Macron verliest meerderheid in parlement door vertrek partijgenoten

EDS Zeven parlementariërs van Macrons LREM hebben de partij verlaten en zijn met tien anderen de nieuwe fractie Écologie, Démocratie, Solidarité begonnen.
President Macron tijdens een video-overleg eerder deze week.
President Macron tijdens een video-overleg eerder deze week. Foto Francois Mori / AFP

La République en Marche! (LREM), de partij van de Franse president Emmanuel Macron, heeft dinsdag haar absolute meerderheid in de Assemblée Nationale verloren. Zeven partijgenoten hebben LREM verlaten en samen met tien andere parlementariërs de nieuwe partij Écologie, Démocratie, Solidarité (EDS) opgericht. Hierdoor heeft Macrons LREM nog 288 parlementszetels over: één minder dan nodig is voor een meerderheid in het lagerhuis met 577 zetels.

Het verlies van de absolute meerderheid heeft niet meteen grote gevolgen voor Macron, aangezien hij kan rekenen op de steun van ruim vijftig parlementariërs van de kleinere centrumpartijen MoDem en Agir. EDS, dat zich meer op de linkerflank van het politieke spectrum positioneert dan LREM, MoDem en Agir, hoopt dat het verlies desalniettemin ertoe leidt dat meer aandacht komt voor milieu en klimaat.

De EDS-fractie bestaat onder anderen uit voormalig minister van Ecologie Delphine Batho (als enige geen voormalig LREM-lid) en burgemeesterskandidaat voor Parijs Cédric Villani. Ook vooraanstaande politici die in het verleden LREM-aanhangers waren, zoals klimaatactivist en voormalig minister van Ecologie Nicolas Hulot, hebben zich aangesloten bij de partij.

Parlementariër Matthieu Orphelin verliet LREM in februari en is nu een van de voorzitters van EDS.

Twitter avatar M_Orphelin Matthieu ORPHELIN 9h30 : Dépôt officiel du nouveau groupe @edsassnat à l’@AssembleeNat, avec @PaulaForteza @Tuffnell17 @DBagarry. Le groupe sera publié au Journal officiel dès demain. #directAN #EDS #écologie #solidarité #démocratie https://t.co/Q1qAg2U9no

Correctie (20 mei 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond dat zeventien LREM-parlementariërs de partij hebben verruild voor EDS. Dat klopt niet. Het gaat om zeven LREM-leden en tien anderen. Hierboven is dat aangepast.