Strandtenten Scheveningen willen vanaf woensdag deels weer open

Een groot deel van de Scheveningse en Kijkduinse strandtenten wil vanaf aanstaande woensdag weer strandbedden uitzetten en toiletbezoek faciliteren. Dat laten de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen (VVS Scheveningen), de Zuider Strand Vereniging en KHN Den Haag zondagmiddag middels een brief weten aan het Haagse college van burgemeester en wethouders.

„Het water staat ons tot boven de lippen”, staat er in de brief aan de gemeente. „Wij vertrouwen erop dat u hiervoor toestemming verleent.” Of dat gaat gebeuren wil de gemeente Den Haag nog niet zeggen. Een woordvoerder zegt dat het college de persconferentie van het kabinet aanstaande dinsdag afwacht.

„Wij maken hoge kosten in maart om de paviljoenen op te bouwen”, licht VVS Scheveningen-voorzitter André Triep toe. Bij zijn vereniging zijn 52 paviljoens aangesloten. Met de extra activiteiten willen de strandtenten meer omzet genereren.

Het is momenteel toegestaan om eten te laten afhalen, maar de stoelen mochten nog niet naar buiten en de toiletten moesten vanwege de coronacrisis dichtblijven, zegt Triep. Daardoor liepen de tenten veel inkomsten mis. Horeca in Nederland mogen officieel vanaf 1 juni pas open.

Triep zegt dat strandbezoekers „continu” aan de horeca-ondernemers vragen of ze het toilet mogen gebruiken. „Mensen komen toch wel naar het strand toe. En we willen ook niet dat ze tegen de zijkant van onze strandtent aan plassen.” Met een een-erin-een-eruit-beleid, waarop wordt toegezien door een toiletdame of -heer, denkt Triep dat de strandtenten kunnen voldoen aan de RIVM-richtlijnen. (NRC)