Ministerie van Financiën doet aangifte tegen Belastingdienst om toeslagaffaire

Kindertoeslagaffaire Volgens het ministerie van Financiën gingen de fraudeonderzoeken naar de kinderopvangtoeslag mogelijk gepaard met knevelarij en beroepsmatige discriminatie.
Het ministerie van Financiën denkt dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan beroepsmatige discriminatie.
Het ministerie van Financiën denkt dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan beroepsmatige discriminatie. Foto Jerry Lampen / ANP

Het ministerie van Financiën heeft dinsdag aangifte gedaan tegen de Belastingdienst omdat er mogelijk misdrijven zijn gepleegd bij de kinderopvangtoeslagaffaire. Er wordt aangifte gedaan van het ambtsmisdrijf knevelarij (het vorderen of ontvangen van een geldbedrag terwijl de ambtenaar weet dat dat niet terecht is) en van beroepsmatige discriminatie in de periode van 2013 tot en met 2017.

De aangifte heeft betrekking op het werk van drie teams van de Belastingdienst die betrokken waren bij de onderzoeken naar fraude met kinderopvangtoeslag. Aanleiding voor de aangifte is het advies van strafrechtexpert Hendrik Jan Biemond, die de systemen onderzocht die de Belastingdienst gebruikte voor deze fraudeonderzoeken.

In zijn advies schrijft Biemond dat een „redelijk vermoeden” van de misdrijven bestaat. Staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen (D66) stelt dat het daarom belangrijk is dat het Openbaar Ministerie de zaak bekijkt. „Hopelijk draagt deze ingrijpende stap bij aan het op een rechtvaardige manier afsluiten van dit voor zovelen pijnlijke hoofdstuk.” Volgens RTL Nieuws zijn vijf ambtenaren dinsdag per direct op non-actief gesteld. Het zou onder anderen gaan om de voormalige directeur Toeslagen die zou hebben verzuimd in te grijpen toen bleek dat er misstanden waren. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wil dit niet bevestigen.

Lees ook: Financiële compensatie voor gedupeerde ouders in toeslagenaffaire

Dubbele nationaliteit

De toeslagenaffaire draait om een groep van zo’n driehonderd ouders die door de Belastingdienst onterecht waren beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. Hun toeslagen werden stopgezet en de ouders moesten grote bedragen terugbetalen, waardoor een deel van hen in financiële problemen raakte. Een groot deel van de gedupeerden bleek een tweede paspoort te hebben, wat voor de Autoriteit Persoonsgegevens reden was een onderzoek te openen naar etnisch profileren door de Belastingdienst.

Eerder deze maand gaf het ministerie van Financiën toe dat er bij sommige controles van de Belastingdienst extra werd gekeken naar Nederlanders met een dubbele nationaliteit. In de aangifte die het ministerie dinsdag heeft ingediend, is te lezen dat de Belastingdienst ook bij de fraudeonderzoeken naar kinderopvangtoeslag „op basis van nationaliteit uitvragen heeft gedaan naar gegevens”.

Lees ook: Verwijt van etnisch profileren niet nieuw