Vrij zijn is...harp spelen

Hoe ontspant Nederland in deze tijd?

Voor de camera kruipen twee blonde zusjes. De oudste, Elina van Hattem (10) draagt een zachtroze trui met sterren, haar zusje Mirjam (8) een felgekleurde streepjestrui. Een dromer en een vrolijke Frans. Ze wonen in Lienden met hun vader, moeder, broer Arend (14) en broertje Chris (5).

Al op haar zesde wist Elina dat ze harp wilde spelen. „Toen ik klaar was met zwemles mocht ik een muziekinstrument kiezen.” Met haar moeder bekeek ze een website met allerlei instrumenten. Toen ze de harp hoorde, was ze verkocht. „Maar een harp is heel duur en dus moest ik eerst op blokfluit.” Op een dag kwam er wonderbaarlijk genoeg een harpwinkel in het landelijke Rhenen: De Zingende Snaar. Harpiste Frouke Leeuwendal uit Papendrecht kwam er lesgeven en Elina mocht op harp. En haar zusje? „Ik wou het ook wel”, zegt Mirjam.

Elina knikt berustend. Toen ze hoorde dat haar zusje hetzelfde instrument wilde spelen, dacht ze eerst: „Moet dat nou?”. „Maar”, zegt ze wijs, „het is ook handig en je kunt elkaar helpen.” Ze oefent zeker een half uur per dag. „Net zo lang tot het lukt.” Mirjam: „Ik oefen, denk ik, twintig minuten.”

Eens in de twee weken hebben ze om beurten les. Wegens het coronavirus gaat dat nu via Zoom. Goed te doen, maar lastig als je wilt zien hoe je je handen precies moet neerzetten. De zusjes houden hun zelfgekozen lesboeken voor de camera. Elina speelt uit Harpologie 2, een knalroze boek met een harpiste met een reuzenpaardenstaart voorop. Mirjam koos Start & harp, een geïllustreerd lesboek waarin de vriendjes Charlotte en Anton avonturen beleven. Recentelijk moest ze ‘Helpen in de kombuis’ leren. „Best makkelijk”, zegt ze. „Het andere liedje, ‘Bambi in het bos’ was moeilijker, dan komt je linkerhand erbij.” Haar oudere zus: „Het meeste speel je met je rechterhand, die linker komt erbij.” Hun harpjuf Frouke vinden ze heel aardig. Elina: „Als je iets niet goed doet dan zegt ze: ‘Probeer het nog maar een keertje.’”

Soms kijken ze naar harpfenomeen Kiki Bello, een blonde godin die op YouTube tokkelt op een elektrische harp die op haar heup hangt. Zelf geven ze weleens uitvoeringen – in een bejaardentehuis, op verjaardagen, of met Kerst in de klas. Voor Elina hoeft het niet zo, dat optreden, te spannend. Mirjam: „Ik vind dat wel heel leuk!”

Minder enthousiast over de harplessen is hun broertje Chris. Dan moet hij stil zijn. „Een keer had hij de bovenste snaar doorgeknipt.” Mirjam giechelt. Ze heeft nog een tip: „Koop een haakjesharp, dat is veel makkelijker.” Elina: „Onze harp heeft geen pedalen, maar haakjes boven de snaren. Als je een haakje omklapt, maak je de snaar korter. Zo verhoogt de toon.”