Brand bij voormalige kerncentrale Dodewaard

Brand Er is brand uitgebroken bij de voormalige kerncentrale Dodewaard in Gelderland. Volgens de veiligheidsregio is er geen risico op radioactieve straling door de brand.
De brandweer blust bij de voormalige kerncentrale Dodewaard.
De brandweer blust bij de voormalige kerncentrale Dodewaard. Foto Roland Heitink/ANP

Op het dak van de voormalige kernenergiecentrale Dodewaard is brand uitgebroken. Dat meldt de Veiligheidsregio Gelderland Zuid aan NRC. Omwonenden worden opgeroepen om ramen en deuren te sluiten, en de toegangswegen vrij te houden. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio is de brand intussen onder controle, hoewel het signaal „brand meester” nog niet is gegeven.

De brand is op het dak van de in 1997 gesloten centrale ontstaan. Daar waren werkzaamheden gaande, waarbij gebruik werd gemaakt van gasbranders. Isolatiemateriaal tussen de buitenplaten en het beton heeft daarbij vlam gevat. Er is volgens de Veiligheidsregio en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming geen risico op het vrijkomen van radioactieve stoffen - de betonlaag rondom het reactorvat is 1,8 meter dik. Er zal een onderzoek worden uitgevoerd naar de manier waarop de brand heeft kunnen ontstaan tijdens de werkzaamheden.

Over ontmanteling van de kerncentrale, die bijna dertig jaar energie geproduceerd heeft, is al langere tijd discussie. De splijtstof is in 2005 al afgevoerd, maar het ontmantelen van het reactorvat en andere radioactieve materialen in de centrale staat voor 2045 gepland. Dan is de radioactiviteit genoeg afgenomen. De ontmanteling kost naar verwachting 160 miljoen euro en de vraag is wie dat gaat betalen. Volgens de staat zijn de financiële reserves van Dodewaard niet voldoende.

Twitter avatar CrisisGLZ Veiligheidsregio GZ Brand #dodewaard geef hulpdiensten de ruimte. Houd afstand van de brand. Heeft u last van de rook sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit.
Meer informatie volgt. Woordvoerder gaat te plaatse