Merkel en Macron: 500 miljard voor economisch herstel EU

Coronacrisis Bondskanselier Merkel en president Macron willen 500 miljard euro uittrekken voor herstel van de economische schade die de coronacrisis in de EU heeft aangericht. Ze willen de steun bekostigen met gezamenlijke Europese leningen.
Bondskanselier Merkel en president Macron maandag tijdens de presentatie van hun plannen.
Bondskanselier Merkel en president Macron maandag tijdens de presentatie van hun plannen. Foto François Mori / AFP

Angela Merkel en Emmanuel Macron bepleiten de oprichting van een Europees coronaherstelfonds ter waarde van 500 miljard euro. De Duitse bondskanselier en de Franse president willen het plan bekostigen door de Europese Commissie op de kapitaalmarkten leningen aan te laten gaan uit naam van de EU. De twee regeringsleiders maakten hun plannen maandag bekend op een gezamenlijke persconferentie via een videoverbinding.

De steun wordt opgenomen in de EU-begroting - die omhooggaat - en moet zo „gericht” terechtkomen bij de „zwaarst getroffen sectoren en regio’s” van Europa. Het gaat, aldus Macron, om giften en niet om leningen. Volgens Merkel en Macron is het noodzakelijk dat de EU-landen zo snel mogelijk hun goedkeuring geven aan het voorstel. Alleen als alle 27 lidstaten akkoord gaan, kan het plan doorgang vinden. „Het doel is om Europa sterker uit deze crisis te laten komen”, aldus Merkel, die ook benadrukte dat het steunfonds een „eenmalig initiatief” is.

Lees ook: Over een Europees herstelfonds is al eerder overleg geweest tussen regeringsleiders

Over Europese steun voor lidstaten die de hardste klappen hebben gekregen van de coronacrisis is binnen de EU veel discussie geweest. Frankrijk en Zuid-Europese landen als Spanje en Italië stonden tegenover begrotingshaviken als Nederland en Duitsland, die vinden dat financiële ondersteuning van zwakkere lidstaten niet de verantwoordelijkheid moet zijn van sterkere EU-landen. Het debat over gezamenlijk Europees schuldpapier voltrok zich langs dezelfde scheidslijnen. Nu zijn tegenpolen Frankrijk en Duitsland toch akkoord. „Vanwege het ongewone karakter van deze crisis kiezen we voor een ongewone aanpak”, lichtte Merkel toe. Nederland heeft nog niet gereageerd op het voorstel.

Historische recessie

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen „verwelkomt” het Frans-Duitse initiatief. „Het onderkent de breedte en zwaarte van de economische crisis waarmee Europa te maken heeft.” Ze noemt het ook „noodzaak” dat EU-lidstaten elkaar financieel ondersteunen, zoals in het plan van Merkel en Macron is verankerd.

De coronacrisis zal dit jaar in Europa een „recessie van historische omvang” veroorzaken, verwacht de Europese Commissie. Brussel zei twee weken geleden dat de 27 lidstaten gezamenlijk te maken zullen krijgen met een krimp van 7,4 procent. In Griekenland, Spanje en Italië - financieel zwakkere landen met hoge staatsschulden - kan de krimp oplopen tot bijna 10 procent. Vorige maand voorspelde het IMF al dat de economie van de eurozone met 7,5 procent zal krimpen.