Coronavirus

Dagrecord van ruim duizend doden in Brazilië, na Trump promoot Bolsonaro malariamedicijn

In Brazilië zijn het afgelopen etmaal 1.179 sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd, het hoogste aantal sinds de uitbraak van het coronavirus. Tot dusver zijn er 17.971 mensen, op een inwonertal van ruim 200 miljoen, in het Zuid-Amerikaanse land overleden aan de longziekte. 271.628 mensen zijn positief getest op het virus. Niet lang na de bekendmaking van de nieuwe cijfers liet president Jair Bolsonaro weten dat er nieuwe richtlijnen komen voor een bredere inzet van malariamedicijn chloroquine bij coronapatiënten. Dit besluit is omstreden, aangezien zijn minister van Volksgezondheid vorig weekend opstapte omdat hij niet achter de inzet van dit medicijn staat. Er is geen bewijs dat het middel werkt tegen Covid-19 en er zijn aanwijzingen van schadelijke bijwerkingen. Bij de bekendmaking van de nieuwe richtlijnen refereerde Bolsonaro aan zijn ambtgenoot Donald Trump. De Amerikaanse president maakte eerder deze week bekend dat hij zelf al anderhalve week het omstreden malariamiddel gebruikt. Ook Bolsonaro zegt een doosje chloroquine in huis te hebben – voor het geval zijn moeder het nodig heeft. (Reuters)