Retail

Warenhuisketen JCPenny op rand van faillissement

De 118 jaar oude Amerikaanse warenhuisketen JCPenney heeft uitstel van betaling aangevraagd. De onderneming maakt al sinds 2011 geen winst meer en raakte door de coronacrisis verder in de problemen. JCPenney, in 1902 opgericht, had in februari nog circa 850 vestigingen en 90.000 medewerkers in de Verenigde Staten. De winkelketen wil de zogeheten Chapter 11-procedure gebruiken om schulden te herstructureren en het bedrijf te saneren, terwijl de meeste winkels openblijven. Er leven al langer zorgen over het voortbestaan van de winkelketen, die in april nog een rentebetaling miste. Zo had het bedrijf last van concurrentie door webwinkels als Amazon en bouwde het een schuldenlast op van circa 8 miljard dollar (7,3 miljard euro). „Tot deze pandemie toesloeg, hadden we aanzienlijke vooruitgang geboekt”, zei topvrouw Jill Soltau desondanks in een verklaring. (ANP)