In beeld

Een toeristloos Europa

In Europa zijn de buitengrenzen vrijwel dicht en dat betekent geen tot weinig perspectief op buitenlands toerisme deze zomer. Een groot gemis, met name voor de Zuid-Europese landen, waar het buitenlandse toerisme bijna een zesde deel van het nationale inkomen bepaalt. De Europese commissie onderzoekt nu mogelijkheden voor een gezamenlijk ‘vakantieprotocol’, maar uiteindelijk beslissen de lidstaten zelf over hun grensbeleid. De meningen over een verstandige corona-aanpak zijn verdeeld.
Gondeliers in Venetië zitten te kletsen op het beroemde San Marco-plein, in afwachting van klanten. Driekwart van de Venetianen werkt in het toerisme, maar nu mag niemand de stad in of uit, en mogen gondels - van oudsher toeristische trekpleisters - niet varen.
Foto Fransisco Seco / AP
Een man is aan het werk op ‘paradise beach’, een van de witte stranden op het Griekse eiland Mikonos. Toerisme is verreweg de belangrijkste inkomstenbron van het eiland, en van heel Griekenland. Het land doet er alles aan om op 1 juli weer buitenlandse toeristen te kunnen ontvangen.
Foto Aris Messinis / AFP
Op het strand van het Italiaanse badplaatsje Cesenatico in Noord-Italië, laat Ramon Diego Garguilo zien hoe strandstoelen en parasols neergezet kunnen worden volgens de veiligheidsprotocollen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Mochten buitenlandse toeristen dit jaar Italië mogen bezoeken dit jaar, dan hoeven ze niet in quarantaine, kondigde de regering aan.
Foto: Vincenzo Pinto/AFP
Lege terrassen in Barcelona. Per provincie krabbelt Spanje langzaam uit de totale lockdown. Hoewel het land vorig jaar meer dan 80 miljoen buitenlandse toeristen trok, denkt de regering dit jaar vooral het binnenlandse toerisme enigszins op gang te kunnen brengen.
Foto Josep Lago / AFP
Een leeg plein voor het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart, in Salzburg. Oostenrijk kwam een paar weken geleden met het idee een bilaterale toeristenuitwisseling tussen Oostenrijk en Duitsland op te zetten. Duitsland reageerde afkeurend en noemde het plan een “wedloop” met “onaanvaardbare risico’s”.
Foto Barbara Gindl / AFP/APA
Op een strand op het Spaanse eiland Gran Canaria wordt gewerkt om badgasten op veilige afstand van elkaar op het strand toe te laten. President van de eilanden, Ángel Víctor Torres, vindt dat de Spaanse overheid reclame moet maken om de Canarische eilanden als coronaveilige gebieden aan te prijzen.
Foto Angel Medina G / EPA
Een eenzame fietser maakt een foto op de verlaten Grote Markt in Brussel, België.
Foto Fransisco Seco / AP Photo
Het hek van de beroemde Tuin van de Tuilerieën in Parijs zit op slot. Langzaam komt Frankrijk vanaf deze week uit de totale lockdown. Op 15 mei liet de Franse regering weten het binnenlandse toerisme weer op gang te willen brengen, maar waarschijnlijk geen buitenlanders te ontvangen deze zomer.
Foto Ludovic Marin / AFP
Dichtgeklapte parasols en lege strandstoelen op Nissy beach, het meest bekende strand van vakantieresort Ayia Napa op Cyprus. Het Cypriotische ministerie van Toerisme werkt hard aan een strategie om weer toeristen te ontvangen, en hoopt in juli de eerste gasten te verwelkomen.
Foto Petros Karadjias / AP Photo
Het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum in Amsterdam liggen er verlaten bij, nu ze al twee maanden geen bezoekers mogen toelaten. Vanaf 1 juni komt daar mondjesmaat verandering in. Dan mogen musea en bioscopen dertig mensen tegelijk ontvangen.
Foto: Koen van Weel/ANP
Ongekende leegte en stilte op de zuidelijke oever van rivier de Thames, en geen rijen voor toeristentrekpleister London Eye. Door de late lockdownmaatregelen in het Verenigd Koninkrijk heeft het virus er inmiddels meer levens geëist dan in Italië. Op 10 mei kondigde Boris Johnson kleine versoepelingen van de maatregelen aan.
Foto Glyn Kirk / AFP
Het lege historische centrum van Lissabon, gezien vanuit de ruit van de eveneens lege, en bij toeristen populaire tram 28. Rita Marques, staatssecretaris voor toerisme, ziet de toeristen het liefst zo snel mogelijk weer komen, want de Portugese economie is sterk afhankelijk van toerisme. En het land is relatief mild getroffen door het virus.
Foto: Armando Frasca/AP Photo