Interview

Martin Roemers: ‘Over mezelf maak ik me geen zorgen’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Fotograaf Martin Roemers maakte in maart zijn laatste foto. Nu heeft hij zijn agenda omgegooid. „Ik zit deze crisis uit.”

Mijn tentoonstelling over de fysieke resten van de Koude Oorlog in Museum de Fundatie is gelukkig tot eind augustus verlengd. Kunnen liefhebbers er alsnog naartoe. Toen de crisis uitbrak was ik net terug uit Azië. Daar heb ik gefotografeerd voor een nieuw groot project. Allerlei zaken zijn sindsdien uitgesteld: een tentoonstelling in een museum in Berlijn, een bezoek aan mijn New Yorkse galerie, een optreden in North Carolina en eind deze maand zou ik weer naar Azië reizen.

„Deze crisis is naar en vervelend. Maar over mezelf maak ik me geen zorgen. Ik zie de huidige situatie als een onderbreking. Eens stopt het ook weer. Vele jaren terug, toen ik als documentair fotograaf nog in opdracht werkte, nam ik me voor op een dag alleen nog aan eigen projecten te werken. Dat lukt me nu al ruim tien jaar.

„Een paar maanden per jaar reis ik om te fotograferen. De resterende acht, negen maanden zijn voor de afronding, voor het maken en promoten van boeken en tentoonstellingen, en voor de voorbereiding van nieuwe series. Een foto maken is vaak de afronding van de research.

„Dat ik mijn eigen opdrachtgever ben, maakt me flexibel. Toen de coronacrisis uitbrak, heb ik mijn agenda omgegooid. Ik ben de foto’s van mijn Azië-reis gaan uitprinten. En gaan nadenken over hoe ik met dit project verder wil.

„Als het lang duurt voor we weer kunnen reizen? Dan pak ik mijn ideeënboekje, pas ik mijn plannen aan en begin ik aan een Nederlands project. Ik ben erg gefocust op wat ik doe en wijk niet zo snel van mijn pad af.”

In deze videoboodschap toont Martin Roemers zijn expositie in Zwolle.