Brieven

Brieven nrc.next 22/5/2020

Jongeren

Regering is aan zet

Premier Rutte riep dinsdag in zijn persconferentie jongeren op om met suggesties te komen om de coronasamenleving nog beter in te richten, omdat het om hun toekomst gaat. Jongeren erbij betrekken is mooi, maar de regering moet zelf de verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen in een duurzame en prettige wereld kunnen leven. De regering geeft met miljarden euro’s ongekende financiële steun aan de economie. Heel goed. Maar deze steun is in feite een schuld, die uiteindelijk ingelost moet worden. En dat zal moeten gebeuren door de toekomstige generaties, de jongeren die Rutte nu oproept. De besteding van al dat geld moet dan ook plaatsvinden met hun belangen als voornaamste criterium. Als mijn kleinkinderen later vragen: „Opa, wat hebben jullie gedaan met al die miljarden die wij nu afbetalen? Is het waar dat jullie de productie van fossiele energie ermee hebben gestimuleerd? En ook de luchtvaart?”, dan wil ik niet met schaamrood op mijn kaken staan.

Jongeren (2)

Ruttes eigen visie?

Toen ik als 24-jarige ging werken, zei mijn werkgever: je hebt een prachtige opleiding, maar praktisch gezien weet je nog niets. Toen ik als 33-jarige persvoorlichter van Amnesty in Leiden mocht worden,

werkte ik met vele studenten. Ze hadden echt volop ideeën, maar het realiteitsgehalte was extreem laag. Ik ben kortom niet zo enthousiast van Ruttes oproep aan jongeren. Het maskeert vooral zijn eigen visie-armoede. Hij moet nu zelf een politiek-economisch framework voor de komende jaren presenteren. Aan expertise daarover ontbreekt het in ons land niet. Hoe gaat Nederland zich in die tijd ontwikkelen? Waar staan we na de crisis? Wat zijn de kansen? Ruttes vaasje is gebroken, en hij moet met een geheel nieuw vaasje komen. Perspectief bieden. Leiderschap tonen.

Euro

Italië, het slachtoffer

Hoewel het opiniestuk Nederland, het voortbestaan van de euro staat op het spel (19/5) een aantal goede ideeën geeft over investeringen in Europa, blijft bij mij vooral de nasmaak hangen van ‘Italië is slachtoffer en kan niets doen voor het voortbestaan van de euro’. Het genoemde aantal keren dat Italië een primair begrotingsoverschot had is niet relevant. De Italiaanse kiezers hebben jarenlang politici gekozen die niet de verantwoordelijkheid namen om de al maar groeiende staatsschuld aan te pakken.


Via nrc.nl

Correcties/aanvullingen

Gift China aan WHO

In Een kow-tow is geen plezierig vooruitzicht (16/5, p. O9) staat dat China 50 miljard dollar naar de Wereldgezondheidsorganisatie overmaakt. Dat moet 50 miljoen zijn.

Burgemeesters Turkije

In Geliefde burgemeesters opzijgezet (19/5, p. 9) staat: ‘De burgemeesters van Istanbul en Ankara zijn volgens de peilingen al populairder dan de president’. Dit is niet juist. Er had moeten staan: ‘De burgemeesters van Istanbul en Ankara naderen de president al in de peilingen’.