Thuiskok. Barbecueën

Ik wil het met u hebben over barbecueën. Dat kost me wat fantasie, want op het moment van schrijven is het buiten bewolkt, guur en winderig – allesbehalve goed barbecueweer. Maar deze rubriek vullen is vooruitzien en het weerbericht voorspelt in de week dat deze Thuiskok verschijnt een zonnetje met twintig graden. En als het voorjaar een indicatie is voor de zomer, dan komen er nog genoeg perfecte dagen om te barbecueën aan.

De afgelopen weken namen collega Hassnae en ik u op een wereldreis van Iran naar IJsland naar de Amerikaanse staat Californië, ter compensatie voor de vakantie die we waarschijnlijk in eigen land moeten doorbrengen. Nu is het tijd dat we het vakantiegeluk wat dichter bij huis zoeken. Er zijn – voor mij althans – weinig dingen die zó een vakantiegevoel oproepen als barbecueën, en dat kan gewoon in uw eigen achtertuin. Vandaar deze week Het Complete BBQ boek van Julius Jaspers.

Nu kook ik graag en uitgebreid met vlees, vis en groente boven het vuur van het gasfornuis of in de warmte van de oven, maar in barbecueën ben ik niet bekwaam. Vroeger was het mijn vader die zich over de buitengrill ontfermde, tegenwoordig is er altijd een vriend of vriendin in de buurt met meer fascinatie voor het vuur dan ik.

Bij dit kookboek breekt me dat op. Want het mag dan wel ruim 400 pagina’s hebben, op pagina 18 beginnen de recepten en het houdt daarna niet meer op. De pagina’s ervoor bevatten te weinig informatie voor beginners als ik: hoe creëer je een vuur waarop je direct en indirect kan barbecueën, ook als je maar een klein exemplaar hebt? Nog belangrijker is de vraag: hoe houd ik de temperatuur van de barbecue op peil zonder dat mijn eten ofwel rauw ofwel zwartgeblakerd op mijn bord belandt?

Dat is heel erg jammer, want blader door dit boek en je komt non-stop recepten tegen om je vingers bij af te likken, zoals Koreaanse aubergines, spicy pig candy van ontbijtspek, en inktvisspiesjes met citroenpeper. Helemaal blij word ik van de veertig (!) pagina’s sauzen- en smaakmakersrecepten, met interessante en funky condimenten als kombu pesto, cola pickled onions en ananaschutney.

Gelukkig staan er recepten voor elk niveau in. Iets afgrillen boven loeiend heet vuur lukt me nog wel.