Theo Henrar weg als topman Tata Steel Nederland

Staalconcern Henrar leidt Tata Steel Nederland sinds 2008. Tegen de wil van het personeel en de toezichthouders in heeft het staalconcern hem aan de kant gezet.
Directeur van Tata Steel Nederland Theo Henrar.
Directeur van Tata Steel Nederland Theo Henrar. Foto Bas Czerwinski/ANP

Theo Henrar, de directievoorzitter van Tata Steel Nederland, legt zijn functie eind deze maand neer. Henrars vertrek is „in onderling overleg tot stand gekomen”, laat het staalconcern maandag weten. Volgens het personeel, de vakbonden en de toezichthouders is Henrar echter door de top van Tata de deur uit gewerkt.

Het is al maanden onrustig binnen Tata Steel Nederland, waar massale ontslagen dreigen te vallen, vooral bij de fabriek in IJmuiden. Een deel van het Tata-personeel in IJmuiden heeft maandag het werk neergelegd. De medewerkers willen duidelijkheid over het vertrek van Henrar, meldt NH Nieuws. De medewerkers zouden inmiddels worden bijgepraat, aldus de regionale omroep.

FNV is naar eigen zeggen „onthutst” over het vertrek van Henrar. FNV-bestuurder Roel Berghuis vermoedt dat Henrar is weggestuurd vanwege de slepende kwestie rond de ontslagen. „De eigenaren van Tata Steel in India willen heel graag IJmuiden inkrimpen”, zegt Berghuis, „maar Henrar wist ze keer op keer te overtuigen van het grote belang van de vestiging voor Tata Steel en Nederland.” Vakbond CNV vind dat Tata Steel „de verkeerde beslissing op het verkeerde moment” heeft genomen.

Omdat de Europese tak van het Indiase Tata Steel al jaren verlieslijdend is, wil het concern een grote reorganisatie doorvoeren. Aanvankelijk zouden er drieduizend banen verdwijnen, waarvan ruim zestienhonderd in Nederland. Na overleg met het personeel draaide Tata het aantal ontslagen bij het Europese bedrijfsdeel terug naar 1.250. Later werd de ontslagronde vanwege de coronacrisis uitgesteld tot na 1 juli.

Lees ook: Tata Steel verzacht reorganisatie, personeel nog niet tevreden

‘Onbegrijpelijk en ondoordacht’

De centrale ondernemingsraad vindt „het ontslag” van Henrar „een onbegrijpelijk en ondoordacht besluit”. Onenigheid tussen Henrar en de top van het concern over de problemen bij de Britse Tata Steel-tak zou ook ten grondslag liggen aan het ontslag. De top wil dat Tata Steel Nederland de Britten steunt, maar Henrar wil geen Nederlands geld pompen in de noodlijdende Britse afdeling, waarmee Tata Steel Nederland is gefuseerd. „Dat dit besluit vandaag wordt genomen, met een wereldwijde coronacrisis en enorme problemen bij Tata Steel UK, geeft aan dat de leiding van Tata Steel niet meer in staat is zorgvuldige besluiten te nemen”,aldus de ondernemingsraad.

Ook de raad van commissarissen is niet blij met het vertrek van Henrar. De toezichthouders hebben de Tata Steel-top „zeer dringend ontraden” het ontslag van Henrar door te zetten. Dat advies heeft Tata echter „naast zich neergelegd”, waarop volgens de RvC „een regeling is getroffen” met de directievoorzitter. De commissarissen noemen het moment van Henrars ontslag „zeer ongelukkig”.

Wie de opvolger wordt van Henrar, die sinds 2008 aan het roer stond van Tata Steel Nederland, is nog onbekend. De Europese tak van het concern wil „de komende weken” een nieuwe directeur aanwijzen. Henrar blijft Tata Steel nog tot eind 2020 adviseren.