Willems-orde

Defensie wil Marco Kroon om kopstoot niet langer bevorderen

Het ministerie van Defensie neemt maatregelen tegen majoor Marco Kroon. Kroon gaf een kopstoot aan een agent die hem vorig jaar met carnaval in Den Bosch arresteerde en kreeg daarvoor in december 100 uur werkstraf. Kroon heeft dinsdag te horen gekregen dat hij niet meer in aanmerking komt voor een hogere rang. Defensie zegt hem zijn gedrag zwaar aan te rekenen. Kroon krijgt een positie die direct onder de commandant van de landmacht valt en zal zich bezighouden met veteranenzaken. Zelf laat Kroon, die op non-actief was gesteld, weten blij te zijn dat hij weer aan de slag kan. In 2009 was Kroon de eerste militair in ruim 50 jaar die de Militaire Willems-Orde kreeg, de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding. Hij kwam sindsdien meermaals in opspraak. (NRC)