Coronavirus

Horeca Breda mag niet ‘proefdraaien’ met opening

De versoepeling van de coronamaatregelen in juni kan doorgaan en het kabinet heeft een nieuw steunpakket ter waarde van 13 miljard euro gepresenteerd. Ook in andere landen worden lockdowns in stappen opgeheven. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op vrijdag 22 mei is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 WHO: Zuid-Amerika is ‘nieuw epicentrum’ van coronavirus

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Het lukt Nederlanders steeds minder goed om afstand van elkaar te houden, concludeert het RIVM. In situaties waarin afstand houden noodzakelijk was, lukte dat de respondenten gemiddeld in 66 procent van de gevallen. Drie weken eerder was dat nog 71 procent.
 • Waar eerder tijdens de coronacrisis nog sprake was van oversterfte, zijn vorige week minder Nederlanders overleden dan gewoonlijk. Van 11 tot en met 17 mei stierven 2.850 mensen, meldt het CBS vrijdag. Het RIVM zei vrijdag dat dertien nieuwe sterfgevallen door Covid-19 zijn vastgesteld.
 • De komende maanden wordt onderzocht hoe de coronamaatregelen kunnen worden nageleefd bij de aankomende verkiezingen. Dat heeft minister Kajsa Ollongren laten weten aan de Tweede Kamer.
 • Bijna de helft van de boetes die zijn uitgeschreven voor een coronagerelateerde overtreding, is volgens het Openbaar Ministerie incompleet en moest worden teruggestuurd naar de politie en gemeenten. Op 10 mei hadden handhavers en politie door heel Nederland 18.200 coronaboetes uitgeschreven.
 • Booking.com zal geen gebruik maken van ‘Noodpakket 2.0’, de verlenging van de coronasteunmaatregelen die het kabinet deze week afkondigde. Dat zegt het bedrijf tegen het FD. Zonder een tweede tegemoetkoming in de loonkosten lijkt een reorganisatie bij het miljardenbedrijf onvermijdelijk.
 • De Britse regering heeft aangekondigd dat internationale reizigers die aankomen in het Verenigd Koninkrijk verplicht twee weken in quarantaine moeten, op straffe van een boete van 1.000 pond (1.115 euro).
 • Portugal opent de grenzen weer voor toeristen, zonder daarbij zelfisolatie te verplichten. Dat zegt Portugese minister van Buitenlandse Zaken tegenover de Portugese krant Observador.
 • De verspreiding van het coronavirus zorgt voor grote problemen in Jemen. Medewerkers van verschillende hulporganisaties ter plaatse laten weten dat de toestand zeer zorgwekkend is; mensen kunnen niet worden behandeld door een tekort aan bijvoorbeeld zuurstof en beschermingsmiddelen.

GGD test alle medewerkers slachthuis Helmond op corona

De GGD gaat alle medewerkers van een varkensslachthuis in het Brabantse Helmond testen op het coronavirus. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Twee keurmeesters en een dierenarts van de NVWA die in het slachthuis werken, zijn positief getest op het coronavirus.

Het gaat om het Helmondse slachthuis Van Rooi. Ook medewerkers van een slachthuis in Boxtel van het bedrijf Vion zijn al ziek geworden. In Nederland zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis twee NVWA-dierenartsen en zeven keurmeesters van KDS positief getest op het virus. Zodra er een besmetting bij een vleesverwerker wordt vastgesteld, moet dit bij de voedselautoriteit worden gemeld. De GGD doet dan verder onderzoek.

Eerder deze week moest al een andere afdeling van vleesverwerker Vion, in Groenlo, dicht omdat 45 medewerkers besmet bleken met het coronavirus. Alle zeshonderd man personeel moesten vervolgens in thuisquarantaine. Vakbond FNV waarschuwde eerder dat de coronaprotocollen in slachthuizen onvoldoende zijn om medewerkers tegen het virus te beschermen. In Duitsland werden al slachthuizen gesloten vanwege Covid-19.

Trump roept staten op om gebedshuizen weer te openen

President Donald Trump wil dat gebedshuizen in de VS per direct opengaan omdat deze een „essentiële” rol vervullen in de samenleving. Vrijdag riep het Amerikaanse staatshoofd tijdens een persconferentie gouverneurs van alle staten op om dit toe te staan, anders dreigt hij stappen te ondernemen.

„Vandaag erkennen wij gebedshuizen - kerken, synagogen en moskeeën - als essentiële plekken die essentiële diensten verlenen”, zei Trump. „Sommige staten hebben slijterijen en abortusklinieken erkend als essentieel, maar kerken niet. Dat is niet juist.” Wel zijn richtlijnen opgesteld voor gebedshuizen om verspreiding van het virus te beperken.

Het is onduidelijk hoe Trump staten wil dwingen om dit toe te staan. Gouverneurs hebben de macht om zelf te bepalen in hoeverre zij hun staten heropenen.

De VS zijn ernstig verdeeld over in hoeverre het land weer open kan. Kerken en gebedshuizen zijn belangrijke brandhaarden gebleken voor het virus. In New York laat gouverneur Andrew Cuomo sinds deze week religieuze bijeenkomsten van maximaal tien personen toe, mits zij wel afstand bewaren en mondkapjes dragen.

President Trump vrijdag tijdens de persconferentie. Foto Leah Millis/Reuters

'Boa's gaan 26 mei en 1 juni actievoeren'

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan nog deze maand actievoeren in meerdere grote steden. De buitengewoon opsporingsambtenaren eisen dat zij uitgerust worden met middelen zoals een wapenstok en pepperspray. Op 26 mei en 1 juni voeren zij daarom in Amsterdam en Den Haag actie, schrijft persbureau ANP vrijdag.

Op 1 juni, de dag dat de horeca in Nederland weer met beperkingen opengaat, worden er geen boetes uitgeschreven. Hoe de acties er verder uit komen te zien, is nog niet bekendgemaakt.

De handhavers stellen dat zij een wapenstok, pepperspray en bodycam tijdens hun werk nodig hebben om zich te kunnen verdedigen tegen toegenomen agressie. Donderdag werd een boa bij IJmuiden mishandeld. De handhaver verrichte een arrestatie op het strand en werd daarop belaagd door een groep jongeren. De handhaver liep hersenletsel op en moest naar het ziekenhuis.

Het is niet de eerste keer dat de handhavers actievoeren: in Rotterdam deelden boa's donderdag en vrijdag geen boetes uit. Ook in Amsterdam gingen boa's eerder de straat op. De politiek en politie verzetten zich eerder tegen het voorstel van de handhavers. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat het geweldsmonopolie bij de politie ligt, en wil daar vooralsnog niet van afwijken.

Horeca Breda mag niet 'proefdraaien' met opening

De Bredase horeca mag aanstaande maandag niet 'proefdraaien'. Het kabinet geeft de uitbaters van de cafés en restaurants daarvoor geen toestemming. Een aantal horecaondernemers in de stad had bij wijze van proef vóór de heropening op 1 juni de deuren willen openen. Op die dag hadden zij willen oefenen met het anderhalvemeter-beleid.

Het stadsbestuur stond achter het voorstel, maar het ministerie van Justitie vindt volgens persbureau ANP de grootschaligheid van de proef een probleem. Ondernemers wijzen er juist op dat tijdens een proefdag duidelijk had kunnen worden waar eventuele fouten in de protocollen zitten.

Burgemeester Paul Depla van Breda reageert tegenover ANP teleurgesteld: „De kans is groot dat er 1 juni kinderziektes de kop opsteken, waardoor er problemen gaan ontstaan. Die hadden we op de proefdag kunnen signaleren en met de rest van Nederland kunnen delen.” Volgens Depla was het gezien de drukte op Hemelvaartsdag „verstandig" geweest om te proefdraaien.

Een vrijwel uitgestorven centrum op Koningsdag dit jaar. Foto Robin Utrecht/ANP

'Weer meer mensen naar werk dan aan begin coronacrisis'

Sinds eind april werken Nederlanders weer vaker op hun werkplek in plaats van thuis. Na de openstelling van de basisscholen en kinderdagverblijven vorige week zette die stijging nog iets verder door. Dat schrijven persbureau ANP en de NOS vrijdag op basis van gegevens van Google. Via de functie 'locatiegeschiedenis' kan de zoekmachine bijhouden waar gebruikers zich bevinden.

Nadat premier Mark Rutte aan het begin van de coronacrisis met klem thuiswerken adviseerde, daalde het aantal bezoekjes aan de werkplek met 50 procent. Half april gingen juist weer meer Nederlanders naar het werk. Vorige week vrijdag waren de meeste mensen op hun werkplek sinds de 'intelligente lockdown' half maart van kracht werd. Toch was dit nog altijd 35 procent minder dan voor de coronacrisis.

Ook maken Nederlanders de afgelopen weken weer meer gebruik van het openbaar vervoer. Afgelopen woensdag checkten voor het eerst meer dan een miljoen mensen in met hun ov-chipkaart, bleek uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Translink. Toch is de drukte in het ov nog lang niet op het oude niveau. Op een vergelijkbare dag vorig jaar checkten ruim vier miljoen mensen in.

Vaccinatiebescherming van zeker 80 miljoen kinderen wereldwijd in gevaar

Vaccinatieprogramma's in zeker 68 landen zijn verstoord geraakt door de uitbraak van het coronavirus, waardoor zeker 80 miljoen kinderen van jonger dan 1 jaar oud gevaar lopen. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan de hand van een onderzoek met de Verenigde Naties en vaccinatie-organisatie Gavi. Zij roepen op tot internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat kinderen toch gevaccineerd worden.

Meer dan de helft van de landen waar informatie beschikbaar was over vaccinatieprogramma's heeft aangegeven dat er „matige tot sterke” problemen waren met de vaccinaties. Vooral de inentingsprogramma's van mazelen en polio staan onder druk, waardoor het mogelijk is dat deze ziektes weer zullen opleven.

De organisaties zien verschillende oorzaken voor de verstoring. Ouders reizen niet met hun kinderen naar de plek waar de inentingen worden gegeven, vanwege de reisbeperkingen of omdat ze angst hebben met het coronavirus besmet te raken. Het komt ook voor dat vaccinaties niet op tijd afgeleverd worden vanwege de reisbeperkingen.

Reizigers bij aankomst in Verenigd Koninkrijk verplicht in quarantaine

Reizigers die aankomen in het Verenigd Koninkrijk moeten vanaf 8 juni verplicht veertien dagen in quarantaine. Anders riskeren zij een boete van 1.000 pond (1.117 euro). Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel vrijdagavond bekendgemaakt.

De nieuwe richtlijn geldt voor reizigers uit alle landen behalve Ierland. Voor reizigers uit bepaalde sectoren, zoals de zorg en het transport, wordt een uitzondering gemaakt. „We zijn de piek van dit virus voorbij”, zei Patel. „Nu moeten we ervoor zorgen dat geen nieuwe besmettingen van deze dodelijke ziekte geïmporteerd worden.”

Aan het begin van de pandemie reageerde de Britse regering traag op de uitbraak, waardoor het Verenigd Koninkrijk inmiddels een van de zwaarst getroffen landen ter wereld is. Het dodental is er de 36.000 voorbij. Nu is het Verenigd Koninkrijk juist voorzichtiger dan veel buurlanden met het versoepelen van de coronamaatregelen.

Toeristen weer welkom in Portugal

Portugal opent de grenzen weer voor toeristen, zonder daarbij zelfisolatie te verplichten. Dat zegt Portugese minister van Buitenlandse Zaken tegenover de Portugese krant Observador.

Het is niet duidelijk of de openstelling per direct geldt. Als dat zo is, dan is Portugal het eerste land in Europa dat de deuren weer opent. Eerder maakte IJsland al bekend toeristen vanaf half juni te gaan toelaten en te testen bij aankomst.

Toeristen die aankomen in Portugal zullen net als in IJsland wel een gezondheidscheck ondergaan op het vliegveld. Het is ook nog niet duidelijk wat er gebeurt als iemand hierbij positief test voor het virus. Vluchten van buiten Europa worden nog tot in ieder geval 15 juni geweerd, op uitzonderingen voor bijvoorbeeld Brazilië na.

Lees ook: Voor landen met weinig corona kan de wereld sneller van het slot

Ook is het Zuid-Europese land in overleg met Spanje over een speciale „verkeerscorridor” voor Portugezen die in Frankrijk wonen en per auto hun geboorteland willen bezoeken. De grenzen openen is de volgende stap in de versoepeling van de maatregelen in Portugal, waar tot nog toe 1.289 doden door Covid-19 zijn gemeld. Winkels en restaurants zijn ook alweer deels open.

Volgens de minister is het virus „zeer onder controle” en is er een goede respons vanuit de zorg. De economische gevolgen van de maatregelen zijn groot in Portugal: in de toeristische regio Algarve in het zuiden van het land is de werkloosheid in april verdubbeld vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Een vrouw loopt met een mondkapje door Lissabon. Foto Rafael Marchante/Reuters

Nieuw bewijs: chloroquine helpt niet tegen Covid-19

Trump zweert bij chloroquine als coronakuur. Maar in een grote studie stierven patiënten die het antimalariamiddel kregen juist vaker.

Lees verder over de vrijdag gepubliceerde studie over chloroquine in het vakblad The Lancet

Het belangrijkste nieuws van vrijdag

 • Het lukt Nederlanders steeds minder goed om afstand van elkaar te houden, concludeert het RIVM. In situaties waarin afstand houden noodzakelijk was, lukte dat de respondenten gemiddeld in 66 procent van de gevallen. Drie weken eerder was dat nog 71 procent.
 • Waar eerder tijdens de coronacrisis nog sprake was van oversterfte, zijn vorige week minder Nederlanders overleden dan gewoonlijk. Van 11 tot en met 17 mei stierven 2.850 mensen, meldt het CBS vrijdag. Het RIVM zei vrijdag dat dertien nieuwe sterfgevallen door Covid-19 zijn vastgesteld.
 • De komende maanden wordt onderzocht hoe de coronamaatregelen kunnen worden nageleefd bij de aankomende verkiezingen. Dat heeft minister Kajsa Ollongren laten weten aan de Tweede Kamer.
 • Bijna de helft van de boetes die zijn uitgeschreven voor een coronagerelateerde overtreding, is volgens het Openbaar Ministerie incompleet en moest worden teruggestuurd naar de politie en gemeenten. Op 10 mei hadden handhavers en politie door heel Nederland 18.200 coronaboetes uitgeschreven.
 • Booking.com zal geen gebruik maken van ‘Noodpakket 2.0’, de verlenging van de coronasteunmaatregelen die het kabinet deze week afkondigde. Dat zegt het bedrijf tegen het FD. Zonder een tweede tegemoetkoming in de loonkosten lijkt een reorganisatie bij het miljardenbedrijf onvermijdelijk.
 • De Britse regering gaat naar verwachting vrijdagavond aankondigen dat internationale reizigers die aankomen in het Verenigd Koninkrijk verplicht twee weken in quarantaine moeten, op straffe van een boete van 1.000 pond (1.115 euro).
 • De verspreiding van het coronavirus zorgt voor grote problemen in Jemen. Medewerkers van verschillende hulporganisaties ter plaatse laten weten dat de toestand zeer zorgwekkend is; mensen kunnen niet worden behandeld door een tekort aan bijvoorbeeld zuurstof en beschermingsmiddelen.

Aantal coronapatiënten op IC's verder gedaald

Het aantal mensen dat met Covid-19 op een intensive care ligt, is afgenomen met 3 tot een totaal van 252. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag.

Het aantal mensen dat voor Covid-19 is opgenomen in een ziekenhuis maar niet op een intensive care ligt, is met 59 afgenomen tot in totaal 863. De daling is iets minder sterk dan in de afgelopen dagen. Volgens voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers komt dit omdat ziekenhuizen met een weekendrooster werken vanwege Hemelvaart, waardoor niet alle laatste ontwikkelingen zijn geregistreerd. „We verwachten dat de daling verder door zal zetten richting de 150, medio volgende week.”

In Beeld: drukte tijdens Hemelvaartsdag

Niet alleen in Nederland stroomden donderdag de parken, stranden en kades vol met mensen die van de lentezon wilden genieten. In veel Europese steden gebeurde precies hetzelfde. Bekijk hier de beelden van Hemelvaartsdag in Duitsland, Frankrijk en Italië. In de laatste land gingen de café's en restaurants na tweeënhalve maand voor het eerst weer open.

RIVM: 13 nieuwe coronadoden gemeld, 9 ziekenhuisopnames

In het afgelopen etmaal zijn dertien nieuwe meldingen gedaan van mensen die zijn overleden door Covid-19. Dat maakt het RIVM vrijdag bekend. De sterfgevallen zijn niet allemaal van het afgelopen etmaal, er kan een aantal dagen tussen het overlijden en de melding daarvan zitten. In totaal zijn nu 5.788 sterfgevallen door het virus geregistreerd in Nederland.

Sinds donderdag zijn ook negen nieuwe meldingen binnengekomen van coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Alles bij elkaar zijn nu 11.649 Nederlanders met Covid-19 opgenomen (geweest). Het aantal meldingen van bevestigde besmettingen met het virus is met 188 toegenomen tot in totaal 44.888 mensen. Het werkelijke aantal virusbesmettingen in Nederland ligt hoger, aangezien niet iedereen wordt getest.

In totaal lagen donderdagmiddag nog 255 coronapatiënten op een intensive care, twintig minder dan de dag daarvoor. Later op vrijdag zullen de nieuwe cijfers over de IC-bezetting bekend worden gemaakt.

Madrid versoepelt coronamaatregelen, terrassen open op 1 juni

Ook in Madrid begint het sociale leven steeds meer op gang te komen. Vanaf maandag 1 juni worden de lockdownrestricties verder opgeheven omdat het aantal besmettingen in de Spaanse hoofdstad en gelijknamige regio is afgeremd, zo lieten de lokale autoriteiten vrijdag weten.

Madrileense cafés en restaurants mogen hun terrassen opzetten en groepsbijeenkomsten tot maximaal tien personen worden weer toegestaan. De beperkingen in Madrid zijn vanaf maandag gelijk aan die in het merendeel van Spanje, waar begin mei werd begonnen met het terugdraaien van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

Vier op de tien coronaboetes niet in orde

Bijna de helft van de boetes die zijn uitgeschreven voor een coronagerelateerde overtreding, is incompleet en moest worden teruggestuurd naar de politie en gemeenten. Dat schrijft het Openbaar Ministerie vrijdag. Een boete kan worden teruggestuurd als de overtreding bijvoorbeeld niet duidelijk is omschreven, of als de persoonsgegevens niet kloppen.

Op 10 mei hadden handhavers en politie door heel Nederland 18.200 coronaboetes uitgeschreven. Het ging om overtredingen van de regionale noodverordeningen, zoals het niet houden van voldoende afstand op straat. Toen de noodverordening tegen corona werd ingesteld, moest ongeveer 60 procent van de boetes worden teruggestuurd omdat deze niet voldeden. Na ingrijpen van het OM nam dit af naar 40 procent. Dat de boete wordt teruggestuurd, betekent overigens niet dat deze wordt afgekeurd. De politie kan deze aanvullen, waardoor de boete alsnog kan worden uitgeschreven. In 7.400 gevallen is vastgesteld dat de verdachte inderdaad schuldig was. In slechts zeventig gevallen werd bezwaar aangetekend tegen de boete.

Sinds het begin van de coronacrisis registreerde het OM ook zo'n tweehonderd coronagerelateerde misdrijven. Tussen 16 maart en 10 mei, de periode waarin de coronamaatregelen het strengst waren, 207 misdrijven in behandeling genomen die een verband hadden met het coronavirus. Het ging in deze zaken bijvoorbeeld om het bespugen van en hoesten richting agenten, waarbij de verdachten beweerden besmet te zijn met het coronavirus. 164 verdachten werden voorgeleid, in sommige gevallen via de snelrechter.

Onder de misdrijfzaken valt ook geweldpleging of bedreiging van agenten, boa's, ziekenhuispersoneel en medewerkers van het openbaar vervoer. Bij de meeste zaken, in totaal 76, waren politieagenten het slachtoffer. In veertig gevallen ging het mensen in andere beroepen, waaronder twee keer tegen ziekenhuispersoneel. In negentien gevallen was er sprake van winkeldiefstal, waarbij winkelpersoneel of beveiliging in het gezicht werd gespuugd of gehoest. Gisteren werd bij het strand van IJmuiden een handhaver mishandeld. De boa in kwestie moest met hoofdletsel worden behandeld in het ziekenhuis.

Dit bericht is geüpdatet om 15.33 uur.

Coronavirus veroorzaakt 'instorting zorg' in Jemen

De verspreiding van het coronavirus zorgt voor grote problemen in Jemen. Medewerkers van verschillende hulporganisaties ter plaatse laten weten dat de toestand zeer zorgwekkend is; mensen kunnen niet worden behandeld door een tekort aan bijvoorbeeld zuurstof en beschermingsmiddelen. Volgens de Verenigde Naties is het aantal besmettingen zo groot dat het zorgsysteem „feitelijk is ingestort”.

Persbureau Reuters meldt dat Artsen Zonder Grenzen donderdag bekendmaakte dat in een coronabehandelcentrum in het zuiden van het land de afgelopen twee weken tenminste 68 mensen door het virus zijn overleden. Dat is meer dan het dubbele van de officiële cijfers: vrijdag waren volgens de Johns Hopkins University in totaal 33 sterfgevallen bekend in Jemen.

De VN roept op tot financiële hulp voor het door oorlog geteisterde Jemen. „Anders zal de wereld zien wat er gebeurt met een land dat strijd tegen Covid-19 zonder goed functionerend zorgsysteem. Dat wil niemand denk ik”, aldus een VN-woordvoerder.

Sterftecijfer was vorige week lager dan normaal

Er zijn vorige week minder Nederlanders overleden dan gewoonlijk. Van 11 tot en met 17 mei stierven 2.850 mensen, meldt het CBS vrijdag. Aan de hand van de sterftecijfers van voorgaande jaren en seizoensgebonden factoren zoals de temperatuur was de verwachting dat er 3.046 zouden overlijden.

In de weken 11 tot en met week 19 was er vanwege het coronavirus juist een flinke oversterfte ten opzichte van voorgaande jaren. Volgens het CBS is het normaal dat ondersterfte volgt op een periode van oversterfte. Dat was bijvoorbeeld ook het geval bij de griepepidemie in 2018.

De sterfte was het hoogst in week 14, met 5.079 geregistreerde sterfgevallen. Sindsdien is in alle leeftijdsgroepen een daling te zien in de sterftecijfers. Opmerkelijk is dat onder 80-plussers de sterftecijfers lager zijn uitgekomen dan was te verwachten.

De verhoging in het sterven van de afgelopen weken loopt gelijk op met de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Dat er nu juist minder sterfgevallen dan verwacht zijn gemeld, betekent niet dat er geen mensen meer aan Covid-19 overlijden: in week 20 zijn 159 sterfgevallen door het virus gemeld bij het RIVM.

Ollongren: uitstel verkiezingen niet aan de orde

De komende maanden wordt onderzocht hoe de coronamaatregelen kunnen worden nageleefd bij de aankomende verkiezingen. Dat heeft minister Kajsa Ollongren vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer. Gemeenten is gevraagd te kijken hoe hun stemlokalen zo kunnen worden ingedeeld dat anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Ook wordt gewerkt aan een scenario waarbij per brief zal moeten worden gestemd.

„Theoretisch is denkbaar”, vervolgt de minister, dat stemlokalen „niet of maar in zeer beperkte mate” aan dergelijke veiligheidsvoorschriften kunnen voldoen. In dit geval is per brief stemmen de meest voor de hand liggende oplossing. Daarom wordt ook dit scenario uitgewerkt.

Het uitstellen van de stembusgang, zoals bij plaatselijke verkiezingen in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is gebeurd, is niet aan de orde, schrijft minister Ollongren. „Er is op dit moment naar mijn mening geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat het organiseren van de komende verkiezingen niet mogelijk zal zijn.”

Dit najaar wordt gestemd op Sint Eustatius en in een aantal gemeenten mogen kiezers zich uitspreken over een herindeling. In maart volgend jaar zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe de coronamaatregelen er tegen die tijd gaan uitzien is nog niet bekend maar „duidelijk is wel dat de basisregel dat personen anderhalve meter afstand van elkaar zullen moeten houden, voorlopig zal moeten gelden”, schrijft de minister.

In het beste scenario zijn de maatregelen tegen het najaar niet meer nodig, zegt de minister. Maar omdat de kans bestaat dat het coronavirus blijft rondwaren, wordt wel gewerkt aan voorschriften. Het gaat dan vooral over de inrichting van stemlokalen, en de beschermende maatregelen tijdens het stemmen tellen.

‘Booking.com maakt geen gebruik van tweede steunpakket’

Booking.com zal geen gebruik maken van ‘Noodpakket 2.0’, de verlenging van de coronasteunmaatregelen die het kabinet deze week afkondigde. Dat zegt het bedrijf tegen het FD. Booking maakte het nieuws vrijdagochtend bekend aan het personeel. Zonder een tweede tegemoetkoming in de loonkosten lijkt een reorganisatie bij het miljardenbedrijf onvermijdelijk.

Een woordvoerder van Booking laat aan het FD weten dat het bedrijf zich gaat richten op de lange termijn. „Aanpassingen voor de korte termijn zijn niet voldoende om zeker te stellen dat ons bedrijf de juiste grootte en structuur heeft die past bij de nieuwe realiteit van de aanzienlijk verminderde vraag naar reizen.”

Lees ook: Booking is uitgefeest. Hoe kon de reisgigant zó in problemen komen?

Booking.com, de grootste reissite ter wereld, zag door de coronacrisis het aantal boekingen met zo’n 85 procent teruglopen. In het eerste kwartaal van 2020 boekte het een verlies van 699 miljoen dollar (622 miljoen euro). Het van oorsprong Nederlandse bedrijf, met zijn hoofdkantoor in Amsterdam, kreeg veel kritiek te verduren toen het een beroep deed op overheidssteun. Het moederbedrijf Booking Holdings maakte vorig jaar zo’n 5 miljard dollar winst.

Foto Lex van Lieshout/ANP

RIVM: afstand houden lukt steeds minder goed

Het lukt Nederlanders steeds minder goed om afstand van elkaar te houden. Dat concludeert het RIVM vrijdag in een tweede meting van een landelijk gedragsonderzoek onder 53.000 Nederlanders, uitgevoerd in samenwerking met koepelorganisatie GGD GHOR en regionale GGD'en.

In situaties waarin afstand houden noodzakelijk was, lukte dat de respondenten gemiddeld in 66 procent van de gevallen. Drie weken eerder was dat nog 71 procent. De eerste onderzoeksmetingen vonden plaats tussen 17 en 24 april, de tweede tussen 7 mei en 12 mei. Een derde meting zal eind mei plaatsvinden.

Met name tijdens het doen van boodschappen (83 procent) en werken buitenshuis (70 procent) kwamen deelnemers van het onderzoek vaak te dichtbij anderen. Mensen die meer kans hebben ernstig ziek te worden door het virus, bijvoorbeeld ouderen en chronisch zieken, lukt het gemiddeld makkelijker om de coronamaatregelen op te volgen, stelt het RIVM.

Het RIVM concludeert dat 90 tot 95 procent van de ondervraagden achter maatregelen rondom hygiëne en het thuisblijven bij klachten staat, waarmee het draagvlak voor deze maatregelen „onveranderd hoog” blijft. Ook de andere maatregelen kunnen op evenveel of meer steun rekenen in de tweede meting. Enkel het advies om zo min mogelijk bezoek te ontvangen en afstand te houden, kon op iets minder draagvlak rekenen: 80 procent, ten opzichte van 86 procent in april.

In Rotterdamse parken heeft de gemeente cirkels op het gras gespoten zodat recreanten voldoende afstand kunnen bewaren. Foto Robin Utrecht/ANP

'VK gaat snel quarantaineplicht invoeren'

 • Het Verenigd Koninkrijk gaat waarschijnlijk verplichten dat internationale reizigers die het land inkomen veertien dagen in zelf-quarantaine gaan, op straffe van 1.000 pond (1.115 euro). Dat meldt de BBC vrijdag op basis van de Britse minister voor Noord-Ierland, Brandon Lewis. Verwacht wordt dat de regering de maatregel later op de dag officieel bekend gaat maken.
 • In de Verenigde Staten gaan vlaggen voor drie dagen halfstok op federale overheidsgebouwen en nationale monumenten. Dit gebeurt om stil te staan bij de bijna honderdduizend coronadoden in het land. Dat meldde president Donald Trump donderdagnacht op Twitter.
 • In Brazilië hebben de autoriteiten het afgelopen etmaal twaalfhonderd nieuwe dodelijke coronaslachtoffers geteld, het hoogste aantal tot nu toe. In totaal heeft het virus aan meer dan twintigduizend Brazilianen het leven gekost.
 • In Singapore is opnieuw bij honderden arbeidsmigranten het coronavirus vastgesteld. De laagbetaalde arbeiders wonen op slaapzalen in speciale huisvesting en bleven lang buiten beeld. In de afgelopen maand werd bij zo'n twintigduizend van hen het virus vastgesteld - een derde van alle bekende besmettingen in het land. In totaal overleden in Singapore 22 mensen aan de gevolgen van Covid-19.
 • Polen bereidt zich voor om het verbod op internationale vluchten met twee weken te verlengen tot 6 juni. Dat meldt het staatspersbureau vrijdag, aldus Reuters. Interne vluchten zijn tot zeker 31 mei niet toegestaan. Tot en met donderdag zijn er in Polen 965 sterfgevallen door het coronavirus geteld.

Fraude in verband met coronacrisis loopt al in de miljoenen

Opsporingsdiensten hebben tot nu toe achttien dossiers ontvangen met meldingen van fraude met coronasteunmaatregelen. Er is voor zeker enkele tientallen miljoenen euro's gesjoemeld. „Wat wij zien is dat bedrijven die een prima omzet draaien, omdat ze ondernemen in een sector die niet door de coronacrisis wordt geraakt, tóch tegemoetkoming aanvragen”, zegt het hoofd van overheidsmeldpunt voor opmerkelijke financiële transacties FIU. „Het geld wordt vervolgens meteen nadat het door de overheid is gestort, overgemaakt naar het buitenland, en voor zaken zoals een casinobezoek aangewend.”

Lees hier het volledige artikel

Modemerk Burberry heeft last van coronamaatregelen

Luxe-modehuis Burberry heeft in het afgelopen kwartaal ruim een kwart minder omzet gedraaid dan vorig jaar. Dat maakte het merk vrijdag bekend. Eind maart was bijna twee derde van de Burberrywinkels gesloten vanwege de coronamaatregelen.

Het modemerk sloot eind maart het fiscaal jaar en heeft de uitbetaling van het slotdividend geschrapt. Net als andere luxemerken ondervond Burberry de gevolgen van de coronacrisis al eind januari, toen de verkoop in China scherp terugviel. Azië is een grote markt voor de high-end fashionconglomeraten. In februari gaf Burberry een winstwaarschuwing af.

Dat het merk sterk op de Aziatische markt steunt is voor Burberry ook reden om nu alweer wat optimistischer te zijn: „Het zal tijd kosten om te genezen, maar we worden aangemoedigd door onze sterke opleving in sommige delen van Azië en zijn goed voorbereid om door deze periode te navigeren.”

500 basisschoolleerlingen nog steeds onvindbaar voor scholen

Nederlandse basisscholen hebben sinds hun heropening met zeker vijfhonderd leerlingen geen contact gehad. Er is niet bekend waar zij verblijven. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 995 schoolleiders in het basisonderwijs en speciaal onderwijs. Het gaat over ruim 3 procent van de Nederlandse basisscholen, waarop gemiddeld twee tot drie leerlingen nog steeds onvindbaar zijn. In sommige gevallen zou het gaan om vluchtelingengezinnen die in in niet-coronatijden soms ook plots van de radar verdwijnen, of gezinnen die terug zijn gegaan naar het land van herkomst.

De AVS vreest met name voor kinderen in 'kwetsbare situaties', zoals leerlingen met gedragsproblemen of gezinnen waarin mishandeling voorkomt. Bij het sluiten van de scholen in maart raakten ruim vijfduizend leerlingen uit het zicht van hun scholen en leraren. In 4.500 gevallen lukte het scholen en leerplichtambtenaren om leerlingen op te sporen, aldus de AVS. „Het gaat overigens alleen over leerlingen die zijn ingeschreven op de school”, zegt Ingrid Doornbos, vicevoorzitter van de AVS. Op veel van deze scholen gaat het om meerdere kinderen uit hetzelfde gezin.

Lees ook: Aantal kwetsbare leerlingen tijdens coronacrisis groeit

Twee aanhoudingen na mishandeling boa's op strand van IJmuiden

De politie heeft donderdagmiddag twee verdachten aangehouden voor het mishandelen van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op het strand van IJmuiden. Eén boa is met verwondingen aan het gezicht naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie donderdagavond. De politie laat weten geen uitspraken te kunnen doen over wat precies is voorgevallen op het strand. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar het incident en getuigen van de mishandeling worden opgeroepen zich te melden.

Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond, stelde eerder deze week dat het geweld tegen boa's sinds het begin van de coronacrisis behoorlijk is toegenomen. „Wat onze boa's ons vertellen, is dat ze nu in de afgelopen twee maanden meemaken wat ze normaal gesproken in een heel jaar meemaken”, aldus Kuin eerder deze week tegen nu.nl. Uit protest tegen het gebrek aan beschermende apparatuur zoals een wapenstok en pepperspray, besloten Rotterdamse boa's vanaf donderdag drie dagen geen bekeuringen uit te schrijven

Het laatste nieuws van over de grens

 • De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft op donderdag aangekondigd dat de hotels in het land vanaf volgende week vrijdag weer open mogen. Mensen die actief zijn in de toerismesector zullen in de eerste weken regelmatig getest worden dankzij een overheidsprogramma. In juni zullen in Oostenrijk ook de grenzen met Zwitserland, Duitsland en Liechtenstein weer opengaan, wat het toerisme in het Alpenland een extra impuls moet geven.
 • Oekraïne heeft een akkoord gesloten met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een lening van 5 miljard dollar, verspreid over 18 maanden. Het land is een economische crisis beland door de gevolgen van de coronacrisis. In een verklaring meldt het IMF dat met de steun „het land moet terugkeren naar groei en hervormingen kan hervatten als de crisis ten einde is”.
 • In Curaçao zijn nieuwe versoepelingen van de beperkende maatregelen ingegaan. De avondklok, die eerder vanaf 21.00 gold, geldt nu vanaf middernacht. De meest horeca mag weer open onder strikte gezondheidsmaatregelen. Het eiland werd na de eerste coronagevallen op slot gegooid. Er werden in totaal zestien besmettingen geteld, maar daar zijn al een maand geen nieuwe besmettingen bijgekomen.
 • Sterftecijfers in Italië “onbetrouwbaar”, zegt Italiaanse overheidsdienst

  In maart en april zouden in Italië veel meer mensen aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden dan officieel geregistreerd. Dat schrijft persbureau AFP op basis van een studie van het Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (INPS), de nationale sociale zekerheidsdienst van Italië.

  In de studie schrijft het INPS dat de officiële sterftecijfers in Italië „niet betrouwbaar” zijn. Het instituut ontdekte dat er in maart en april 47.000 meer doden zouden zijn geregistreerd dan in dezelfde periode in voorgaande jaren.

  28.000 van die sterfgevallen werden officieel toegeschreven aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens het INPS is het aannemelijk dat de overige 19.000 doden ook gerelateerd zijn aan het coronavirus, omdat ze met name in het noorden werden geregistreerd, waar de uitbraak van het coronavirus zeer hevig was.

  „Omdat in voorgaande jaren het aantal sterfgevallen in maart en april altijd vrij stabiel was, kunnen we - met de nodige voorzichtigheid - een groot deel van deze sterfgevallen in de afgelopen twee maanden aan de epidemie toeschrijven” schrijft het INPS. De dienst benadrukt in de studie dat een deel van de sterfgevallen ook toe te schrijven is aan mensen die geen zorg konden krijgen voor andere ziektes, omdat ziekenhuizen werden overspoeld door coronaviruspatiënten.

  In Italië zijn bijna 33.000 doden als gevolg van het coronavirus gemeld. De afgelopen weken is wel een daling in de cijfers zichtbaar, waardoor de beperkingen in het land versoepeld worden.

  Lees ook: Musea in Italië mogen weer open

  ‘Bijna twintig procent van Londenaren heeft coronavirus gehad’

  Zeker anderhalf miljoen Londenaren hebben het coronavirus gehad. Dat meldt de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock op basis van een door de regering uitgevoerd onderzoek. Uit dat onderzoek zou blijken dat 17 procent van de mensen woonachtig in Londen het virus heeft gehad, ook al vertoonden ze niet altijd symptomen.

  In Londen, waar negen miljoen mensen wonen, zijn volgens officiële tellingen 6.000 mensen overleden aan Covid-19. In de rest van Engeland zou vijf procent van de bevolking het virus hebben gehad. De resultaten zouden behaald zijn door te testen op antilichamen. Om het onderzoek de komende maanden uit te breiden heeft de Britse regering tien miljoen antilichamentesten besteld.

  Tijdens een persconferentie kondigde minister Hancock aan dat aan een certificeringssysteem wordt gewerkt om mensen te registreren die antilichamen tegen het coronavirus hebben. Zij zouden minder kans hebben het virus voor een tweede keer op te lopen en bij een eventuele lockdown weer aan het werk kunnen, stelt de Britse regering.

  Lees ook: Britten in de war door verschil in corona-aanpak

  Trump wil campagnerally’s buiten voortzetten

  Tijdens een bezoek aan een fabriek van automaker Ford heeft Trump aangekondigd binnenkort weer campagnebijeenkomsten te gaan organiseren. Omdat die vanwege de geldende beperkingen in de Verenigde Staten niet binnen gehouden mogen worden, wil de president de rally’s naar buiten verplaatsen.

  Met de presidentsverkiezingen in aantocht is het de Amerikaanse president er veel aangelegen om campagnebijeenkomsten te kunnen houden. Trump staat in de meeste peilingen achter op de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

  Op Twitter maakte de president donderdagavond bekend dat bij alle overheidsgebouwen in de VS de Amerikaanse vlag de komende drie dagen halfstok zal gaan ter ere van de slachtoffers van het coronavirus. In de Verenigde Staten zijn volgens de officiële telling inmiddels meer dan 95.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I will be lowering the flags on all Federal Buildings and National Monuments to half-staff over the next three days in memory of the Americans we have lost to the CoronaVirus....

  Het belangrijkste nieuws van donderdag 21 mei

  Het belangrijkste coronanieuws van donderdag:

  • Op Hemelvaartsdag was het op verschillende plaatsen in het land te druk. Meerdere parken, plassen en stranden werden afgesloten. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad waarschuwde: „Als dit het beeld is van de zomer, zullen we een zomer krijgen met heel wat beperkingen."
  • Het dodental door het coronavirus is de afgelopen 24 uur met 27 gestegen. In totaal zijn nu 5.775 mensen overleden die positief zijn getest op Covid-19. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met 20 tot 255.
  • Zeshonderd medewerkers van vleesverwerker Vion in Groenlo moeten de komende twee weken in thuisquarantaine. Het bedrijf was woensdag gesloten na een uitbraak van het coronavirus. Eerder op de dag waarschuwde de FNV dat de coronaprotocollen in slachthuizen onvoldoende zijn om te voorkomen dat grote aantallen medewerkers besmet raken.
  • De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov is opgenomen in een ziekenhuis in Moskou met griepverschijnselen. Artsen vermoeden dat hij besmet is geraakt met het coronavirus.
  • De Europese luchtvaartorganisatie EASA adviseert gezondheidscheck en mondkapjes bij het vliegen.
  • Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Rotterdam hebben aangekondigd actie te voeren tegen het geweld tegen boa's. Ze schrijven de komende drie dagen geen bekeuringen uit.
  • Vier docenten van basisschool De Veldhof in het Limburgse Eygelshoven, gemeente Kerkrade, zijn positief getest op Covid-19. Ze zijn in quarantaine geplaatst.