Schutter marinebasis Florida had banden met Al-Qaida

Aanslag De Saoedische militair die in december 2019 het vuur opende op een basis in Florida had banden met terreurgroep Al-Qaida. Het ministerie van Justitie wil voortaan makkelijker toegang tot telefoons krijgen bij terreuronderzoek.
De basis in Pensacola, Florida, waar de schietpartij plaatsvond.
De basis in Pensacola, Florida, waar de schietpartij plaatsvond. Foto Patrick Nichols / US Navy / EPA

De FBI heeft bewijs dat de Saoedische militair die in december 2019 het vuur opende op een Amerikaanse militaire basis in Florida banden had met de internationale terreurgroep Al-Qaida. Dat meldt de Amerikaanse justitie maandag.

Lees ook: Corona verkleint de terroristische dreiging

Op de mobiele telefoon van de 21-jarige schutter, die op de marinebasis was voor een training, trof de FBI gesprekken aan met onder anderen kopstukken van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland. Al voor zijn komst naar de VS zou hij gesprekken met de terreurgroep hebben gevoerd. Hij is bij de Saoedische marine gegaan met het doel uiteindelijk een aanslag te plegen, wat hij al sinds 2015 voornemens was. Het is niet duidelijk of de schutter een directe opdracht had gekregen van Al-Qaida, hoewel dat wel is beweerd door de inmiddels gedode Al-Qaida-leider Qasim al-Raymi, die in Jemen was gevestigd.

De Amerikaanse justitie had Apple verzocht te helpen data uit de twee iPhones van de Saoediër te krijgen. Omdat hij een van zijn telefoons had kapotgeschoten tijdens de aanslag, werd vermoed dat hier belangrijke informatie op stond. Het softwarebedrijf weigerde de Amerikaanse justitie te helpen. Sinds 2014 helpt Apple de overheid niet meer om telefoons te ontgrendelen en open te breken, omdat het bedrijf dataprivacy als mensenrecht ziet.

Nu is de FBI zonder hulp van Apple erin geslaagd in de telefoon in te breken. Minister van Justitie William Barr geeft wel aan dat er mogelijk wetgeving komt die bedrijven verplicht om justitie te helpen informatie te vergaren. „Onze nationale veiligheid kan niet afhankelijk zijn van grote bedrijven die dollars belangrijker vinden dan wettige toegang.”

Haatberichten

Bij de aanslag kwamen drie leden van de Amerikaanse marine om het leven en raakten acht mensen gewond. De schutter zelf werd gedood tijdens de schietpartij. Vanwege de anti-Amerikaanse en anti-Israëlische berichten die hij op sociale media had gedeeld vlak voor de aanval, werd al van terreur uitgegaan.

Na de aanslag zijn 21 Saoedische militairen naar huis gestuurd, nadat op hun sociale media en in hun internetgeschiedenis ook belastend materiaal werd aangetroffen.