Twee buitenstaanders gaan puin ruimen bij de Belastingdienst

Topambtenaren Peter Smink en Ditte Hak, die als directeur-generaal aan de slag gaan bij de fiscus, komen allebei van hoge posities in het bedrijfsleven.
Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Den Haag.
Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Den Haag. Foto Sem van der Wal/ANP

Het kabinet heeft woensdag besloten wie de drie nieuwe directeurs-generaal worden die de slepende crisis bij de Belastingdienst moeten gaan aanpakken. In het geval van twee van hen, Peter Smink en Ditte Hak, gaat het om buitenstaanders: beiden zijn geen doorgewinterde topambtenaren maar afkomstig uit het bedrijfsleven.

Smink, die directeur-generaal Belastingdienst wordt, was jarenlang bestuursvoorzitter van energieconcern Nuon. Hak, die speciaal wordt belast met de geplaagde afdeling Toeslagen, is nu directeur bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De derde benoeming die de ministerraad woensdag goedkeurde, betreft die van Nanette van Schelven, die als derde ‘dg’ de portefeuille Douane krijgt.

Reorganisatie: van één naar drie topambtenaren

De aanstellingen zijn onderdeel van de reorganisatie die minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) in januari aankondigde om de crisis bij de Belastingdienst op te lossen. De dienst wordt organisatorisch uit elkaar getrokken in drie aparte directies: Toeslagen, Douane en de overige belastingzaken en fiscale wetgeving. Voordien vielen al deze taken onder één topambtenaar.

Lees ook over de impact van de aangifte tegen de Belastingdienst: Aangifte tegen Belastingdienst slaat in als een bom

De vorige directeur-generaal, Jaap Uijlenbroek, werd in januari door Hoekstra ontslagen. Hij was daarmee het eerste ambtelijke slachtoffer van de nu al jaren slepende toeslagenaffaire over het ontspoorde fraudebeleid. Juist dinsdag werd bekend dat het ministerie aangifte heeft gedaan tegen de Belastingdienst omdat er mogelijk misdrijven zijn gepleegd bij de kinderopvangtoeslagaffaire.

De reorganisatie bij de fiscus had al eerder tot gevolg dat de politieke leiding is opgesplitst. De in december opgestapte Menno Snel (D66) werd eind januari opgevolgd door twee nieuwe D66-staatssecretarissen: Alexandra van Huffelen voor Douane en Toeslagen en Hans Vijlbrief voor alle andere afdelingen bij de Belastingdienst en wetgeving.

Correctie (20 mei 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Ditte Hak tot nu directeur bij Achmea was. Zij is operationeel directeur bij het dochterbedrijf Zilveren Kruis.