In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat een kamp voor daklozen werd geopend voor de deur van het stadhuis van San Francisco, konden de leden van een Britse zwemclub hun geluk niet op, werd na 32 jaar de ontvoerde Mao Yin herenigd met zijn ouders en zorgden sekspoppen in Zuid-Korea voor een relletje.
Een buitenwijk van de Chileense hoofdstad Santiago was maandag het toneel van hevige protesten. Het kwam tot clashes met de oproerpolitie. De inwoners van El Bosque, een arme wijk in het zuiden van de stad, protesteerden tegen de voedseltekorten en het gebrek aan hulp van de overheid tijdens de coronacrisis. Velen zitten bovendien al weken zonder werk. Sinds vorig weekend geldt een algehele lockdown in de Chileense hoofdstad.
Foto Pablo Rojas/AFP
Het is droog in Nederland. Zo droog zelfs dat in een aantal regio’s er een verbod geldt op het onttrekken van water uit sloten, kanalen en andere stromen voor bijvoorbeeld het besproeien van landbouwgronden. Deze week maakte de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling bekend dat het huidige neerslagtekort groter is dan het tekort in mei 1976, een jaar dat de boeken in is gegaan als het droogste ooit gemeten. Of 2020 droger gaat worden, is echter nu nog niet te zeggen.
Foto Robin van Lonkhuijsen/EPA
Overal in Zuid-Afrika, zoals hier in Johannesburg, staan mensen in lange rijen voor voedseluitdeling. Met name ongedocumenteerde burgers en gestrande migranten zijn afhankelijk van voedselpakketten om te overleven tijdens de lockdown die in het land van kracht is in de strijd tegen het coronavirus. Aan (voldoende) voedsel komen is nu een van de grootste problemen van hen.
Foto Kim Ludbrook/EPA
In de schaduw van het stadshuis van de Amerikaanse stad San Francisco is een officieel coronaproof kamp opgericht voor daklozen om hun tent op te zetten. De kampplek is omheind, er zijn voorzieningen zoals toiletten en tenten staan op gepaste afstand van elkaar. De stad hoopt zo de leefomstandigheden in de stad voor zowel de daklozen als de bewoners te verbeteren. Opvangcentra brachten de capaciteit terug om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen, waardoor daklozen de straat opgingen. Dit resulteerde in schrijnende taferelen in parken en in portieken van woningen en bedrijven.
Foto Reuters
Vanaf juni mag de Engelse competitie, die wegens de coronapandemie was stilgelegd, toch weer van start gaan. Aan Liverpool, dat bovenaan staat, de taak om de klus te klaren en kampioen te worden. Deze omhoog getilde jonge fan gluurt over het hek naar de training van het elftal.
Foto Jason Cairnduff/Reuters
Leden van de Serpentine Swimmers Club, de oudste zwemclub van het Verenigd Koninkrijk, konden hun geluk niet op toen hun ‘zwembad’ – het meertje the Serpentine in Hyde Park in Londen – weer werd opgesteld. Voorlopig alleen voor leden en er zijn enkele voorwaarden. Bovendien, zwemmen is op eigen risico. Andere openluchtzwembaden in Londen blijven voorlopig nog gesloten.
Foto Toby Melville/Reuters
Na 32 jaar werd deze week Mao Yin (midden) tijdens een live uitgezonden persconferentie herenigd met zijn ouders. Yin werd als tweejarige peuter ontvoerd uit de auto van zijn vader, die even een hotel was binnengelopen om wat water te kopen voor zijn zoon. Yins ouders zochten jarenlang naar hun ontvoerde zoon, moeder Li Jingzhi is zelfs regelmatig op tv verschenen en zet zich in voor het herenigen van kinderen met hun biologische ouders. De vermissing van Yin is een van China’s bekendste ontvoeringszaken. Een tip over een adoptie eind jaren 80 bracht de autoriteiten uiteindelijk bij Yin terecht. Er is nagenoeg niets bekend(gemaakt) over de ontvoerder(s) of het echtpaar dat Yin ‘adopteerde’.
Foto AFP/China Out
De Oegandese activist Stella Nyanzi werd maandag opgepakt tijdens een protest voor meer voedselsteun aan de allerarmsten in het land. Volgens Nyanzi doen de autoriteiten tijdens de coronacrisis en de geldende lockdown veel te weinig voor inwoners die het door de uitbraak financieel erg moeilijk hebben. Volgens de autoriteiten werd Nyanzi opgepakt wegens het aanzetten tot geweld toen ze de groep demonstranten leidde die op weg was naar de burelen van de Oegandese minister-president.
Foto Sumy Sadurni/AFP
Nabestaanden en vrienden hielden maandag op het strand van Scheveningen een uitvaartdienst voor twee van de vijf omgekomen surfers. Vorige week kwam een groep surfers in grote problemen. Het surfdrama kostte aan vijf mensen het leven. Het lichaam van een van de drenkelingen is nog steeds niet geborgen.
Foto Sem van der Wal/ANP
Nu toeschouwers wegens coronabeperkende maatregelen niet welkom zijn in het stadion dacht FC Seoul handig te zijn door de stoelen te vullen met poppen. Zo gezegd zo gedaan: Tijdens de wedstrijd zondag tegen Gwangju zaten enkele poppen op de tribune het thuisteam aan te moedigen. De Koreaanse voetbalbond was minder blij en gaf de club een boete van omgerekend ruim 74.000 euro: de club had mannequins moeten gebruiken en niet deze (aangeklede) sekspoppen. Deze ‘volwassen poppen’ zijn beledigend en kwetsend naar families en vrouwelijke fans, aldus de bond. De club verontschuldigde zich en stelde niet van te voren te weten dat de poppen ‘seksproducten’ waren.
Foto Yonhap/Reuters
Italië komt langzaam uit de zware lockdown. Sinds afgelopen maandag is het land in een zogenaamde ‘fase 2’ en mogen – mits er gepaste maatregelen zijn genomen om een nieuwe golf aan coronabesmettingen tegen te gaan- onder meer restaurants en winkels weer open. Afgelopen weken zat heel Italië, ook plaatsen zoals hier het middeleeuwse stadje Lucca, in lockdown. Zonder dwingende reden mocht niemand de straat op.
Foto Fabio Muzzi/EPA
Op gepaste afstand delen deze Palestijnen een iftarmaaltijd, georganiseerd door de militante beweging Hamas, vlak voor de lancering van een digitale campagne ter ere van Jeruzalemdag. Waar Israëli’s op die dag de eenwording van de oude stad vieren, grijpen Palestijnen de dag aan om de band te benadrukken die zij en andere moslims hebben met de heilige stad.
Foto Mohammed Abed/ AFP
Cycloon Amphan, die donderdag in Bangladesh en in het oosten van India aan land kwam, heeft aan zeker 84 mensen het leven gekost. De schade is groot: huizen werden met de grond gelijkgemaakt, miljoenen mensen zochten ondanks het gevaar van besmetting met het coronavirus opeengepakt onderdak. Hier proberen inwoners en vrijwilligers in Burigoalini een beschadigde dam te herstellen.
Foto Munir uz Zaman/ AFP
Deze Peruviaanse draagt haar invalide zoon terug van zijn dagelijkse therapie naar huis. De vrouw woont in een buitenwijk van hoofdstad Lima waar de meeste bewoners moeten rondkomen van een zeer beperkt budget en hierdoor, vrijwel dagelijks de verplichte quarantaine moeten doorbreken om hulp, dan wel voedsel te halen. Het dodental in Peru als gevolg van longziekte Covid-19 die door het coronavirus wordt veroorzaakt, staat op 3.148.
Foto Geraldo Caso/ AFP