Frankrijk Partij Macron verliest absolute meerderheid in parlement

De partij van de Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag haar meerderheid in de Assemblée Nationale verloren. Zeven parlementariërs hebben Macrons LREM verlaten en met tien anderen de fractie Écologie, Démocratie, Solidarité (EDS) opgericht. LREM komt met 288 zetels nu één zetel tekort voor een meerderheid. Het verlies heeft niet meteen grote gevolgen, aangezien Macron ook kan rekenen op de steun van ruim vijftig parlementariërs van twee kleinere centrumpartijen. EDS, dat zich meer op de linkerflank van het politieke spectrum positioneert, wil meer aandacht voor milieu en klimaat. Onder de leden van de nieuwe fractie is Delphine Bartho, oud-minister van milieu onder president François Hollande, en voormalig LREM-parlementariër Cédric Villani, die een gooi doet naar de post van burgemeester van Parijs. (NRC)

Correctie (20 mei 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat zeventien LREM-fractieleden zijn opgestapt. Het gaat om zeven fractieleden, die met tien anderen de nieuwe fractie EDS zijn begonnen. Oud-minister Delphine Bartho behoort tot die laatste categorie. Dit is hierboven aangepast.