Drie nieuwe aanhoudingen in drugsonderzoek darkweb

Drugshandel Drie mannen worden verdacht van handel in drugs op het verborgen deel van het internet, dat niet via een normale webbrowser te vinden is.
Mdma uit Nederland wordt aangeboden via een marktplaats op het Darkweb.
Mdma uit Nederland wordt aangeboden via een marktplaats op het Darkweb. Foto Rob Engelaar / Hollandse Hoogte

De politie heeft drie verdachten aangehouden in een onderzoek naar drugshandel via het darkweb. Dat is het verborgen deel van het internet, dat niet via een normale webbrowser te vinden is. Het gaat om een 33-jarige man uit Rotterdam en een vader en zoon (59 en 30 jaar) uit Spijkenisse, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De drie mannen werden aangehouden op 22 april en hun voorarrest is inmiddels met negentig dagen verlengd. Meer aanhoudingen worden volgens de politie „niet uitgesloten”. Bij het bedrijf van de vader en zoon in Barendrecht bleek bij een doorzoeking recent nog „op grote schaal” drugs te zijn geproduceerd. Ook lagen er ruim 400.000 xtc-pillen opgeslagen en maakte het bedrijf ketels voor de productie van drugs. De aangehouden Rotterdammer zou drugs hebben geleverd aan andere verdachten.

Eerdere aanhoudingen

In februari werden in verband met het onderzoek, dat wordt gedaan in samenwerking met de Duitse justitie, ook al twee mannen aangehouden. Het ging om een 40-jarige man uit Voorburg en een 38-jarige man uit Pijnacker. Het duo leverde via Duitsland drugs aan honderden klanten wereldwijd. De man uit Voorburg zou de verkoop georganiseerd hebben en de man uit Pijnacker zou de pakketjes met drugs in Duitsland op de post hebben gedaan.

Die laatste man werd voor zijn aanhouding door de politie geobserveerd, waarbij bleek dat hij geregeld bezoekjes bracht aan de man uit Rotterdam. De politie verdenkt hem van het leveren van drugs aan de man uit Pijnacker. Bij de aanhouding van de Rotterdammer werd onder meer een groot geldbedrag aangetroffen en allerlei goederen bestemd voor de productie van drugs. Vervolgens werd er ook een inval gedaan bij het bedrijf in Barendrecht, waar de Rotterdammer vaak kwam, en dat werd gerund door de vader en zoon uit Spijkenisse.