Stijgende spanningen Jammu en Kasjmir

Foto: Danish Ismail / REUTERS

Omstanders proberen gezamenlijk de smeulende resten te redden van woonhuizen in Srinagar, de belangrijkste stad van het door India gecontroleerde gebied Kasjmir. In een woonwijk brak dinsdag geweld uit. Volgens de autoriteiten hadden militanten van een tegen India gekeerde groepering zich in de buurt verschanst. De paramilitairen zetten de straten af, waarna een urenlang vuurgevecht volgde. Meerdere huizen werden geraakt door explosies. Er zou een commandant van de rebellengroepering zijn omgekomen. Het nieuws over gesneuvelde militanten zorgde voor meer onrust en kleinschalige protesten.
Berichten over de onlusten van dinsdag kwamen slechts mondjesmaat naar buiten. Voorafgaand aan de militaire actie zouden de communicatielijnen zijn platgelegd, berichtte persbureau AFP. India maakt vaker het internet onklaar in Kasjmir, het gebied dat het in augustus de semi-autonome status ontnam. Bewoners van de regio zijn overwegend moslims, bron van een gespannen verhouding met de rest het hindoeïstische land. Ook Pakistan maakt aanspraak op Kasjmir.
Het incident van dinsdag is de tweede gewelduitbraak in nog geen maand tijd. Begin mei werd ook al een rebellenleider gedood door Indiase troepen.