Frankrijk

Partij Macron verliest absolute meerderheid in parlement

De partij van de Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag haar absolute meerderheid in de Assemblée Nationale verloren. 17 parlementariërs hebben Macrons LREM verlaten en de partij Écologie Démocratie Solidarité (EDS) opgericht. LREM komt met 288 zetels nu één zetel tekort voor een meerderheid. Het verlies heeft niet meteen grote gevolgen, aangezien president Macron ook kan rekenen op de steun van ruim vijftig parlementariërs van twee kleinere centrumpartijen. EDS, dat zich meer op de linkerflank van het politieke spectrum positioneert, wil meer aandacht voor milieu en klimaat. Onder de parlementariërs die LREM de rug hebben toegekeerd is Cédric Villani, die een gooi doet naar de post van burgemeester van Parijs. (NRC)