uit Open Skies-verdrag vanwege Russische schendingen’

De Verenigde Staten stappen uit het Open Skies-verdrag dat vrij vliegverkeer van ongewapende surveillancevliegtuigen regelt. Dat hebben hooggeplaatste overheidsfunctionarissen uit de regering van president Trump donderdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. De terugtrekking moet binnen zes maanden plaatsvinden. Volgens de VS heeft Rusland het pact dat ervoor zorgt dat surveillancevliegtuigen zonder restricties over de 35 deelnemende landen kunnen vliegen al meerdere malen geschonden. Omdat Rusland met zijn handelen de militaire dreiging tegen de VS zou vergroten, trekken de Amerikanen zich nu terug. Ook zouden de beelden die tijdens de surveillancevluchten worden gemaakt, goedkoper via commerciële satellieten verkregen kunnen worden. (NRC)