Verminking

‘Veel meer vrouwenbesnijdenis in Somalië door coronavirus’

De lockdown vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft in Somalië geleid tot een ‘enorme toename’ van genitale verminking bij meisjes. Volgens de ngo Plan International maken degenen die de besnijdenis uitvoeren gebruik van het gedwongen thuiszitten van meisjes om langs de deuren te gaan om de procedure uit te voeren, daartoe ook aangespoord door de ouders. Internationale organisaties die de praktijk proberen terug te dringen, zien de ontwikkeling met lede ogen aan. In het land in de Hoorn van Afrika is de omstreden praktijk – waarbij in veel gevallen de vagina wordt dichtgenaaid – diep verankerd in de cultuur; 98 procent van de vrouwen is er genitaal verminkt. Volgens de VN kan de coronapandemie wereldwijd de komende tien jaar leiden tot twee miljoen extra besnijdenissen. (Reuters)