Defensie wil Marco Kroon wegens kopstoot niet meer bevorderen

Overgeplaatst

De onderscheiden majoor Kroon krijgt een ‘negatief ambtsbericht’ en komt zodoende niet langer in aanmerking voor een hogere rang. Hij kan nog in beroep gaan.
Majoor Marco Kroon tijdens de viering van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam.
Majoor Marco Kroon tijdens de viering van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers in Rotterdam. Foto Remko de Waal / ANP

Het ministerie van Defensie neemt disciplinaire maatregelen tegen militair Marco Kroon voor het geven van een kopstoot aan een agent die hem arresteerde tijdens carnaval in Den Bosch, in maart 2019. Hiervoor kreeg de ex-commando op 9 december een werkstraf van honderd uur. Majoor Kroon heeft dinsdagochtend te horen gekregen dat hij een zogeheten negatief ambtsbericht krijgt van de landmacht, wat betekent dat hij niet meer in aanmerking komt voor een hogere rang. Zelf zegt Kroon, die op non-actief was gesteld, via zijn advocaat dat hij blij is dat hij weer aan de slag kan.

Het ministerie zegt majoor Kroon het getoonde gedrag zwaar aan te rekenen. „Het feit dat het bij dit incident ook om geweld tegen een rechtshandhaver ging, weegt hierbij extra zwaar”, schrijft het ministerie dinsdag in een verklaring. „Dat heeft negatieve gevolgen voor zijn verdere loopbaan binnen Defensie”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Zolang de maatregel van kracht blijft krijgt Kroon een „negatief advies” wanneer hij in aanmerking mocht komen voor eventuele bevorderingen.

Kroon krijgt nu zes weken de tijd voor een reactie op het besluit. In de tussentijd wordt hij overgeplaatst van zijn voormalige functie als stafofficier bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht in Hilversum - waar hij sinds februari 2017 was gedetacheerd -, naar een positie die rechtstreeks onder de Commandant van de Koninklijke Landmacht valt. Daar zal hij zich volgens Defensie net als in zijn voormalige functie bezighouden met veteranenzaken.

Thuisgezeten in burger

Na Kroons arrestatie in Den Bosch werd hij op non-actief gesteld. „Marco heeft het afgelopen jaar thuisgezeten in burger. Het is voor hem belangrijk dat hij weer aan de slag kan, zich verdienstelijk kan maken voor Defensie en zijn uniform weer mag aantrekken”, zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops tegen persbureau ANP.

In 2009 was Kroon de eerste militair in ruim vijftig jaar die de Militaire Willems-Orde kreeg, de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn heldhaftige optreden als pelotonscommandant van de commando’s in Afghanistan. Sindsdien kwam de militair meermaals in opspraak. In 2011 kreeg hij een boete en voorwaardelijke taakstraf wegens bezit van vier stroomstootwapens. Datzelfde jaar werd hij vrijgesproken van drugsbezit.

Eind 2018 bracht Kroon zelf naar buiten dat hij tijdens een geheime missie in 2007 in Afghanistan was ontvoerd en verkracht. Kroon schreef in een boek dat hij de dader later buiten de missie om zelf had doodgeschoten. Justitie onderzocht Kroons beweringen, maar vond „geen aanknopingspunten” voor vervolging.