Moederbedrijf Douwe Egberts kondigt beursgang aan

Koffie JDE Peet’s, het bedrijf achter Douwe Egberts, verwacht binnen enkele weken naar de beurs in Amsterdam te gaan. Het beoogt 700 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven.
De Douwe Egberts-fabriek in Utrecht.
De Douwe Egberts-fabriek in Utrecht. Foto Remko de Waal / ANP

JDE Peet’s, het bedrijf achter koffiemerk Douwe Egberts, gaat binnen enkele weken naar de beurs in Amsterdam. Dat bevestigt het bedrijf dinsdag naar aanleiding van berichtgeving van de Britse krant Financial Times (FT). Het bedrijf zal 700 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven. Volgens FT hoopt het bedrijf daarnaast dat bestaande aandeelhouders hun aandelen zullen verkopen voor 26 cent per stuk. Zo wil JDE Peet’s in totaal 1,5 tot 2 miljard euro ophalen.

De beursgang - een van de grootste van het jaar in Nederland en Europa - stond al eerder op de planning, maar werd afgelopen maart uitgesteld omdat de beurzen waren gekelderd door de coronacrisis. Nu zegt JDE Peet’s dat het bedrijf de crisis tot dusver relatief goed doorstaat: het verwacht de „middel- en langetermijndoelen” te behalen. Met de beursgang keert Douwe Egberts terug op het Damrak, na daar in 2013 vanaf te zijn gehaald.

130 miljard koppen koffie en thee

JDE Peet’s verkoopt koffie en thee aan supermarkten en horeca in ruim honderd landen. Vorig jaar zou het 130 miljard koppen koffie en thee hebben verzorgd. Ook bezit het bedrijf een aantal koffieketens, waaronder Coffee Company in Nederland en Peet’s in de Verenigde Staten.

JDE Peet’s ontstond nadat Douwe Egberts in 2014 fuseerde met het Duitse Jacobs en in 2019 met het Amerikaanse Peet’s. De groep zette vorig jaar 6,9 miljard euro om en behaalde 585 miljoen euro nettowinst. Het bedrijf stelt in het vooruitzicht dat de omzet op middellange termijn ieder jaar met 3 tot 5 procent zal groeien.