Pandemie Fed-president: economie VS kan 20 tot 30 pct dalen

Suiting van bedrijven in de VS door de coronaviruspandemie kan de Amerikaanse economie dit kwartaal „makkelijk” doen instorten met 20 tot 30 procent. Dat heeft president Powell van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, zondag gezegd.

Hoewel de werkloosheid kan oplopen tot 20 à 25 procent, een teruggang die sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer is waargenomen, verwacht Powell dat het land een nieuwe depressie ontloopt. „Ik acht de kans groot dat er in het derde kwartaal positieve groei is”, vertelde hij in het tv-programma 60 Minutes. Hij waarschuwde dat het nog wel enige tijd kan duren voor alles normaal is. En dat de VS mogelijk niet volledig herstellen als er geen vaccin komt tegen Covid-19.

Sinds februari verloren ruim 36 miljoen Amerikanen hun baan als gevolg van het coronavirus. Voor veel bedrijven dreigt faillissement. (ANP)