‘Met een zachte tong bereik je meer’

Over Seks Milou van Rossum voegt het woord bij de daad. Deze week: beffen.

Illustratie Merel Corduwener

Twee keer ging het in deze rubriek over pijpen, en nog steeds komen mails over het onderwerp binnen. Van een 44-jarige vrouw bijvoorbeeld, die merkt dat mannen „het bijna niet kunnen geloven dat ik er ook van geniet”, en van een 66-jarige man die schrijft dat hij nogal lui is en zich daarom liever laat verwennen dan hij zich „in het zweet werkt met rampetampen.”

In reacties werd ook vaak de omgekeerde variant ter sprake gebracht, beffen (mag ik één keer kwijt dat ik het zo’n lelijk, bot woord vind? Maar ja, cunnilingus is weer zo medisch). „Seksuele voorlichting in klas 3 (omstreeks 2010, methode: Biologie voor jou) leerde ons dat als je als tiener aan seks begint je eerst pijpt, omdat dat het minst intiem is, dan neukt en dan pas met beffen begint”, schreef een 23-jarige vrouw. „De vrouw lijkt er bekaaid van af te komen.”

Ja, dat zou je denken. Maar in de andere mails die over het onderwerp binnenkwamen, tekende zich een opmerkelijk patroon af. De partners willen wel, maar vrouwen zijn er niet altijd van gediend.

Een 67-jarige man mailde hoe zijn eerste vrouw na orale seks „op ongelooflijke wijze” klaarkwam, maar dat ze het daarna nooit meer wilde. Zijn verlegenheid weerhield hem ervan om te vragen waarom. Bij zijn nieuwe, 18 jaar jongere vrouw doet zich „iets soortgelijks” voor: „Wel vaker gebeft, maar ze taalt er niet echt naar.”

„Ik vind het heerlijk om een vrouw oraal tot een hoogtepunt te brengen”, schreef de 63-jarige K. „Ik heb ook altijd het idee gehad dat een vrouw altijd in is om te worden gebeft, net zoals een man fellatio lekker vindt. Maar mijn huidige vriendin vindt het irritant, al wordt ze er wel opgewonden van.”

Een 63-jarige vrouw schreef dat ze pas op „de rijpe leeftijd van 60 jaar” door haar enthousiaste, geduldige en toegewijde minnaar „het tot dan toe onontgonnen gebied van orale seks werd binnengeloodst”. „Hoewel ik er in het begin wat onwennig tegenover stond, is het nu, letterlijk en figuurlijk, een van de hoogtepunten in onze vrijpartijen. Ik vraag me af of er meer vrouwen zijn die hebben moeten leren van beffen te genieten?”

En dan is er B, die instuurde vanaf een anoniem mailadres – liever niet doen voortaan – die wel van beffen houdt, maar niet, zoals zo vaak gebeurt, als voorspel, maar daarna. „Als het te vroeg of te heftig komt, geniet ik er minder van.” 

Is het waar dat lang niet alle vrouwen van beffen houden? Ja, zegt hoogleraar seksuologie Ellen Laan, al moet ze erbij zeggen dat ze op haar spreekuur alleen mensen ziet met seksuele problemen.

De twee eerder geciteerde mannen droegen in hun mails mogelijke oorzaken aan voor het gebrek aan enthousiasme bij hun vrouwen. Een dacht dat zijn vrouw „het niet schoon genoeg bij zichzelf vindt van onderen”, de ander vermeldde dat die van hem „veel testosteron aanmaakt”, al twijfelde hij zelf of dat relevant is. Het eerste hoort Ellen Laan vaker, „terwijl je juist lekker zoet gaat ruiken en smaken als je opgewonden ben. Lubricatie is geen afscheiding.” Als vrouwen zich onprettig voelen, zegt ze , spannen ze bovendien soms als een verdedigingsmechanisme hun bekkenbodem aan, waardoor de clitoris nog gevoeliger wordt.

Dikwijls ligt het aan de mannen

Maar dikwijls ligt het aan mannen, die, zoals B schreef „te vroeg, te heftig” aan de slag gaan. Laan: „Mannen zijn gewend aan een stevige grip, omdat ze zo omgaan met hun penis. Terwijl je veel meer bereikt met een zachte tong en speels en ontspannen zoeken. Bovendien gebruiken ze beffen vaak om een vrouw aan te zwengelen, in plaats van haar haar weg proberen te laten vinden in de ervaring. Dat verschil merk je als vrouw.”

Dat laat onverlet dat er vrouwen zijn die gewoon echt niks met beffen hebben. „En dat is enorm frustrerend”, mailde een 45-jarige seksuoloog in opleiding, die zo’n vriendin heeft. Zelf vindt ze het namelijk erg fijn om te doen, en opwindend. „En aan mijn skills ligt het niet. In het verleden heb ik tientallen dames op orale wijze tot grootse hoogtepunten bewogen.” Haar partner vindt het niet zozeer vervelend als wel saai. „Dat is eigenlijk nog dodelijker. Soms mag ik een minuutje of vijf mijn gang gaan. Dan kijk ik haar hoopvol aan en zegt ze: ‘Best lekker, het was heel ontspannend, ik viel bijna in slaap.’”

Lees ook het interview met schrijver Jeanette Winterson: ‘Waarom is seks zo onbelangrijk voor veel heterovrouwen?’

Haar vriendin beft overigens ook niet graag. „Ze heeft weinig geduld voor de subtiliteiten van het likken. Als lesbische vrouw ben ik dus dubbel de sjaak. Maar verder heb ik niets te klagen. Ze houdt ontzettend van neuken en ze is verschrikkelijk goed met haar vingers, dus aan bevredigende seks geen gebrek. Na twintig jaar vrijen we nog altijd de sterren van de hemel samen.”

Beffen heeft ze maar een plekje in haar fantasie gegeven.

De namen van de geciteerden zijn op verzoek weggelaten maar, op die van B na, bekend bij de redactie.

Meepraten? Ideeën? Mail naar seks@nrc.nl