Ex-wielrenner Armstrong: ‘Ik was 21 toen ik voor het eerst doping gebruikte’

Verboden middelen In een documentaire vertelt het geschorste wielericoon Lance Armstrong over dopinggebruik in zijn debuutseizoen: hij „rommelde” met cortisonen.
Op 22 juli 2004 won Armstrong, in het geel, een etappe in de Tour de France. De winst in het klassement werd hem na eerdere onthullingen over doping afgenomen.
Op 22 juli 2004 won Armstrong, in het geel, een etappe in de Tour de France. De winst in het klassement werd hem na eerdere onthullingen over doping afgenomen. Foto Bernd Thissenn / EPA

Hij was 21 jaar oud en stond aan het begin van zijn professionele sportcarrière toen hij voor het eerst doping nam. Dat zegt de Amerikaanse oud-wielrenner Lance Armstrong (49) in een documentaire van sportzender ESPN, waaruit het tijdschrift Cycling Weekly maandag citeert.

In zijn eerste seizoen als prof in 1992 begon hij met cortisonen, stelt de inmiddels levenslang geschorste sporter. Met die bekentenis lijkt het aannemelijk dat Armstrong ook in 1993, toen hij in Oslo de wereldtitel veroverde, niet ‘schoon’ was. De Amerikaan moest al zijn zeven gele truien van de Tour de France (gewonnen tussen 1999 en 2005) inleveren, nadat hij in 2013 in een interview met talkshowhost Oprah Winfrey toegaf verschillende soorten doping te hebben gebruikt. In de jaren daarvoor hadden meerdere mensen, onder wie voormalige ploegartsen en journalisten, Armstrong beschuldigd van die sportzonde.

De vermoedens over dopinggebruik rezen voornamelijk in Armstrongs ‘tweede akte’ in de professionele wielersport: zijn terugkeer in het peloton, nadat hij was genezen van teelbalkanker. Nu blijken de verboden middelen dus veel eerder hun intrede te hebben gedaan in Armstrongs carrière.

In de nieuwe documentaire wordt de man uit Texas expliciet gevraagd naar de eerste keer dat hij doping gebruikte. Zijn antwoord: „Ik ga er nu niet meer om liegen. Ik ga je mijn waarheid vertellen. Ik was waarschijnlijk eenentwintig jaar.” De cortisonen beschrijft hij als „lichte” doping, waarmee binnen de ploeg Motorola wat „werd aangerommeld”. „Maar [bloeddoping] EPO was van een heel ander niveau. De prestatievoordelen waren heel groot, als een soort raketbrandstof.”