Aanslag op basis VS

FBI vindt bewijs dat Saoedische schutter contact met Al-Qaida had

De Saoedische militair die in december 2019 het vuur opende op Amerikaanse militairen op een marinebasis in Florida had banden met de internationale terreurgroep Al-Qaida. De FBI beschikt over bewijzen daarvan, meldde de Amerikaanse justitie maandag. Op de mobiele telefoon van de 21-jarige schutter, die op de basis was voor een training, trof de FBI gesprekken aan met kopstukken van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland. Hij ging bij de Saoedische marine met het doel uiteindelijk een aanslag te plegen. Omdat hij een van zijn telefoons had kapotgeschoten bij de aanslag, werd vermoed dat die belangrijke informatie bevatte. Apple weigerde justitie te helpen, omdat het sinds 2014 dataprivacy als mensenrecht ziet. De FBI slaagde er ook zonder die hulp in de gegevens te achterhalen. (NRC)