Brieven

Brieven NRC Handelsblad 22/5/2020

Jongeren

Regering is aan zet

Premier Rutte riep dinsdag in zijn persconferentie jongeren op om met suggesties te komen om de corona-samenleving nog beter in te richten, omdat het om hun toekomst gaat. Jongeren erbij betrekken is mooi, maar de regering (en indirect wij kiezers) moet zelf de verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen in een duurzame en prettige wereld kunnen leven.

De regering geeft met miljarden euro’s ongekende financiële steun aan de economie. Heel goed. Maar deze steun is in feite een schuld, die uiteindelijk ingelost moet worden. En dat zal moeten gebeuren door de toekomstige generaties, de jongeren die Rutte nu oproept.

De besteding van al dat geld moet dan ook plaatsvinden met hun belangen als voornaamste criterium. Als mijn kleinkinderen later vragen: „Opa, wat hebben jullie gedaan met al die miljarden die wij nu afbetalen? Is het waar dat jullie de productie van fossiele energie ermee hebben gestimuleerd? En ook de luchtvaart?”, dan wil ik niet met schaamrood op mijn kaken staan. Serieus werk maken van de klimaatcrisis en de ongelijkheid tussen mensen zal geweldig bijdragen aan het welzijn van ons nageslacht en hun financiële lasten.

Jongeren (2)

Ruttes eigen visie?

Toen ik als 24-jarige ging werken, zei mijn werkgever: je hebt een prachtige opleiding, maar praktisch gezien weet je nog niets. Toen ik als 33-jarige persvoorlichter van Amnesty in Leiden mocht worden,

werkte ik met vele studenten. Ze hadden echt volop ideeën, maar het realiteitsgehalte was extreem laag. Ik ben kortom niet zo enthousiast van Ruttes oproep aan jongeren. Het maskeert vooral zijn eigen visie-armoede. Hij moet nu zelf een politiek-economisch framework voor de komende jaren presenteren. Aan expertise daarover ontbreekt het in ons land niet. Hoe gaat Nederland zich in die tijd ontwikkelen? Waar staan we na de crisis? Wat zijn de kansen? Hij zegt dat we de coronacrisis samen moeten oplossen. Maar waarom stopt dat samen zodra het over Europa gaat? Ruttes vaasje is gebroken, en hij moet met een geheel nieuw vaasje komen. Perspectief bieden. Leiderschap tonen.

Correcties/aanvullingen

Gift China aan WHO

In het artikel Een kow-tow is geen plezierig vooruitzicht (16/5, p. O9) staat dat China 50 miljard dollar naar de Wereldgezondheidsorganisatie overmaakt. Dat moet 50 miljoen zijn.

Vermogen

In Veel meer vermogen in bv’s: 400 miljard (19/5, p. 2) staat dat de 404.000 grootaandeelhouders en ondernemers in bv’s, die vermogen opgeven in de belastingbox 2, grotendeels behoren tot de top-1 procent meest vermogende huishoudens. Dit klopt niet. Het moet zijn: het vermogen dat onder box 2 valt, is voor het grootste deel in handen van de top-1 procent meest vermogende huishoudens. Het is ongelijk verdeeld. Van de 404.000 Nederlanders die vermogen in box 2 opgeven, heeft 38 procent minder dan 100.000 euro vermogen, volgens het onderzoek van het ministerie van Financiën.