Constitutioneel Hof

Duitse geheime dienst mag niet zomaar aftappen in buitenland

De Duitse buitenlandse geheime dienst BND mag het dataverkeer van niet-Duitsers in het buitenland niet zonder meer verzamelen. Het Constitutionele Hof in Karlsruhe heeft dinsdag geoordeeld dat de wet die dat verzamelen mogelijk maakt, strijdig is met het recht op het briefgeheim en de persvrijheid in de Duitse grondwet. De wet moet nu worden aangescherpt. Het is voor het eerst dat wordt vastgesteld dat de Duitse grondwettelijke beginselen ook in het buitenland gelden. In 2015 bleek dat de BND met de Amerikaanse NSA al jaren talloze internetverbindingen aftapt, ook als er geen concrete aanwijzingen zijn voor staatsgevaarlijke feiten. De zaak was eind 2016 aangespannen door de ngo Reporters Without Borders en enkele buitenlandse journalisten. (NRC)